La Diputació de València proposa solucions per a reduir els nitrats en el cicle integral de l'aigua

Font: Diputació de València

25/01/2021 - 11:18

El projecte Life Libernitrate, impulsat per l'àrea de Projectes Europeus, té com a objectiu sensibilitzar als municipis sobre esta problemàtica i ajudar els ajuntaments a combatre-la. La tercera jornada del projecte ha estat destinada als alcaldes i alcadesas de les comarques de la Plana de Utiel-Requena, la Hoya de Buñol i el Valle de Ayora-Cofrentes.

L'àrea de Projectes Europeus de la Diputació de València, encapçalada pel vicepresident Carlos Fernández Bielsa, ha celebrat este divendres de manera semipresencial, des del Saló de Plens de la corporació, la tercera jornada del Projecte Life Libernitrate, iniciativa la finalitat principal de la qual és la reducció dels nitrats en el cicle integral de l'aigua mitjançant processos naturals i sostenibles.

Este esdeveniment forma part del cicle de jornades per a implementar un pla d'acció política en els municipis valencians. Per a això és necessari, en primer lloc, traslladar a les autoritats locals la gravetat del problema que suposa l'alta concentració de nitrats en l'aigua, tant per als usos agrícoles com per al consum domèstic.

Comptar amb un sistema d'aigua de qualitat és sens dubte un servei bàsic per al benestar d'un municipi, i la contaminació de les aigües a causa dels nitrats suposa una vertadera amenaça tant per a la salut de les persones com per al medi ambient.

En este sentit s'ha pronunciat el vicepresident Carlos Fernández Bielsa, afirmant “el compromís de la Diputació per no deixar al marge de la solució al problema a cap poble o aldea. Per això acostem el Projecte Life a totes les nostres comarques, perquè considerem que l'accés als serveis bàsics com l'aigua de qualitat és la principal garantia d'igualtat”.

Després de l'exposició per part dels tècnics de les accions i sistemes a realitzar al llarg dels pròxims mesos i fer un balanç de l'aconseguit fins ara amb el projecte, la sensibilització i presa de consciència sobre este assumpte per part dels dirigents polítics ha sigut centrat part de l'acte.

En esta ocasió, la jornada s'ha dirigit als municipis de les comarques de la Plana de Utiel-Requena, la Hoya de Buñol i el Valle de Ayora-Cofrentes, que han estat representats en el debat per Fernando Benlliure, alcalde d'Utiel, Teresa Hernández, alcaldessa de Siete Aguas, i Ángel Pérez, alcalde de Zarra. Tots ells han intercanviat experiències i han analitzat les diferents alternatives i propostes per a abordar el problema de la nitrificació. Finalment, s'han estudiat les possibles eines d'obtenció de línies de finançament per a dur a terme les accions pertinents.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El Comitè Municipal de Sequera s’ha reunit per fer seguiment de les mesures d’estalvi i gestió de l’aigua que s’estan duent a terme a Mollet. Durant la reunió s’ha tornat a constatar la bona gestió de l’aigua que s’ha fet a la ciutat que ha permès reduir en un 50% el consum d’aigua municipal en un any.

Article

TAIGUA substituirà més de 12 mil metres de canonades amb una inversió de 3,6 milions d'euros.

Butlletí