Texans pel clima: una segona vida al tèxtil

16/09/2021 - 11:27

Les organitzacions de la Xarxa B+S Fundació Solidança, La taca d’oli/La Fàbrica i Back to Eco/Infinit Denim s'han unit per impulsar “Texans pel clima”, una campanya amb l’objectiu d’avançar cap a una economia més circular a través de la recollida de texans usats.

Per produir un sol texà, es necessiten fins a 8.000 litres d’aigua, una gran quantitat de pesticides i tints, i s’emeten fins a 20 kg de CO2 cap a l’atmosfera. Però no només es generen emissions en la producció i l’ús. També hi ha una gran generació en la incineració final, donat que a Catalunya només arriben al contenidor de recollida selectiva un 12% dels residus tèxtils que es generen anualment. 

Texans pel Clima és una iniciativa impulsada per les organitzacions de Barcelona + Sostenible Solidança/Roba Amiga, La cooperativa la Fàbrica i l'associació Back To Eco en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona. Es busca facilitar la transició cap a una economia més circular al Districte de Sant Martí mitjançant la col·locació de contenidors de recollida de texans a espais físics situats en aquest districte. Aquests espais poden ser des d’associacions, fins centres educatius, centres esportius, espais culturals, etc. Els punts de recollida es poden veure a la web. Aquesta campanya té la finalitat d’aconseguir reaprofitar el màxim nombre de texans en desús al Districte de Sant Martí i alhora fer visible les possibilitats de circularitat d’aquesta peça de vestir. El passat 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient es va realitzar la primera recollida de texans a l’Escola la Llacuna de Barcelona. 


Quines accions té la campanya?  

Punts de recollida de texans: són petits contenidors de texans situats dins el Districte de Sant Martí. Els texans es classifiquen i es destinen a: manufacturar-los al taller de Back To Eco, a la venda de segona mà a les botigues Solidança/Roba Amiga, al reciclatge industrial o per a alguna activitat interna desenvolupada durant el projecte.  

Tallers pràctics: es fan tallers de prevenció i reutilització de residu tèxtil. 

Sensibilització: s’organitzen accions de sensibilització per a entitats, assistència a fires, esdeveniments, xerrades, etc. 

 
Per què la campanya “Texans pel clima”?

Texans pel Clima és un dels projectes seleccionats per a les subvencions pel clima de l'Ajuntament de Barcelona que busquen incentivar projectes que contribueixin a la lluita contra l’emergència climàtica que viu la ciutat. Aquesta campanya és una prova pilot de recollida tèxtil en l’àmbit de la ciutat. S'ha iniciat aquesta prova amb els texans, per ser un material popular, de qualitat, fàcil de recollir i amb un impacte ambiental important sobre el planeta. 
 
La manca de circularitat d’aquesta indústria on només un 3% del material torna a introduir-se en les cadenes de valor, fa que aquesta segueixi posicionada com la segona  més  contaminant en termes d’emissions de CO₂. Texans pel clima vol contribuir a augmentar la circularitat d'aquesta indústria, i fer-ho amb la participació de la gent, des dels barris i els espais ciutadans de la ciutat. A més, les entitats i persones participants coneixen el destí dels texans lliurats, augmentant així el nivell d'implicació en el conjunt de la proposta. 


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article


 

El Festival Residu Zero és un esdeveniment inspirador per pensar, reflexionar, debatre i aconseguir una societat que generi una petjada de futur sense residus.

Article

El malbaratament és un problema global, atès que més de 1.300 milions de tones d’aliments es perden globalment des del camp fins als nostres plats.

Butlletí