La Paeria estrena la recollida selectiva porta a porta a Pardinyes i Balàfia

15/03/2021 - 10:54

L’empresa concessionària del servei de neteja de l’Ajuntament de Lleida ha iniciat aquesta nit la recollida selectiva de residus porta a porta en una part dels barris de Pardinyes i Balàfia. Amb aquesta implantació, la ciutat amplia aquest model de recollida de brossa a més de 4.500 habitatges, ja que a la zona que s’estrena avui cal afegir Ciutat Jardí i Vila Montcada, on va començar a introduir-se fa dos anys.

El tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, que ha acompanyat aquest vespre els tècnics municipals en la posada en marxa d’aquest servei, ha manifestat la seva satisfacció a poder comprovar la bona resposta dels veïns i veïnes. “En tots els portals hi ha el bujol i també algunes bosses, la qual cosa és una alegria, perquè aquest és un repte important que ens afecta a tots”, ha dit tot recordant l’objectiu marcat des de la Regidoria d’aconseguir com a mínim fer el 70 % de recollida selectiva en aquestes zones de Pardinyes i Balàfia.

Talamonte ha reiterat la voluntat de l’equip de govern a incorporar el servei de recollida selectiva en tota la ciutat i en el menor temps possible. “Aquest és un projecte molt ambiciós, però anem cap aquí. És una voluntat ferma del Govern de la Paeria, però també ens obliguen les directrius europees”, ha comentat.

Tant a Pardinyes com Balàfia, s’ha implantat un sistema mixt de recollida. Per un costat, es fa el porta a porta pel paper i cartró, envasos lleugers i la resta, mentre que la matèria orgànica es manté en els contenidors de la via pública, però amb un sistema electrònic de control d’accés. El vidre continuarà amb el contenidor actual.Una novetat és l’habilitació de cinc contenidors per a la recollida del tèxtil sanitari, el qual només s’activarà en els codis dels veïns i veïnes que ho necessitin. Aquests es podran obrir amb els mateixos clauers que l’orgànica. Fins ara totes les bosses i clauers que els serveis municipals han repartit entre els veïns ja estan activats.

En el cas dels blocs plurifamiliars amb més de cinc habitatges, l’aportació del paper i cartró es realitzarà amb un bujol comunitari. Amb el bujol comunitari les llars no cal que emmagatzemin el paper a casa i, alhora, s’optimitza el servei.

Els residus s’han de treure sempre entre les 20 i les 22 hores. Els contenidors de matèria orgànica i vidre, que hi ha al carrer, es poden utilitzar cada dia de la setmana. La “resta” es recollirà els dijous. Els envasos, dijous i diumenge. El paper i cartró, els diumenges. Pel que fa als comerços, també podran treure el cartró els divendres al vespre.

El porta a porta és un sistema individualitzat i, en aquest cas també identificat, que permet assolir resultats de selectiva de més del 80%. Amb aquest canvi s’estarà més a prop de complir les directives nacionals i europees en matèria de reciclatge.


Campanya informativa i App

Abans de la posada en marxa del servei, per tal d’informar a la ciutadania de la zona, s’ha fet una campanya durant la qual s’han visitat tots els habitatges per informar els veïns i veïnes dels canvis i lliurar-los el kit del porta a porta. En concret, s’han repartit bosses pel paper, bosses per als envasos i la resta i bosses compostables per a l’orgànica. També s’ha lliurat un cubell airejat per facilitar la separació de l’orgànica a la cuina, dos clauers per l’obertura dels contenidors d’orgànica, un magnètic amb el calendari de recollida i un díptic informatiu.

En els casos que no s’ha trobat a ningú al domicili en el moment de la visita, s’ha deixat un avís informant del canvi de sistema i de la ubicació i horari d’obertura de l’oficina d’atenció del porta a porta.

Per tal d’aclarir qualsevol dubte sobre el nou sistema de recollida selectiva, la Paeria ha habilitat una Oficina d’Informació al carrer Pere de Cavassèquia, 48, de Lleida, amb un horari d’atenció, de dilluns a divendres, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h. També es pot contactar amb l’oficina a través de l’adreça electrònica info@portaaportalleida.com i el telèfon de contacte 671.33.68.65.

Al mateix temps, l’Ajuntament de Lleida ha posat a disposició de la ciutadania una app del porta a porta amb:

• Informació del model de recollida

• El calendari del porta a porta dia a dia

• Informació de les deixalleries

• Comunicacions de l’Ajuntament de Lleida i del Servei

• Dades de contacte per a qualsevol dubte o consulta

• Mòdul de consulta de les dades de participació en el porta a porta

• Sistema d’activació del xip de les bosses de resta

Es poden trobar els vincles de descàrrega a: http://www.portaaportalleida.com/app-porta-a-porta

L’app requereix un codi de registre, aquest codi es dóna als usuaris en el moment de lliurar el material. Si algú no disposa del material, pot dirigir-se a l’oficina del porta a porta per sol·licitar-lo.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Lleida ha iniciat la recollida selectiva de residus porta a porta a una part dels barris de Pardinyes i Balàfia i ha posat a disposició de la ciutadania una app del porta a porta.

Notícia

Des de la posada en funcionament de la recollida de residus porta a porta en una part dels barris de Pardinyes i Balàfia el diumenge 14 de març, l’índex de recollida selectiva en aquesta zona de la ciutat s’ha més que duplicat. Ja arriba al 70%, quan anteriorment estava per sota del 30%, una dada que avala el bon funcionament del sistema.

Notícia

Aquesta nova fase d’implantació es realitzarà en 3.700 habitatges i afectarà 7.600 veïns i 300 comerços. L’Ajuntament de Lleida començarà la setmana que ve a fer l’enviament de cartes als veïns i les veïnes de Pardinyes i Balàfia per informar-los de la implantació del servei. Un cop desenvolupada la campanya informativa i la distribució del material, s’iniciarà el servei amb el nou model de recollida el diumenge 14 de març.

Butlletí