La Diputació de Tarragona anuncia una subvenció de prop de 10 milions per reduir en un 40% les emissions al món local

21/05/2021 - 13:00

La institució també aprova ajuts destinats a l'impuls de l'habitatge social, a pal·liar els efectes dels fenòmens meteorològics excepcionals i a la millora de la salut pública per valor de 9,6M€

La Diputació de Tarragona ofereix a ajuntaments i consells comarcals un conjunt de subvencions, amb una dotació total de 9,6 M€, que dona resposta a qüestions com l’habitatge municipal, la salut pública o la lluita contra el canvi climàtic i que promou una gestió sostenible i eficient dels municipis. Part d’aquestes ajudes contribuiran a assolir l’objectiu de la Unió Europea de reducció de les emissions en un 40% abans del 2030, fita que tenen la majoria dels ajuntaments i EMD’s de la demarcació com a membres del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia i el Clima, del qual la Diputació és l’entitat coordinadora a la demarcació.

Les subvencions de la Diputació ja han impulsat els darrers anys més de 200 accions de les més de 4.000 incloses als Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima que la Diputació està redactant en coordinació amb cada ajuntament. Aquestes noves ajudes que ha aprovat la Junta de Govern de la institució en les darreres sessions volen ser un impuls per assolir l’objectiu establert. En concret, la línia de subvencions per a la transició energètica i acció climàtica que, amb un pressupost de 3.150.000€, permetrà impulsar iniciatives relacionades amb la prevenció d’incendis forestals, l’ús de la biomassa forestal com a font d’energia, la prevenció i gestió dels residus o la millora en els sistemes d’enllumenat i climatització, entre altres. Dins les actuacions encaminades a la prevenció local d’incendis, destaca la incorporació d’ajudes per a la redacció i revisió d’instruments d’ordenació forestal i el foment del silvopasturatge (ramats que, a través de la pastura, redueixen la vegetació susceptible de generar incendis) com a eina per a la gestió forestal i la prevenció d’incendis.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, acompanyada del diputat delegat del Servei d’Assistència Municipal, Enric Adell, i del diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Josep Forasté, han presentat aquest dimarts les noves línies de subvencions, que tenen com a marc de referència els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030, en què s’emmarca el Pla de Mandat de la Diputació.

Tot i que s’aposta per una gestió de prevenció davant del canvi climàtic, es torna a obrir la línia de subvencions destinada a restablir béns i serveis afectats per situacions meteorològiques i altres situacions excepcionals, que permet reaccionar ràpidament i contribuir a revertir-los en cas que ens afectin, amb una dotació total de 2,7 M€. Enguany, els beneficiaris d’aquest ajut s’amplien també als consells comarcals i als municipis de més de 20.000 habitants. D’altra banda, s’ofereix una nova línia de Salut Pública per generar entorns més resilients, segurs i saludables, dotada amb 3,4 M€, que inclou àmbits com l’aigua de consum humà, la reducció d’espècies plaga, la neteja i desinfecció d’espais, la vigilància a les zones de bany o el condicionament de consultoris municipals, entre d'altres. Hi destaquen noves ajudes destinades a promocionar la presència d’agents cívics, especialment en aquells entorns naturals que s’acostumen a massificar. Finalment, es consolida la línia de subvencions per desenvolupar Polítiques Municipals d’Habitatge, que incrementa la seva dotació respecte l’any anterior fins als 350.000€ i que no només dóna ajudes puntuals sinó que promou la planificació estratègica dels municipis en polítiques d’habitatge i també el foment d’accions per revertir el despoblament a l’entorn rural.

‘La Diputació és un actor fonamental perquè els ajuntaments puguin contribuir a la transició energètica amb la reducció del 40% d’emissions de CO2 i per combatre els efectes del canvi climàtic de la demarcació”, ha afirmat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, durant la presentació de les ajudes del Servei d’Assistència Municipal. “L’objectiu final és garantir el benestar de les persones del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès”, ha conclòs. Per la seva part, el diputat delegat del Servei d’Assistència Municipal, Enric Adell, ha posat de relleu “la resposta ràpida de la Diputació per fer front a les necessitats que van sorgint al món local. Hi estem quan toca i en el moment que toca”. Finalment, el diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Josep Forasté, ha destacat “el lideratge de la Diputació al territori, donant resposta a les necessitats actuals de la societat i fomentant el diàleg amb els ajuntaments i la ciutadania”.

Aquestes subvencions estan alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible següents: 3-Salut i Benestar, 11-Aigua neta i sanejament, 8-Treball digne i creixement sostenible, 9-Indústria, innovació i infraestructures, 10-Reducció de les desigualtats, 11-Ciutats i comunitats sostenibles, 13-Acció climàtica i 15-Vida Terrestre.

Tren-tramvia

Durant la seva intervenció, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha expressat la posició de la institució en relació amb el tren-tramvia, tot coincidint amb un informe presentat divendres passat amb les aportacions a projecte, arran de la petició que va fer la Generalitat de Catalunya a la Diputació.

"El projecte suposa una inversió de 150M€ de la Generalitat al Camp de Tarragona que no podem deixar escapar. Des de la Diputació de Tarragona celebrem, com ja hem expressat en diverses ocasions, que es facin passos endavant en relació amb el tren-tramvia del Camp de Tarragona, que ha de contribuir a articular la segona àrea metropolitana del país", ha afirmat la presidenta. En aquest sentit, l’informe ha volgut ser constructiu i propositiu, així com en diàleg constant amb els ajuntaments dels municipis més afectats i amb el Departament. "Col·laborar a fer possible objectius compartits dels municipis és, en bona part, la principal raó de ser del govern de la Diputació".

En concret les principals aportacions que s'inclouen a l'informe presentat són:

.Que els vehicles que passin pels trams urbans siguin de tipus tramvia, sense catenàries i compatibles amb l’energia verda (hidrogen verd), per tal que puguin integrar-se de forma sostenible amb l’activitat urbana.

.Que l’espai destinat al Tren-tram no es limiti a aquest tipus de circulació, sinó que esdevingui un eix de mobilitat sostenible on hi convisquin altres vehicles com bicicletes o vianants.

.Que el projecte es concebi com a una forma d’integració a la trama urbana i que permeti ordenar la urbanització de l’espai.

.Posem en relleu la importància de la connexió de Cambrils amb el Corredor perquè aquesta és clau per contribuir a l’èxit de passatgers de la primera fase, i per això creiem que és necessari implementar-la amb la màxima celeritat.

.I que, en les següents fases, es compti amb la participació dels ens locals des d’un bon principi, ja en la fase de redacció


 

Categories: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Notícia

Un cop la Generalitat de Catalunya ha aprovat i publicat el nou Decret per flexibilitzar les mesures a adoptar per la situació de sequera, les diverses associacions municipalistes han valorat les mesures adoptades. En alguns casos es consideren insuficients o impossibles de gestionar per part dels ajuntaments.

Butlletí