La Diputació de Tarragona promou la gestió preventiva i eficient del clavegueram en municipis de menys de 5.000 habitants

07/09/2021 - 10:00

El servei ha permès identificar els trams amb major concentració de sediments al llarg de 175 quilòmetres de canonades en 35 municipis

Un total de 35 municipis de menys de 5.000 habitants del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès s'han beneficiat del servei d'inspecció del clavegueram que ofereix la Diputació de Tarragona per promoure'n una gestió preventiva i eficient. La revisió de 175 quilòmetres de canonades ha permès fer una diagnosi de l'estat actual: en concret, aproximadament un 59% estan netes, un 27% tenen sedimentació lleu i un 14% tenen sedimentació greu.

En finalitzar el servei, la Diputació de Tarragona, a través del la Unitat de Medi Ambient, Salut Pública Servei d'Assistència Municipal, facilita a cada ajuntament els vídeos generats en les inspeccions, un informe amb els resultats i cartografia actualitzada de la xarxa, la qual inclou també plànols temàtics amb l’anàlisi dels resultats de la inspecció, així com un plànol de tipus semafòric on s’indica aquells trams de la xarxa on és prioritari fer algun tipus d'actuació. A més, els ens locals disposen dels plànols en format digital a la plataforma SITMUN -Sistema d’Informació Territorial Municipal-, fet que els en facilita la gestió futura.

S’encamina així cap a una gestió del clavegueram de tipus preventiu, més eficient que si es fa només un manteniment correctiu. Alhora que es protegeix la salut pública, es prepara la infraestructura per garantir-ne el funcionament en cas d'episodis de fortes pluges o d'inundacions, cada vegada més comuns deguts al canvi climàtic. Els treballs s’han dut a terme amb una càmera d’inspecció tipus perxa, un dispositiu amb un element telescòpic que permet realitzar inspeccions de les canonades des dels pous de registre, amb una longitud d’inspecció aproximada de 30 metres. Amb l’ús d’aquestes càmeres es poden realitzar unes visualitzacions més ràpides i econòmiques i obtenir una diagnosi general de l’estat de manteniment de la xarxa.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

El projecte SOULFOOD recull l’experiència de productors agrícoles locals per tal de desenvolupar solucions digitals per lluitar contra el malbaratament alimentari.​

Article

La Diputació de Tarragona presenta un pla per fer front a les pèrdues d’aigua a les xarxes públiques de 120 municipis de la demarcació. 

La institució vol digitalitzar i millorar l’eficiència del cicle integral de l’aigua als municipis de menys de 20.000 habitants que en fan una gestió directa.

Notícia

El pressupost per a 2024 de la companyia d'aigües també estableix l’increment del Fons Social

Butlletí