Prova pilot de renaturalització del mur del Parc fluvial del Besòs

Font: Ajuntament de Sant Adrià

25/01/2021 - 09:46

Una intervenció que potencia el Parc Fluvial del Besòs i l'entorn del riu com a espais de refugi climàtic davant de l'escalfament global

Una de les estratègies més útils per a augmentar la resiliència de les ciutats davant els efectes del canvi climàtic, com ara les onades de calor, és la renaturalització d’espais urbans com el Parc Fluvial, immersos en un entorn altament antròpic.

És en aquest context que des del Consorci del Besòs s’ha impulsat una prova pilot de renaturalització del mur del Parc fluvial, que també contribueix a potenciar la biodiversitat, ja que permet generar espais de refugi i oferir recursos tròfics per a ocells i insectes pol·linitzadors.

Aquesta prova pilot de dos anys de durada, permetrà estudiar el grau de reducció de temperatura i d’increment d’humitat, com a conseqüència positiva de la plantació del jardí vertical. Així mateix, facilitarà l’anàlisi de  l’adaptabilitat de les espècies, així com la determinació dels substrats, nivells d’aigua i adobs més apropiats. Tot el sistema està monitoritzat per tal de poder optimitzar el seu funcionament i obtenir-ne dades.

Les espècies proposades són totes autòctones i adaptables a entorns com el del parc fluvial. Algunes d’elles tenen una alta capacitat de floració per atreure insectes i altres grups d’invertebrats, bàsics per a l’equilibri d’un ecosistema tant sensible com el del riu Besòs.

La diversitat en la floració i aturades vegetatives de les plantacions que es proposen, pot garantir una estacionalitat diversa al llarg de l’any.

El sistema de plantació utilitzat és un cultiu semi hidropònic amb una densitat de plantació d’unes 42 plantes/m2. El reg és per exsudació entre els geotèxtils de cultiu. S’utilitza aigua freàtica i es controla a través de sensors d’humitat que l’optimitzen.

Està previst al llarg dels propers dies la instal·lació d’una estructura metàl·lica per garantir la intervenció pilot davant de possibles episodis d’avinguda del riu.


 

Relacionats

Notícia

Arrenca el procés participatiu, obert a tota la ciutadania, per a l’elaboració de l’Agenda Estratègica del Pirineu amb horitzó 2030. L’Agenda, impulsada per la Vicepresidència del Govern, serà el full de ruta per orientar el desenvolupament de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran, Solsonès, Berguedà i Ripollès, prioritzant la dinamització econòmica, la sostenibilitat i l’arrelament de la ciutadania.

Article

Els protocols que marca el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic remarquen que les restes vegetals del litoral s’han de retirar d’una forma no agressiva, evitant maquinària pesada i utilitzant garbelladores i tamisadores.

Notícia

Lobjectiu final del projecte és crear un gran eix verd que uneixi de forma fluïda els diferents pols d'activitat comercial i social del Vendrell: Les Mates, la zona centre i la zona de les Deveses, que hauria d’acabar enllaçant amb Sant Vicenç de Calders.

Butlletí