Santa Perpètua de la Mogoda aprova el Pla d'emergència en situació de sequera

27/10/2021 - 11:58

El Ple municipal del mes de setembre ha aprovat inicialment el Pla d'emergència en situació de sequera de Santa Perpètua de Mogoda. Aquest Pla determina les limitacions en l'ús de l'aigua que s'apliquen per a cada escenari de sequera així com un seguit de mesures preventives.

El document ha comptat amb el suport dels grups municipals de l'equip de Govern, SPEC i PSC, i de Ciutadans i ha comptat amb l'abstenció del grup Republicà.

El Pla estableix els volums lliurats per a abastament de població en les diferents situacions, que van des de 250 litres per habitant i dia en situació d'alerta fins a 160 litres per habitant i dia en situació d'emergència 3. El consum a Santa Perpètua se situa en una mitjana al voltant dels 190 litres per habitant i dia, fet que permet que en situacions d'alerta, excepcionalitat o en emergència 1, no cal prendre mesures operacionals addicionals a les obligatòries per l'Agència Catalana de l'Aigua.

En emergència 2 i 3, caldria efectuar talls parcials, de nit, sempre aplicant les més adequades per a cada estat de sequera. Els consums industrials es tractaran de forma independent. Les reduccions de consums industrials s'estableixen en un 5% en situació d'alerta, un 15% en excepcionalitat i un 25% en situació d'emergència.

El municipi de Santa Perpètua de Mogoda disposa d'una xarxa mallada de gairebé 150 km de longitud dividida en diferents zones i sectors. Els usos més importants són el domèstic i l'industrial.

El regidor de Canvi climàtic i Transició Energètica, Sergi Hernández, va posar en valor el Pla de sequera així com el fet de disposar d'una xarxa eficient i va destacar "el bon ús del consum de l'aigua que fa la ciutadania de Santa Perpetua ja que només hauran restriccions en els episodis de sequera més greus".

La totalitat de l'aigua potable que es consumeix, aproximadament uns 2.200.000 m3 l'any, procedeixen del riu Ter i del Llobregat. L'aigua del Ter es tracta a la potabilitzadora de Cardedeu, des d'on es dirigeix als dipòsits de Gallecs i Reguladors situats ja al municipi de Santa Perpètua. L'aigua del Llobregat, que es potabilitza a la planta d'Abrera, s'impulsa fins al dipòsit de Can Llong, a Sabadell i finalment fins als dipòsits de Santiga a Santa Perpètua.

El consum domèstic és el més rellevant, ja que suposa més de la meitat del consum total (52%), en quant a l'estacionalitat hi ha un augment considerable dels consums per als mesos d'estiu, sobretot al juliol, principalment en els usos domèstic i comercial, degut al reg i piscines. En aquest mes es registren una mitjana de 218,5 litres habitant dia. En canvi al desembre el consum és de 174,3 litres.

El consum industrial suposa el 19% del total; el comercial, el 17%; el d'obres, el 8%; i el municipal, el 4%.

Per tal d'assegurar l'eficàcia del Pla d'Emergència, s'haurà de revisar periòdicament el contingut del Pla, tant els valors de referència com les mesures a aplicar, cada vegada que ho sol·liciti el Comitè de Seguiment de Sequera i com a mínim cada 5 anys.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia
Les proves realitzades per l’Ajuntament els darrers dies permeten suspendre temporalment les restriccions en el subministrament d’aigua

L’Ajuntament de Vacarisses ha suspès les restriccions en el subministrament d’aigua. Segons ha afirmat el consistori, la mesura s’ha pres després de les proves realitzades per l’Ajuntament en els darrers dies. Fonts municipals han afegit que aquesta situació es podrà mantenir si continuen funcionant les mesures preses fins ara, “així com un consum moderat d’aigua”.

Notícia

Des de l'Ajuntament i Aigües Vic es farà un seguiment de consum d'aigua per veí, gràcies a la inversió en telegestió que es va fer. D'aquesta manera els veïns i veïnes podran ser avisats si s'acosten als límits de consum d'aigua establerts.

Notícia
L'ACA decreta l'alerta hidrològica a les conques de l'Anoia-Gaià, la capçalera del Ter i el Llobregat mitjà
El riu Ter a les Masies de Roda | ACN

El riu Ter a les Masies de Roda | ACN

La situació de sequera ha portat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a decretar restriccions d'aigua a 135 municipis de les conques de l'Anoia-Gaià, el Llobregat mitjà i la capçalera del Ter, que s'afegeixen a la quinzena de l'Anoia que ja tenien vigent l'alerta. En total són 150 els municipis amb limitacions.

Butlletí