El Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell començarà a funcionar en breu

Font: Ajuntament de Calafell

09/02/2021 - 10:35

El Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC) començarà a funcionar en breu, ja que les obres de la seva primera fase estan enllestides i l’activitat només resta pendent dels tràmits administratius finals. El centre obrirà portes a l’antiga biblioteca del nucli de Segur, al carrer Dinamarca, i acollirà projectes de recerca en fauna salvatge. Aquest espai ha estat cedit per l’Ajuntament a un equip científic de nivell mundial, que s’instal·la a Calafell.

El CREAC tindrà també una vessant educativa, ja que permetrà les visites a un espai d’exposició. A la vegada, podrà acollir també pràctiques universitàries o fins i tot treballs dels centres de secundària, en àmbits de les ciències naturals relacionats amb la feina que es farà al centre.

I també podrà fer-se càrrec de fauna salvatge malalta o ferida, per tenir-ne cura o gestionar l’atenció en altres centres. En aquest sentit, qualsevol ciutadà que trobi un animal en aquesta situació podrà portar-lo al CREC o avisar perquè el vagin a buscar. Cal tenir en compte que a Catalunya hi ha pocs centres d’aquestes característiques, a banda d’un parell de la Generalitat.

L’especialitat del nou equipament són els amfibis i els rèptils. Els treballs que es faran són molt amplis i inclouen fins i tot la investigació del verí de les serps, del qual es poden arribar a obtenir possibles tractaments per a malalties humanes.

“Això pot semblar quelcom molt especialitzat, però té un interés general molt important”, explica el tinent d’alcalde d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Calafell, Aron Marcos. “Estem parlant d’un treball que versa sobre com tenir una fauna més sana. I no oblidem que una fauna sana transmetrà menys malalties als humans”, diu també. I conclou: “Aquest plantejament no pot estar més d’actualitat quan estem patint una pandèmia que podria tenir el seu origen en el salt d’un virus d’un animal als humans”.

La recuperació del tritó del Montseny

Un dels projectes més importants en què participa l’equip científic del CREAC és la recuperació del tritó del Montseny, una espècie autòctona de Catalunya que està en greu perill d’extinció, ja que es calcula que en queden només 1.500 exemplars. Aquest projecte, en què participa també la Diputació de Barcelona i diverses universitats, reprodueix i cria en captivitat exemplars que, després, seran alliberats a rius. Al CREAC, en concret, hi haurà una sala de criança, on s’engreixaran les larves fins arribar a l’edat adulta i al moment de l’alliberament.

A la primera planta del centre, s’hi aplegarà tota la part científica i de recerca, que és la que està a punt de començar a funcionar. A la planta baixa i al jardí exterior hi haurà la part educativa i divulgativa, que és la segona fase del projecte i que es tirarà endavant a continuació.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Vuit centres educatius de L’Hospitalet Llobregat participen en la IX Marató RE-M de l’Energia.​

Article

L'Ajuntament de Martorelles i la Biblioteca municipal s'han sumat a un projecte afavoreix el coneixement i la col·laboració de la ciutadania en la protecció dels cursos fluvials de les conques del Besòs i la Tordera. S'afegeixen a altres 11 municipis de les conques que participen al projecte durant l'any 2024.​

Article

L’ens ha celebrat la reunió del seu patronat, que ha aprovat el pla de treball per 2024 i el pressupost, que serà de 428.100 euros

Butlletí