A Castelldefels retornen les orenetes, insecticides naturals

26/03/2021 - 09:00

Crida a respectar els nius d'aquestes aus, la dieta de les quals ajuda a mantenir a ratlla les poblacions de mosquits i mosques. Una sola oreneta pot arribar a consumir al voltant de 850 mosques i mosquits al dia. A més, són uns animals estrictament protegits.

Any rere any, les orenetes intenten tornar a fer el seu niu al mateix lloc on el van fer l'any anterior. I tenir-ne un a prop de casa és bo, perquè la presència d'aquestes aus és un bon insecticida, i natural.

Cap a finals de febrer o inicis de març acostumen a arribar les orenetes, procedents del continent africà, on hi passen l'hivern. És el viatge de tornada al lloc on van néixer. En aquest viatge, les orenetes volen aproximadament un mes per cobrir distàncies de més de 3.500 quilòmetres des del seu lloc d'hivernació. Les més viatgeres, que pugen fins al nord d'Europa, poden recórrer fins a 12.000 km.

Insecticida natural

Tenir a prop un niu d'aquestes aus insectívores ajuda a mantenir a ratlla les poblacions de mosquits i mosques. Una sola oreneta pot arribar a consumir al voltant de 850 mosques i mosquits al dia. Si té la fortuna d'acollir un niu d'aquesta espècie a l'entorn de casa seva, pot comptar que la parella s'encarregarà ella sola d'eliminar diàriament fins a 1.700 mosques i mosquits. No existeix un insecticida més eficient, ni més ecològic.

Si les deposicions causen molèsties al veïnat, podem solucionar el problema col·locant una feixa de fusta sota el niu (a uns 20-30 cm, per tal d'evitar l'accés de depredadors), i així evitar la caiguda d'excrements. Cal recordar que aquestes aus (orenetes, falciots i ballesters) estan estrictament protegides, i també els seus nius, que acostumen a reaprofitar d'un any per a l'altre.

Protegir les aus insectívores és una de les millors maneres de lluitar contra les plagues d'insectes que, com en el cas dels mosquits, s'instal·len en el nostre entorn causant greus molèsties. Les colònies d'orenetes, falciots i ballesters estan en greu descens al nostre país.

L'Àrea municipal de Medi Ambient de l'Ajuntament de Castelldefels recomana: “ajudi les orenetes, valori la seva presència i no permeti que ningú en malmeti els nius”.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L'alcalde Manuel Reyes, juntament amb el president de l'Institut Català d'Ornitologia, Jordi Baucells, la plataforma de l'Olla del Rei i les entitats veïnals, han unit forces en signar una carta adreçada a la Generalitat.

Acte
Notícia

Es tracta del depredador natural del pugó, que afecta diferents arbres i provoca caiguda de les fulles i la melassa, que deixa el terra brut i enganxifós.

Butlletí