Continua la recuperació socioambiental del riu Llobregat a Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Sant Vicenç dels Horts

19/10/2021 - 15:32

Les actuacions, què formen part del pla d’inversions PSG (Programa d’actuacions en paisatges naturals i urbans) i compten amb finançament FEDER, serviran per millorar la qualitat ambiental i paisatgística de l’espai fluvial i en potenciaran l’ús social i l’accés mitjançant la mobilitat sostenible.

L’AMB i els ajuntaments continuen impulsant la recuperació socioambiental del riu Llobregat com a part fonamental de la infraestructura verda i blava de la metròpolis de Barcelona. El passat mes de setembre van començat les actuacions de millora i transformació dels camins fluvials a Sant Boi de Llobregat i durant el mes d’octubre començaran les intervencions a Santa Coloma de Cervelló i a Sant Vicenç dels Horts.

Es tracta d’un conjunt d’actuacions al marge dret del riu Llobregat que van començar al municipi de Pallejà a principis d’aquest 2021. La inversió conjunta per als quatre municipis és d’1.920.000 €.

Aquestes obres pretenen crear una xarxa bàsica d’accessos al riu, millorar camins secundaris i instal·lar equipaments a l’espai fluvial. L’objectiu principal és millorar la qualitat ambiental del Llobregat i fer compatible l’ús social i lúdic amb la recuperació mediambiental.

L’AMB portarà a terme un conjunt d’actuacions en els marges del riu que dotaran d’identitat metropolitana el riu Llobregat i alhora s’adaptaran a les particularitats locals de cada municipi. Les intervencions compartides són les següents:

  • Pavimentació: millores en el ferm.
  • Gestió natural de l’aigua a través de cunetes verdes: millores en el drenatge per evitar l’erosió de terra i evitar que es malmetin els camins en episodis de pluja torrencial.
  • Millora de la qualitat paisatgística amb plantacions d’arbrat i espècies arbustives al llarg de tot el recorregut.
  • Increment i millora de serveis i equipaments: creació de nous miradors, àrees d’estada i esbarjo, punts de trobada i fonts d’aigua i un reforç en la senyalització dels espais.

Les actuacions particulars per a cada un dels municipis són les següents:

  • Sant Boi de Llobregat: es milloraran els camins d’accés al riu, que formen part de l’Anell Verd a l’entorn fluvial, i s’arranjarà el vial paral·lel a la carretera BV-2002 utilitzat per a activitats agrícoles.

Les actuacions es faran en el camí del marge dret del riu, camí de la riera de Can Soler, i el recorregut de vianants que hi ha al lateral del vial de servei del Parc Agrari del Llobregat, paral·lel a la carretera de Sant Vicenç. Les obres, que afecten una longitud de més de 3,5 km, serviran per fer els itineraris més accessibles, més amples, més segurs i més ben interconnectats.

Les actuacions de Sant Boi tenen un pressupost de 600.000 €, finançats en un 75 % per l’AMB i en un 25 % per l’Ajuntament.

  • Santa Coloma de Cervelló: es tracta de la primera fase dins d’aquest municipi i té l’objectiu de consolidar els recorreguts d’accés a l’àmbit fluvial del Llobregat i fer-los més accessibles, inclusius i resistents als fenòmens meteorològics adversos. Aquesta actuació comprèn la transformació de la porta d’accés al riu Llobregat des de la carretera BV-2002 seguint el camí paral·lel fins a la riera de Can Julià. D’altra banda, es realitzaran actuacions de millora a la desembocadura de la riera, així com al camí d’accés a l’àmbit fluvial.

L’actuació té un pressupost de 360.000 €, finançats en un 75 % per l’AMB i en un 25 % per l’Ajuntament.

  • Sant Vicenç dels Horts: les actuacions en aquest municipi són el primer pas per construir el futur parc fluvial de Sant Vicenç dels Horts, que pretendrà recuperar i rehabilitar els anomenats espais de la forest d’utilitat pública. Es tracta d’unes superfícies boscoses existents entre l’AVE i el camí del marge dret del Llobregat pertanyents a la Generalitat de Catalunya. Aquest futur parc fluvial potenciarà l’ús social, els horts de lleure i l’agricultura experimental. El programa d’usos que hi ha previst és el següent: zona de jocs infantils, prat amb porteries de futbol, zona de pícnic i zona d’entrenament caní.

La proposta també preveu l’arranjament i la millora de dues zones addicionals: el camí del marge dret de la riera de Torrelles al seu pas sota l’AVE i l’A-2 i la confluència entre el camí del marge dret del Llobregat i la riera de Cervelló.

L’actuació a Sant Vicenç dels Horts té un pressupost de 360.000 €, finançats en un 75 % per l’AMB i en un 25 % per l’Ajuntament.


 

Municipis: 
Baix LlobregatSant Boi de Llobregat
Baix LlobregatSant Vicenç dels Horts
Baix LlobregatSanta Coloma de Cervelló
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’estudi s’ha fet a través d’una metodologia pròpia desenvolupada per Aigües de Barcelona i Cetaqua.

Article

Prop de 5.500 estudiants han participat en el programa educatiu ‘Descobreix el riu’ durant aquest curs escolar. Els alumnes han procedit d’una norantena de centres educatius de 33 municipis de les conques del Besòs i de la Tordera.

Article

TAIGUA substituirà més de 12 mil metres de canonades amb una inversió de 3,6 milions d'euros.

Butlletí