Més d’una quarentena d’entitats reivindiquen una transició energètica justa amb el territori

17/05/2021 - 09:35

La concentració, organitzada conjuntament entre l’Associació de Micropobles de Catalunya i la Xarxa per la Sobirania Energètica, ha comptat amb el suport d’Unió de Pagesos i prop d’una cinquantena d’entitats i plataformes d’arreu de Catalunya que defensen una transició energètica democratitzada, municipalitzada, racionalitzada i eficient que respecti la biodiversitat, el paisatge i a la ciutadania del medi urbà i rural.

Sota el lema “Renovables sí, però NO així”, representants del món rural s’han concentrat davant del Palau de la Generalitat per mostrar el seu rebuig al model actual d’implantació d’energies renovables, que entenen poc equitatiu i favorable als oligopolis, i per defensar el que consideren una transició energètica més justa, planificada i amb la participació de la ciutadania i el món local.

L’acte ha començat a les 11h amb els parlaments d’Oriol Serrà (Vicepresident Territorial de l’Associació de Micropobles de Catalunya), Lourdes Berdié (Xarxa per la Sobirania Energètica) i Jaume Pedrós (Responsable de renovables de Unió de Pagesos). Tot seguit, membres de cadascuna de les diferents entitats i plataformes territorials congregades a la plaça, han exposat el seu posicionament en breus intervencions.

Les reivindicacions han apel·lat a la protecció del medi ambient i del patrimoni paisatgístic, a la cerca de solucions comunitàries, a la protecció de les comarques rurals; i han instat el Govern i les autoritats a valorar la pagesia, a trobar l’equilibri territorial en la projecció de parcs eòlics, a garantir que l’energia produïda al territori s’hi quedi, a frenar l’especulació i a comprometre’s a frenar el despoblament agreujat per la implantació de macroparcs amb polítiques.

Finalment, s’han llegit els 10 punts del Decàleg per avançar cap a una Transició Energètica al servei de la ciutadania, que va ser entregat al vicepresident de la Generalitat de Catalunya Pere Aragonès en una reunió el passat dimecres 28 d’abril. Un xàfec inesperat ha avançat la cloenda de la concentració, que ha acabat amb la recollida de cartes adreçades a les autoritats i als grups polítics amb representació al Parlament Català.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

 

Durant aquest juliol s'ha posat en marxa la nova instal·lació d'autogeneració elèctrica, que suposa un estalvi de despesa i d'emissions de CO2.

Notícia

Després del canvi massiu de lluminàries a tecnologia LED, la següent fase de millora i optimització consisteix en la instal·lació de nous sistemes de telegestió que permeten fer una gestió molt més efectiva de l’enllumenat (avaries, consums, adaptació dels horaris d’encesa i apagada de les lluminàries a la via pública, etc.) · La previsió és que el nou sistema estigui en funcionament durant aquest estiu

Notícia

La capital de la Garrotxa aposta clarament per aquest sistema energètic després dels bons resultats del desplegament de la comunitat del barri de Montolivet

Butlletí