Sabeu què és el Barcelona Green Deal?

19/04/2021 - 11:05

El Barcelona Green Deal és l’agenda urbana i econòmica per fer, en els propers deu anys, una ciutat més competitiva, sostenible i equitativa, adaptada a reptes com les transicions ecològica i digital, que s’han vist accelerats per la pandèmia. El nou full de ruta consta de 38 mesures, entre les quals s’inclouen transformacions urbanes per revitalitzar o crear noves zones estratègiques d’activitat econòmica. Quines són?

Equilibri: reeconomitzar el centre

Es desenvoluparà una estratègia de reeconomització del centre de la ciutat, per aconseguir millorar-ne la diversificació i el dinamisme. L’eix d’aquesta transformació és la via Laietana, al voltant de la qual es desenvoluparan equipaments dedicats a la innovació, l’atracció de talent i la promoció econòmica. Entre els projectes previstos hi ha la rehabilitació de l’edifici de Correus i la recuperació del Port Olímpic com a espai per als ciutadans i per a la creació d’un clúster de l’economia blava, un sector estratègic i emergent que fomenta la filosofia ZERI (recerca i innovació amb zero emissions).

Innovació: nou impuls al 22@

Amb el nou impuls al 22@, on es crearan dos eixos (la Milla Creativa, al carrer de Pere IV, i l’eix verd del carrer de Cristóbal de Moura), es vol continuar sumant empreses tecnològiques i crear al voltant de 60.000 llocs de treball. El projecte inclou la rehabilitació del conjunt fabril de La Escocesa per convertir-lo en l’epicentre de la transformació del nou eix Pere IV, juntament amb Palo Alto, que englobaria una incubadora d’empreses creatives i Can Ricart.

Paral·lelament, la zona afronta ara una modificació urbanística per augmentar l’ús residencial i aprofundir així en el model d’usos mixtos.

Productivitat: la reindustrialització verda

La zona on es creuen el riu Besòs i la ronda esdevindrà un espai estratègic en els propers anys per incloure activitats d’economia verda com energies renovables, logística de proximitat o indústria 4.0, entre d’altres.

A l’altre extrem de la ciutat, Montjuïc es convertirà en un hub d’innovació, esport i tecnologia. Alhora, una modificació urbanística buscarà millorar la relació de l’àrea amb la resta de la ciutat i reforçar-ne el veritable caràcter de parc urbà, aprofitant tant la transformació de la ronda del Litoral, entre la Zona Franca i la Carbonera, com l’espai de la Fira.

També es reformularan els espais que ocupa la Fira, per introduir-hi usos nous que aportin més valor afegit als barris propers; la Zona Franca, el gran actiu de sòl productiu de la ciutat, i la Marina, que és la gran reserva de sòl residencial i que podria acollir fins a 28.000 habitants més.

Es preveu que tots aquests canvis permetin generar entre 8.000 i 10.000 nous llocs de treball.

Persones: més superilles i edificis més sostenibles

La nova agenda urbana de la ciutat preveu seguir avançant en el model de les superilles per guanyar espai per als vianants i a favor de l’activitat econòmica de proximitat i impulsar la rehabilitació d’habitatges per fer-los més sostenibles.

Connectivitat: millors nodes urbans i 5G

En els propers deu anys, Barcelona haurà completat o reformat tres grans nodes urbans: la Sagrera (amb la gran estació intermodal), l’estació de Sants i els seus entorns i la plaça de les Glòries. A més, caldrà donar resposta al tram de la ronda del Litoral entre la Zona Franca i la Carbonera, una gran oportunitat per connectar la Marina amb la resta de barris del litoral no només amb vehicle privat, sinó amb transport públic, amb bicicleta o amb vehicles de mobilitat personal.

Una dècada per millorar les connexions físiques, però també tecnològiques, amb el desplegament del 5G, entre d’altres tecnologies, que ha de situar Barcelona a l’avantguarda, com a referent tecnològic internacional i pol d’innovació i emprenedoria.

El Barcelona Green Deal s’ha presentat a la ponència inaugural del Barcelona reAct, les jornades de treball amb ponències i debats sobre l’estratègia de reactivació econòmica de Barcelona.


 

Relacionats

Article

TMB i Indcar han signat un acord per a realitzar proves reals amb el minibús en les línies de Barcelona durant 3 mesos. La signatura ha tingut lloc en el marc del congrés mundial de transport públic de la UITP de Barcelona, on ha estat presentat el nou minibús sostenible d'INDCAR.

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Notícia

El projecte ‘Economia circular comunitària’ sensibilitza sobre la importància d'introduir petits canvis en els nostres hàbits de consum com gestionar els residus o comprar productes de proximitat.

Butlletí