74 milions d’euros per millorar l’estat ambiental del Delta del Llobregat i del Parc Agrari

08/03/2021 - 11:11

El conseller de Territori i Sostenibilitat del Govern de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, ha anunciat que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) destinarà 74 milions d’euros durant el període 2022-2027 per millorar l’estat ambiental del delta del Llobregat i el seu parc agrari.

El gruix de la inversió, més de 53 milions, es destinarà a l’increment de la producció d’aigua regenerada a través de les millores a les depuradores de Gavà i el Prat de Llobregat.

Així mateix, també hi ha partides per millorar el sistema de sanejament entre Gavà i Viladecans, rehabilitar zones humides del delta del Llobregat i actuacions de prevenció contra inundacions, un tema que preocupa especialment a la pagesia de la zona ja, que segons denuncien, pateixen “acumulacions d’aigua continuades i persistents en els conreus cada vegada que plou una mica fort”.

El sector agrari vol solucions definitives

El pagesos expliquen que més enllà de pedaços calen solucions definitives “per modernitzar i ampliar les infraestructures hidràuliques que permetin desguassar l’aigua que nega els camps en cas de temporals” i calculen que calen uns 2 milions d’euros per incorporar un segon cargol d’arquímedes així com equips de bombeig a banda i banda la riera dels Canyars i un correcte manteniment de les corredores.

Val a dir, que com a solució provisional la Cooperativa Agropecuària de Gavà ha pogut adquirir una bomba amb part de al subvenció anual que aporta l’Ajuntament pel manteniment de la Fira d’Espàrrecs. L’esmentat aparell es pot col·locar cada vegada que plogui amb certa intensitat i així evitar que les collites es facin malbé.

Segons explicava el president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, “el sistema té capacitat per succionar 2 milions de litres d’aigua i funcionarà just a mig camí d’on s’ubica del cargol d’arquímedes, a La Murtra, la qual cosa li permetrà funcionar de manera més eficient”.

La bomba pot desguassar fins a 2 milions de litres

 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Un estudi de la UPC revela que l'amplada del riu a la desembocadura era de 275 metres el 1846 i, actualment, és de 36 metres

Reportatge
Les instal·lacions hidroelèctriques per alimentar les fàbriques tèxtils al riu Llobregat van detonar la regressió del delta

Un estudi de la UPC revela que entre 1891 i 2000 el delta del Llobregat hauria retrocedit uns 800 metres, molt abans del desviament de la desembocadura per l’ampliació del port de Barcelona. El detonant de la regressió del delta es trobaria al s. XIX, amb la construcció de rescloses per a l’aprofitament de l’energia hidroelèctrica.

Notícia
La combinació de condicions meteorològiques extremes i les seves conseqüències sobre el matoll són l’inici de l’estudi liderat per Maria Paniw. Imatge: Francisco Lloret.

La combinació de condicions meteorològiques extremes i les seves conseqüències sobre el matoll són l’inici de l’estudi liderat per Maria Paniw. Imatge: Francisco Lloret.

Un episodi sever de sequera al Parc Nacional de Doñana, seguit d’una gelada rigorosa el mateix any marquen l’inici d’un estudi d’investigació liderat per l’ecòloga Maria Paniw, del que són coautors l’investigador del CREAF Francisco Lloret i el també investigador Enrique de la Riva.

Butlletí