Un estudi permetrà conèixer les afectacions dels renous submarins en els cetacis a la badia d’Alcúdia

Font: caib.es

03/02/2021 - 10:22

El projecte permetrà extreure conclusions sobre l'activitat de la zona, que es recolliran en un informe. Aquest document servirà, per una banda, per establir patrons de comportaments dels cetacis segons els elements nàutics del LIC.

La Conselleria de Medi Ambient i Territori, a través del Servei de Planificació al Medi Natural, ha posat en marxa el primer estudi a Mallorca que permetrà conèixer les afectacions als cetacis que poden suposar els renous submarins en espais Xarxa Natura 2000. Així, durant tot un any, l'empresa Tursiops recollirà dades al Lloc d'Importància Comunitària (LIC) Badies de Pollença i Alcúdia.

Per obtenir la informació, s'ha instal·lat un hidròfon a la badia d'Alcúdia que permet recollir les dades sobre el renou que s'hi produeix, així com la presència de cetacis, especialment del dofí mular (T. Truncatus). Així mateix, es recolliran dades sobre esdeveniments acústics extraordinaris al LIC.

La recol·lecció d'aquesta informació permetrà identificar els patrons d'ús de l'hàbitat pels cetacis que habiten en els ecosistemes marins, a més d'identificar pautes horàries i estacionals.

El projecte permetrà extreure conclusions sobre l'activitat de la zona, que es recolliran en un informe. Aquest document servirà, per una banda, per establir patrons de comportaments dels cetacis segons els elements nàutics del LIC. Per altra banda, s'utilitzarà de base per definir mesures de gestió que s’inclouran en el Pla de gestió Natura 2000 de Badies del nord de Mallorca.

El contracte preveu la difusió, a través d’una conferència, de la metodologia de les tasques i la presa de dades.

Les Illes Balears és pionera a l’Estat en l’aplicació de la Directiva Marc europea sobre l’Estratègia Marina, que inclou el renou submarí com un dels 11 descriptors del bon estat ambiental del medi marí. El servei de Planificació al medi natural ha demanat que estudis d’aquest tipus s’apliquin a tot l’àmbit de les estratègies marines estatals.


 

Relacionats

Notícia

L’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, considera que el posicionament de la Comissió Europa deixa clar que la UE “no permetrà de cap manera una ampliació de la tercera pista de l’aeroport” en detriment els espais naturals” i que, per tant, no es poden seguir ampliant grans infraestructures, sinó que cal “preservar més i millor” l’equilibri territorial.

Notícia

A Europa, al menys 100 milions de persones estan exposats a nivells de soroll per sobre dels recomanats per OMS. La contaminació acústica provoca 16.000 morts prematures l'any a Europa. Aquests dies, diversos experts reunits pel Congrés Acusticat, que s'està celebrant a Sant Cugat del Vallès, alerten que no es té en compte el perill real que suposa el soroll, tant per a les persones com per als ecosistemes.

Article

El projecte EdiCitNet, finançat per la Unió Europea i amb una durada prevista de 5 anys, va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social.  Sant Feliu és l'únic municipi participant de l'estat espanyol.

Butlletí