S'aprova el primer paquet de programes i projectes que es finançaran a través del Fons Climàtic

04/05/2021 - 09:00

La Comissió Interdepertamental del Canvi Climàtic, presidida pel conseller Calvet, ha donat avui el vist-i-plau als primers onze projectes. El conseller ha posat el Fons Climàtic com un exemple més de l’Agenda Verda del Govern i de la voluntat de dur a terme polítiques efectives de lluita contra el canvi climàtic.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presidit aquest dijous la reunió de la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic. Entre d’altres qüestions, la Comissió ha donat el vist-i-plau, al primer paquet de projectes que s’haurà de finançar amb el Fons Climàtic.

El conseller Calvet ha posat el Fons Climàtic com un exemple més de l’Agenda Verda del Govern i de la voluntat d’aquest per dur a terme polítiques efectives de lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit ha recordat que “cal orientar l’acció de tot el Govern cap a l’Agenda Verda i, per això, tots els Departaments han d’identificar i reduir aquelles polítiques que no estiguin alineades amb l’acció climàtica”.

En total s’han seleccionat 11 programes i projectes que ascendeixen a 7,9M€. La major part d’aquests projectes es desenvoluparan en diversos anys.

Entre els programes seleccionats hi ha l’elaboració d’un sistema d’informació dinàmica del litoral amb l’objectiu de recollir, elaborar i posar a disposició de les administracions, ciutadania i empreses, la informació geolocalitzada i el coneixement sobre la costa catalana, tenint en compte la present situació d’emergència climàtica per tal de fer front a les seves vulnerabilitats; la monitorització i predicció meteo‐oceanogràfica a la costa, mitjançant l’enfortiment de la infraestructura d’observació marítima; o l’elaboració del Pla d’informació integral del canvi climàtic a Catalunya.

En aquest primer paquet també s’ha inclòs la millora de la mobilitat al corredor del Maresme (que s’afegiria als treballs ja en marxa en un altre corredor, el del Vallès Oriental, en aquest cas gràcies al Fons Atmosfèric) i impulsar tres convocatòries de subvencions a ens locals per actuacions d’ordenació ambiental de la il·luminació exterior, el disseny i implantació de Zones de Baixes Emissions (ZBE) i actuacions en matèria de mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Així mateix, també es donarà suport tècnic al Comitè d’Experts del Canvi Climàtic i al projecte educatiu Demà de la Fundació Catalana de l’Esplai.

Tots aquests programes i projectes rebran finançament del Fons Climàtic. Des del Govern de la Generalitat pel 2021 s’ha fet una provisió al Fons Climàtic d’uns 19M€.

El Fons Climàtic es nodrirà principalment de la recaptació de l’impost a les emissions de CO2 de determinats vehicles (turismes, furgonetes i motocicletes). Es calcula que a través d’aquest impost, la posada en marxa del qual es preveu per al darrer trimestre del 2021, enguany es recaptaran 77 milions d’euros que s’hauran de repartir entre el Fons Climàtic i el Fons de Protecció de la Natura.

Més de 700 aportacions a l’ESCACC30

Durant la Comissió Interdepartamental també s’ha donat compte del desenvolupament de la Llei 16/2017, de l'1 d'agost, del canvi climàtic i l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030 (ESCACC30), que constitueix el marc estratègic de referència en les polítiques d'adaptació al canvi climàtic de Catalunya. El passat mes de març es va tancar el procés participatiu de l’Estratègia que ha girat a l’entorn de tres eixos de debat: aigua, aliments i boscos, infraestructures i agenda rural/ agenda urbana.

Als diversos seminaris organitzats amb experts hi han assistit 330 persones, mentre que a les posteriors sessions deliberatives hi hagut 138 participants que han realitzat 724 aportacions. La Direcció General de Participació Ciutadana i Processos Electorals i la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic tenen previst passat l’estiu celebrar una sessió de retorn per a informar sobre quines aportacions han estat incloses a l’ESCACC30.

Finalment també s’ha debatut sobre el projecte de Llei de canvi climàtic i transició energètica de l’Estat espanyol en el seu tràmit pel Senat i les implicacions de la llei europea de canvi climàtic que ja es troba en la seva recta final de negociació entre el Consell Europeu, el Parlament Europeu i la Comissió Europea.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Un cop la Generalitat de Catalunya ha aprovat i publicat el nou Decret per flexibilitzar les mesures a adoptar per la situació de sequera, les diverses associacions municipalistes han valorat les mesures adoptades. En alguns casos es consideren insuficients o impossibles de gestionar per part dels ajuntaments.

Notícia

El Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat el Pla comarcal d’adaptació al canvi climàtic. El Pla ha estat elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona que està impulsant l’elaboració d'aquests plans a les diferents comarques i ha estat participat pels ajuntaments de la comarca a nivell tècnic. 

Butlletí