Sant Pere de Ribes presenta les primeres experiències de serveis ecosistèmics per a la salut i el benestar de les persones del Parc del Garraf

01/04/2021 - 09:00

El municipi de Sant Pere de Ribes ha iniciat les primeres experiències de serveis escositèmics per a la salut i el benestar de les persones realitzats al Parc del Garraf, de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Aquestes accions, que s’emmarquen en el conveni de col·laboració signat entre el municipi i la Diputació de Barcelona, han estat presentades aquest dimarts pel diputat d’Espais Naturals, Mobilitat i Prevenció d’Incendis Forestals, Josep Tarín, i l’alcaldessa de sant Pere de Ribes, Abigail Garrido.

Les primeres accions desenvolupades a Sant Pere de Ribes s’emmarquen com a experiències pilot per promoure la salut i el benestar de les persones en sintonia amb la qualitat ambiental dels espais naturals protegits com és el cas del Parc del Garraf, i han comptat amb la participació d’altres organitzacions i entitats vinculades amb la comarca del Garraf com Forest Therapy Institute, Node Garraf, Fundació Alicia i Fundació Miquel Agustí, així com les escoles del municipi.

Segons ha explicat el diputat Josep Tarín, «a partir d’ara, i progressivament, volem seguir col·laborant amb els diferents municipis de la Xarxa de Parcs Naturals, en el desenvolupament d’aquesta visió i de les accions que afavoreixin la Salut i benestar de les persones en la seva relació amb un patrimoni natural d’alta qualitat ambiental».

Entre les primeres accions que s’han realitzat hi ha el programa adreçat a un col·lectiu de dones maltractades econòmicament, que han pogut participar en una experiència de teràpia amb banys de bosc, dirigida per experts guies del Forest Therapy Institut.

 

Els espigalls del Garraf a les escoles

Una segona acció ha estat el programa Els espigalls del Garraf van a l'escola emmarcat dins el projecte Sant Pere de Ribes, Municipi Saludable, amb l’objectiu d’introduir l’alimentació com un pilar bàsic de la salut i el benestar. Aquesta iniciativa vol transmetre valors als infants de les escoles a partir de productes agroalimentaris singulars, com és el cas dels espigalls, una varietat tradicional de col que s'ha cultivat històricament a la comarca del Garraf, destacant seva tradició i innovació i ser alhora un producte de qualitat amb capacitat de posar en valor un territori.Aquest curs 2020-2021 els espigalls del Garraf han arribat a dues escoles de Sant Pere de Ribes. l'escola Santa Eulàlia de les Roquetes i l'escola Els Costerets de Ribes.

Conjuntament amb el programa Parc a taula promogut per la Diputació de Barcelona en diferents espais naturals, s’han introduït una sèrie d'activitats vivencials a les escoles amb la intenció d'explicar als infants el cicle de cultiu de l'espigall i perquè és una verdura tan apreciada nutritiva i gastronòmicament parlant. En el projecte hi ha participat infants de quart de primària, que han plantat espigalls als horts de les escoles, han escoltat la veu de les pageses que els cultiven, i après les seves característiques nutricionals. També han pogut gaudir d'un taller de cuina per aprendre tota mena de receptes a més de rebre el conte La Col màgica, sobre els espigalls” i  s’ha introduït aquesta verdura en el seus menjadors escolars.

El conveni entre la Diputació de Barcelona i l’ajuntament de Sant Pere de Ribes inclou diferents àmbits de treball com son disposar d'instal·lacions i equipaments per a diferents tipus d’activitats físiques, promoure la producció i la gastronomia de proximitat, així com una educació per a una alimentació saludable i la recuperació de varietats autòctones. També s’inclouen altres accions com activitats per recuperar-se de la fatiga mental i per gaudir de la quietud o disposar d’entorns per a la contemplació, la reflexió i la inspiració artística, a més de propostes pel desenvolupament d’un turisme sostenible i de qualitat en un entorn ntarural.

 

Entorn natural i salut

Estar en contacte amb la natura beneficia la salut, benestar i qualitat de vida de les persones. Múltiples estudis científics indiquen que l'exposició del cos de les persones a espais verds té moltes avantatges, com ara atenuar l'estrès, l'ansietat i l'insomni, o millorar la cognició i ajudar a mantenir la salut cardiovascular, especialment en la prevenció d’algunes malalties.

Els espais verds de les ciutats també ofereixen serveis ecosistèmics valuosos per a la salut humana, com poden ser la mitigació de la contaminació atmosfèrica, la reducció del soroll, l'augment de la biodiversitat i la regulació de la temperatura alleujant els efectes de l'illa de calor.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 3 “Salut i benestar”, 11 “Ciutats i comunitats sostenibles” i 15 “ Vida terrestre”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS. 


 

Relacionats

Article

L’AMB engega un projecte en tres municipis metropolitans

Article

Santa Coloma de Gramenet millora les zones d’estada i passeig per fer-les més saludables. La inversió més recent a l’entorn del parc fluvial supera els 3.600.000 euros.

Article

Aquesta iniciativa sobre sostenibilitat, energies renovables i gestió ambiental, s'implementa sota el paraigua dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Butlletí