Primera instal·lació municipal de plaques solars d'autoconsum, a Vilanova i la Geltrú

Font: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

01/02/2021 - 12:14

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha instal·lat al terrat del Centre de Resiliència i Sostenibilitat - Can Pahissa nou mòduls solars fotovoltaics per generar energia destinada al consum de l'edifici. Aquest tipus d'instal·lació, que s'anomena d'autoconsum, utilitza l'electricitat generada pel consum del punt on es produeix i l'energia sobrant la injecta a la xarxa elèctrica.

Les plaques fotovoltaiques generen una potència de gairebé 3 kW. La instal·lació es preveu que representi un 30% d'estalvi respecte l'energia total consumida, i una reducció en les emissions de CO2  anuals de 0,8 T. Econòmicament suposarà per l'Ajuntament un estalvi anual de 400 €, que podria ser superior en funció de l'increment del cost de l'energia. Aquest és el tercer edifici municipal que disposa d'una instal·lació solar fotovoltaica, i el primer que destina l'energia generada a l'autoconsum.

La regidora de Medi Ambient, Marta Jofra, destaca que es tracta d'una acció més “en línia amb l'objectiu del Pla d'Acció Municipal d'avançar en la transició energètica. La idea és no només que l'Ajuntament pugui generar la seva pròpia energia sinó també que sigui un lloc de demostració, que puguem ensenyar com funciona l'energia solar i que realment és una instal·lació molt senzilla”.

L'Ajuntament de VNG ofereix entre un 50 i 40% de bonificació de l'IBI (Impost de Béns Immobles) durant 3 anys per aquelles instal·lacions unifamiliars que incorporin plaques fotovoltaiques. Pels habitatges plurifamiliars també s'ofereix bonificació en l'IBI, durant tres anys. En aquest cas el percentatge de la bonificació s'atorga en funció dels habitatges que contribueixen econòmicament a la instal·lació. Marta Jofra anima a la ciutadania “a instal·lar-s'ho a casa seva, Recordem que amb aquesta instal·lació es poden bonificar una part important de l'IBI, durant tres anys i que el tràmit és relativament senzill, no només volem que sigui l'Ajuntament qui fa aquest tipus d'instal·lacions sinó que animem a la ciutadania a fer aquest tipus d'iniciatives”.

La regidora de Medi Ambient recorda que “tenim l'Agència Local de l'Energia per informar, fomentar i assessorar”. L'Agència impulsa aquest tipus d'aprofitament solar i també preveu que la  instal·lació pugui ser visitada per tots aquells centres escolars que vulguin veure el funcionament d'una instal·lació solar fotovoltaica d'autoconsum. 

El Centre de Resiliència i Sostenibilitat - Can Pahissa, ubicat a la rambla de la Pau, és l'espai on hi ha el Servei de Medi Ambient, l'Agència Local de l'Energia, l'Oficina de l'Eixample Nord i la seu de l'Associació Local ECOL3VNG que gestiona la moneda social.

La implantació d'aquesta instal·lació a la coberta de Can Pahissa s'ha fet preservant el conjunt arquitectònic d'aquest edifici modernista. La instal·lació ha tingut un cost per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú de 9.438 € (inclòs IVA)  finançats en part amb una subvenció de la Diputació de Barcelona de 5.110 €.


 

Relacionats

Notícia

600 alumnes d’una dotzena d’escoles i instituts de la ciutat han participat en una jornada d’educació ambiental a la llera del riu per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua. Tot un seguit d’activitats i tallers que han proposat els estudiants de secundària per  divulgar entre els més joves les conseqüències que  poden tenir les nostres accions sobre el medi ambient.

Notícia

Serveixen per mesurar a tots els barris els paràmetres mediambientals de contaminants i soroll relacionats amb el trànsit

Article

Vuit centres educatius de L’Hospitalet Llobregat participen en la IX Marató RE-M de l’Energia.​

Butlletí