El bosquet de la ronda mediterrània, primer espai verd urbà gestionat amb criteris de biodiversitat, a Vilanova

12/02/2021 - 09:59

L'Ajuntament de VNG ha començat les tasques per adequar una zona de bosc entre la ronda Mediterrània i la via del ferrocarril. Aquest espai verd es gestionarà amb nous criteris, incorporant elements com la biodiversitat, la reducció de la intervenció tècnica, la promoció de les espècies autòctones i el respecte a l'ecosistema.

El bosquet és una zona verda al costat de la via del tren que va patir els efectes de l'esclafit fa un any i mig. L'associació de Veïns de Ribes Roges va presentar una proposta a l'Ajuntament per eliminar de la zona espècies invasores i incorporar elements per afavorir la biodiversitat com caixes niu i un hotel d'insectes. “Vam veure que s'havia de fer una proposta nova, que no fos la gestió típica dels jardins”, diu Jaume Marsé, membre de l'associació de Veïns, “el que s'està fent és veure què es pot fer respectant la pròpia natura, ajudant-la, traient les plantes invasores i donant peu a què creixin els arbustos, les oliveres...”

La regidora de Medi Ambient i Espai Públic, Marta Jofra, explica que aquest projecte “ens marca el camí a seguir en el nou servei de jardineria que volem posar en marxa un cop s'acabi aquest contracte”. Jofra aposta per una gestió d'alguns espais verds urbans de la ciutat tenint en compte criteris de biodiversitat, d'intentar controlar les espècies invasores, de promoure la presència d'insectes beneficiosos.” El nou concepte a aplicar en la jardineria urbana “intenta superar aquest concepte de jardineria convencional, de regar, segar, podar...És un model de reducció de la intervenció, reducció de l'artificialització dels espais, que siguin una mica més naturals” exposa la regidora.

La proposta, a banda de l'eliminació d'espècies invasores i el reforç dels arbustos i arbres autòctons, també preveu la senyalització d'un camí delimitat amb estaques de fusta i cordes que travessi el bosquet i que permeti el passeig. Les tasques d'adequació les està duent a terme el servei de jardineria de TEGAR.

Des de la junta de l'Associació de Veïns de Ribes Roges, Marga Serra es mostra satisfeta per l'acceptació del projecte, “estem contents de poder refer aquest espai, de conservar les plantes autòctones i d'instal·lar un hotel d'insectes i caixes niu perquè la biodiversitat sigui màxima”.

Marta Jofra, destaca, en referència a l'hotel d'insectes, que és el primer cop que “en un projecte de jardineria municipal incorporem aquesta qüestió. Els insectes són necessaris per mantenir l'equilibri de l'ecosistema, i el que fan és tenir controlades les plagues d'una forma més natural, no necessites tants productes químics.” Aquests conceptes que s'ha aplicat molt de temps en agricultura ecològica són els que ara es volen traslladar a la gestió dels espais verds urbans.

Relacionats

Article

L’esdeveniment, que buscava promoure la sostenibilitat i conscienciació ambiental, amb especial atenció a l’ecosistema marí, va ser tot un èxit. En paral·lel, es va presentar el Llibre “El Futur que volem”.

Article

Santa Coloma de Gramenet millora les zones d’estada i passeig per fer-les més saludables. La inversió més recent a l’entorn del parc fluvial supera els 3.600.000 euros.

Acte
27/09/2023 - 12:00
Masia d'en Cabanyes, Vilanova i la Geltrú

Butlletí