Sant Cugat es prepara per cobrar a cada ciutadà en funció dels residus que generi

En compliment de la directiva europea, els santcugatencs pagaran per la recollida de residus en funció de la generació i el reciclatge
06/04/2021 - 11:17

Els ciutadans tindran una targeta identificativa per accedir als contenidors i pagaran la taxa de recollida d'escombraries en funció dels residus que generin i el correcte reciclatge. Des de l'ajuntament es vol així aprofitar la nova adjudicació del servei per adaptar-se a la directiva europea que obliga a partir del 2024 al pagament per la generació de residus.

L'Ajuntament ha iniciat els tràmits per canviar el model de recollida de residus a Sant Cugat. Amb el nou concurs del servei, que l'equip de govern vol tenir adjudicat abans d'acabar el mandat, els ciutadans tindran una targeta identificativa per accedir als contenidors i pagaran la taxa de recollida d'escombraries -que ara no es gira- en funció dels residus que generin i el correcte reciclatge. Es tracta, com va avançar el regidor de Serveis Urbans, José Gallardo, al 'Tot Sant Cugat' i ha detallat a Cugat Mèdia; d'aprofitar la nova adjudicació del servei per adaptar-se a la directiva europea que obliga a partir del 2024 al pagament per la generació de residus.

Nou model, nous contenidors


La idea és poder implantar al municipi un model nou i adaptat a cada zona i barri. Així, per exemple, desapareixeran del centre els contenidors soterrats, que segons Gallardo, "no han funcionat", i seran substituïts per contenidors movibles, tancats i amb identificació. Estaran disponibles unes hores al dia, fet que facilitarà també la seva neteja.

L'ús de la identificació amb targeta per obrir els contenidors s'estendrà a tot el municipi i tindran assignació per zones. A Valldoreix, però, es mantindrà el sistema porta a porta. A més, la recollida es farà en camions elèctrics.

Gallardo ja hi compta que el nou sistema requerirà de pedagogia i temps, i per això, anirà acompanyat d'un reforç de les brigades i de personal per informar.Cost del servei


Segons ha explicat Gallardo, la previsió és que amb la nova empresa concessionària el cost del contracte augmenti, no pel canvi de model, sinó per un increment de les despeses salarials. Amb el creixement de la ciutat, el servei necessita de més personal. El regidor calcula que el contracte passi dels més de 7 milions d'euros actuals a entre 9 i 10 milions.

Tot i així, es tracta d'un model que revertirà en el volum de residus separats per ser reciclats i, per tant, en el cost del cànon que l'Ajuntament paga pel tractament d'aquests residus.Cost per al ciutadà


El nou servei de recollida d'escombraries suposarà altres canvis per al ciutadà. El control de la generació de residus no només es notarà en la identificació per fer ús dels contenidors sinó també a la butxaca. Amb el nou sistema, l'Ajuntament passarà a cobrar una taxa de recollida de residus que variarà en funció de la generació de residus. És a dir, qui menys generi i més recicli, menys pagarà. És el que la Unió Europea entén com el principi de "qui contamina paga".

"No és una taxa recaptatòria, sinó perquè la gent recicli millor", ha afirmat el responsable de Serveis Urbans, qui calcula que la recaptació per la taxa no arribarà al 5% del cost del servei, uns 500.000 euros. El cobrament del servei, però, no serà immediat. Es començarà a aplicar un vegada entri en vigor la directiva europea, el 2024.El reciclatge a Sant Cugat


El punt de partida de Sant Cugat per aquest nou model no queda lluny dels requeriments europeus, tot i que "sempre queda camí per recórrer", com ha afirmat Gallardo. El regidor ha concretat que a la ciutat es recicla el 51,5% del que es genera. L'objectiu establert per la Unió Europea és arribar al 55% al 2025. Per al 2030, la indicació europea se situa al 60% dels residus municipals, i al 2035 al 65%.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Seva i l'àrea de Medi Ambient de la Mancomunitat La Plana reparteixen 1.700 nous cubells amb xips per afavorir els bons resultats de la recollida de residus porta a porta.

Notícia

Es penalitza amb el 50% els habitatges que no participin del Porta a Porta i es bonifica amb el 5% aquells que generin poca resta

Notícia

Cunit ha començat la campanya de residus de transició entre el sistema actual de recollida de la brossa i el nou servei que està previst que s’implementi gradualment per zones aquest 2023.

Butlletí