El Consorci de Residus del Maresme, el TecnoCampus i UNINI-MX impulsen la creació de la Red Iberoamericana de Gestión de Residuos para la Economía Circular

12/03/2021 - 12:00
El president del Consorci de Residus, David Bote, a l'acte de signatura. Foto: Ajuntament de Mataró

El president del Consorci de Residus, David Bote, a l'acte de signatura. Foto: Ajuntament de Mataró

RIGREC és una iniciativa que impulsarà el coneixement acadèmic, al mateix temps que aportarà transferència d’experiències, sobre l’economia circular a la societat de Campeche, a Mèxic.

Ahir, dia, 2 de març, es va signar el conveni per a la creació de RIGREC, la Red Iberoamericana de Gestión de Residuos para la Economía Circular. Una nova iniciativa creada pel Consorci de Residus del Maresme, el TecnoCampus Mataró (TCM) i la Universidad Internacional Iberoamericana de México (UNINI-MX) i en la que hi participa, com a convidat d’honor, la Secretaría de MedioAmbiente, Biodiversidad y Cambio Climático (SEMABICC) del govern de l’estat de Campeche.

RIGREC neix amb l’objectiu de generar coneixement acadèmic i, al mateix temps, aportar experiència pel que fa a la gestió de residus urbans sota els paràmetres de sostenibilitat i economia circular. En aquest sentit, des del Consorci de Residus del Maresme s’aportarà la part més pràctica de transferència de coneixement i d’intercanvi d’experiències, ja que és una entitat que ha impulsat en el seu territori una gestió eficient i avançada tecnològicament del residu i que, des de ja fa uns anys ha posat en marxa un important projecte d’economia circular al Maresme. Per la seva part, des del TecnoCampus i UNINI-MX es treballarà des de la perspectiva acadèmica, impulsant el desenvolupament de programes formatius i la recerca en l’àmbit de l’economia sostenible i la circularitat. La feina de SEMABICC, per la seva banda, constituirà a projectar l’experiència d’aquestes dues institucions en l’àmbit de la gestió de residus per poder-ho revertir en la societat de Campeche.

La firma del conveni va tenir lloc presencialment a la Sala de Juntes de SEMABICC, a Campeche, alhora que també es va celebrar virtualment per la trentena de participants que no hi van poder ser presencialment. La signatura del conveni va comptar amb l’assistència de David Bote, com a president del Consorci de Residus del Maresme i alcalde de Mataró, i amb Carles Salesa, com a director General del Consorci i responsable tècnic de RIGREC. Per part del TecnoCampus, hi van assistir Josep Luis Checa, com a director General, i Maria del Mar Isla Pera, com a professora investigadora i responsable tècnica de RIGREC. Des d’UNINI-MX, les participants van ser la seva secretària general, María Isabel Bernés,i la Dra. Alina Eugenia Pascual, professora investigadora d’UNINI-MX i Responsable Tècnica de RIGREC.

Aquesta iniciativa que acaba de veure ara la llum, es va començar a gestar fa gairebé un any, l’abril de 2020, quan la Dra. Alina Pascual d’UNINI, la Dra. Mar Isla del TCM i Carles Salesa, del Consorci de Residus del Maresme, van exposar el seu interès per posar en marxa una iniciativa que fomentés la formació i la recerca de les dues universitats, sumant-hi, al mateix temps, la transferència de coneixements i l’experiència del Consorci de Residus del Maresme.

Categories: 

Relacionats

Notícia
23 municipis costaners s’han sumat a la iniciativa a Catalunya

El Moviment Banderes Verdes és una iniciativa impulsada per Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus i d´envasos de vidre a Espanya. L’edició 2021 s’ha presentat avui a Mataró i té com a objectiu guardonar l´esforç de més de 2.600 establiments hostalers i l´activisme de 23 municipis costaners de Catalunya per a la sostenibilitat.

Acte
26/10/2021 - 09:00
Tecnocampus Mataró
Notícia

L’empresa d’inserció Solidança Treball EI, SL, adjudicatària del nou servei municipal de recollida de voluminosos a domicili, incorporarà aquest mes de juny a cinc xofers, sis peons de recollida i un encarregat per prestar aquest servei emmarcat dins el Contracte dels serveis de recollida de residus, neteja viària i de platges de Mataró.

Butlletí