La llei de Canvi Climàtic obliga a la CHE a mobilitzar els sediments acumulats als embassaments

19/05/2021 - 10:33

La Confederación Hidrográfica del Ebro (CHE) ha d’incorporar al 3r cicle del Pla Hidrològic de l’Ebre (2.022-27) i el Ministerio de Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) al Pla de Protecció de Delta de l’Ebre mesures efectives que solucionin la ingent acumulació de sediments als embassaments de la conca.

El passat 10 de maig d’enguany la Ley de Cambio Climàtico y transición energética (621/000020) ha passat el tràmit d’aprovació al Senat abans de la publicació al BOE. Aquesta llei estatal obliga a la CHE a incorporar al 3r cicle de planificació del Pla Hidrològic de l’Ebre (2.022 – 27) i al MITECO mesures efectives que solucionin la ingent acumulació i retenció de sediments als embassaments de la conca. En especial els de l’últim tram (Mequinensa, Riba-roja i Flix) a només 100 quilòmetres de la desembocadura. A fi d’evitar la subsidència del Delta de l’Ebre i la regressió de les seves platges.

Ecologistes en Acció es va sumar al manifest impulsat per la Xarxa per la Justícia Climàtica i Rebel·lió pel Clima que assenyala que el text actual de la llei és insuficient i no permetrà a l’Estat espanyol complir amb els seus compromisos climàtics en 2030 com reclama la comunitat científica. Per la qual cosa, exigeix una llei a l’altura de l’emergència climàtica i considera que afrontar-la implica un debat més profund sobre el repte civilitzatori que no es recull a la llei.

Tot i això, hi apareixen alguns aspectes positius que cal implementar, segons aquesta entitat ecologista. La llei assenyala que cal incloure en la planificació hidrològica mesures per a la mobilització de sediments per tal de solucionar els impactes de la seva retenció als propis embassaments, per a mantenir la seva capacitat de regulació, i per aturar la regressió de platges i subsidència dels deltes 1.

Per tot plegat, cal incorporar a la planificació hidrològica, concretament al 3r cicle del Pla Hidrològic de l’Ebre i al Pla de Protecció del Delta de l’Ebre  les 7 propostes 2 de mesures que el passat mes de març 7 organitzacions (Associació Sediments, GEPEC-EdC, Picampall, Associació Voluntaris Parc Natural Delta de l’Ebre, Ecologistes en Acció de Catalunya, Plataforma en Defensa de l’Ebre i l’Associació Moviment Social Delta de l’Ebre) varen presentar a ambdòs plans com al·legacions a la CHE i al MITECO respectivament.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'escalfament de les aigües del mar com a conseqüència del canvi climàtic està provocant múltiples impactes sobre la biodiversitat marina, especialment amb la proliferació d’onades de calor marines.

Article

En l’aspecte científic destaca la publicació de 296 articles, un 90% en revistes del primer quartil. A més, el CREAF compta amb un total de 119 projectes actius, dels quals 44 compten amb finançament europeu. Des del nostre centre en coordinem 2. Continua amb èxit l’execució del pla derivat de la concessió de l’acreditació Severo Ochoa.

Notícia

Després del primer any dins del Projecte SCORE, Vilanova i la Geltrú disposa d'un mapa de riscos i un pla operatiu

Butlletí