El projecte BiodiverCities enceta les activitats per a incrementar la biodiversitat a la ciutat de Palma

12/03/2021 - 11:11

El projecte BiodiverCities és un Projecte Pilot de la Comissió Europa que segueix l'Estratègia de biodiversitat de la Unió Europea 2030 i el Green New Deal. L'objectiu és doble: incrementar la biodiversitat dins els espais urbans mentre es fomenta la participació ciutadana. Palma va ser seleccionada per al projecte BiodiverCities d'entre 40 candidatures el maig de 2020.

El projecte BiodiverCities avança amb pas ferm. Aquesta setmana ha tingut lloc una trobada entre les diferents àrees implicades en el projecte: Model de Ciutat, Participació Ciutadana i Infraestructures, amb Medi Ambient i Mobilitat com a convidades, per tal de conèixer les activitats que es duran a terme els pròxims mesos a Palma i per a coordinar les actuacions.

El projecte BiodiverCities és un Projecte Pilot de la Comissió Europa que segueix l'Estratègia de biodiversitat de la Unió Europea 2030 i el Green New Deal. L'objectiu és doble: incrementar la biodiversitat dins els espais urbans mentre es fomenta la participació ciutadana. Palma va ser seleccionada per al projecte BiodiverCities d'entre 40 candidatures el maig de 2020. A l'octubre ja es va presentar l'equip que la integra i en aquesta nova trobada s'han exposat els avanços aconseguits des d'aleshores. Durant aquests mesos inicials s'han realitzat accions de formació en solucions basades en la natura i participació ciutadana a la plataforma Oppla i s'hi han implicat diferents àrees de l'Ajuntament i altres organitzacions.

El projecte BiodiverCities pretén aportar una visió d'infraestructura verda a Palma, a més de provar idees del Pla general, ara en redacció, com a proves pilot de cocreació amb la ciutadania. En el disseny de les activitats s'han prioritzat línies de feines existents per tal de potenciar-les. Es tracta d'un projecte d'aprenentatge mutu. Per tant, els resultats concrets sorgiran d'aquest procés.

Hi participen directament les Àrees de Model de Ciutat, Participació Ciutadana i Infraestructures mentre que Medi Ambient i Mobilitat en són observadores.

Les activitats que es duran a terme els pròxims mesos amb la ciutadania són:

  1. Una activitat amb el Consell d'Infants de disseny i creació de jardins de pol·linitzadors a parcs existents, amb l'objectiu d'incrementar la biodiversitat i ajudar a la important tasca dels insectes de la pol·linització.
  2. Aprofitar la redacció del projecte d'Eix Cívic de Cotlliure per a proposar des de la ciutadania accions que localment incrementin la qualitat i quantitat de verd urbà i el paisatge públic, fomentant la mobilitat sostenible i la convivència veïnal.
  3. En el nucli del Pil·larí es debatran amb els tècnics les propostes dels veïnats per tal de desenvolupar una visió d'una ciutat més verda i més integrada a la zona rural mitjançant la xarxa de camins.

Aquestes 3 activitats es desenvoluparan, d'una banda, al verd ja existent, com són els jardins, per a millorar-ne la biodiversitat. I d'una altra, al gris per a passar a verd. La tercera activitat és d'ordenació d'un espai ara no resolt perquè tengui millor relació del nucli urbà amb la zona rústica.

Calendarització

Aquest mes de març començarà l'encàrrec del Consell d'Infants, en el qual participen les àrees de participació i d'infraestructures i l'IMEDEA amb el projecte LIFE 4Pollinators. La brigada municipal i el viver seran aliats clau per a dur a terme aquesta activitat. Les activitats finalitzaran al juny.

A l'abril i maig serà el torn del Pil·larí per a obrir aquest debat sobre les propostes d'usos d'una antiga pedrera de marès i de la connexió a peu del nucli amb la mar.

Finalment entre els mesos de juny i agost serà el torn de Cotlliure per a debatre les propostes de verd urbà amb l'equip que redactarà el projecte de reurbanització tàctica.

La principal finalitat del projecte és aprendre del procés, a partir d'experiències reals i concretes, per a, en un futur, poder-les fer créixer i que Palma aconsegueixi una millora dels espais verds gràcies a la col·laboració i implicació de la ciutadania.

Categories: 

Relacionats

Article

Amb l’objectiu de crear un recurs pedagògic i ecoturístic tant pels urgellencs com pels visitants, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha senyalitzat un itinerari de papallones al Pla de les Forques.

Article

La Paeria de Lleida n’ha col·locat 22 per a contribuir a la millora de la biodiversitat urbana i afavorir la presència de les espècies que s’alimenten d’insectes

Article

És la primera primavera que l’Ajuntament de Manresa aplica una nova línia d’actuacions mediambientals estratègica i, tot i que es troba en fase de prova, el canvi ja és visible.

Butlletí