La masia de la Pleta, al Garraf ja és plenament autosuficient i sostenible

10/03/2021 - 10:07
Plaques solars fotovoltaiques de la Pleta

Plaques solars fotovoltaiques de la Pleta

La Diputació ha fet el condicionament i actuacions de legalització de les instal·lacions elèctriques amb energia fotovoltaica de l’Oficina del Parc.

La Diputació de Barcelona ha fet el condicionament i actuacions de legalització de les instal·lacions elèctriques amb energia fotovoltaica de l’Oficina del Parc del Garraf. La Pleta, amb un cost total de 47.638,14 euros. Amb aquesta actuació l’edifici és totalment autosuficient i sostenible.

La Pleta és una masia d’arquitectura tradicional del Parc del Garraf que acull les oficines i un dels centres d’informació del Parc. L’edifici, situat al terme municipal de Sitges, va ser construït l’any 1894 per l’arquitecte modernista Francesc Berenguer i Mestres i es destinà inicialment a activitats ramaderes. Va ser adquirit per la Diputació de Barcelona als anys noranta per rehabilitar-lo i convertir-lo en un edifici autosuficient.

D’una banda, des de la seva construcció la Pleta disposa del seu propi abastiment d’aigua ja que no es troba connectada a la xarxa. Es tracta d’una cisterna per recollir les aigües pluvials del terrat mitjançant uns canalons. Aquest dipòsit té la singularitat de trobar-se tapat per una xemeneia maó i pedra, la qual és en realitat un mesurador de la quantitat d’aigua emmagatzemada. Si ens fixem bé, hi podrem veure al seu centre un pes que penja, el qual es troba lligat a una boia dins de la cisterna. Quan aquesta es troba buida, el pes se situa a dalt de tot de la xemeneia i, a mesura que s’emplena, el pes baixa fins a la base. Actualment, les aigües pluvials del dipòsit s’utilitzen als lavabos i a la cuina del centre d’informació, sent un recurs totalment sostenible. Cal recordar, però, que l’aigua no rep cap tractament, amb la qual cosa no és potable.

D’altra banda, la Pleta tampoc es troba connectada a la xarxa elèctrica de manera que la Diputació de Barcelona hi va instal·lar quaranta plaques solars fotovoltaiques. Aquestes plaques utilitzen l’energia solar, considerada com a renovable i inesgotable, que generen l’electricitat necessària per a tota la casa. Quan no disposem dels raigs solars, aquesta energia queda emmagatzemada mitjançant un sistema de bateries. Tot i l’eficiència d’aquest sistema, també es disposa d’un generador d’emergència.

Per últim, la calefacció de l’edifici funciona amb una caldera de llenya, un recurs que ens ofereixen els mateixos boscos del Parc. La caldera té una capacitat d’entre seixanta i setanta quilograms de llenya, que pot ser de pi o d’alzina.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament d'Ullastrell va redactar un projecte per a la implantació d'una planta solar fotovoltaica d'autoconsum compartit al sostre de la pista poliesportiva. Amb el projecte es va demanar fa uns mesos una subvenció a la Diputació de Barcelona a tal efecte.

Notícia

L’Ajuntament de Mataró ha finalitzat i acaba de posar en funcionament a l’edifici de Via Pública la setena coberta fotovoltaica instal·lada en un equipament municipal. En els propers mesos hi ha previstes 30 instal·lacions més, de les quals una desena es volen destinar a autoconsum compartit i poder reduir així la factura energètica a famílies vulnerables.

Article

La formació forma part del programa Nexe tecnologia, promogut pel Pacte Local per l’Ocupació i el Desenvolupament Econòmic de l'Ajuntament de l'Hospitalet

Butlletí