El 93,8 % dels fems marins recollits a les platges de l'illa de Cabrera son plàstics

Font: CAIB

10/12/2020 - 11:11

El Parc Nacional Marítimo-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera participa en el Plastic Busters MPAs té l’objectiu d’abordar l’impacte dels residus marins a les àrees protegides costeres i pelàgiques a través d’accions que aborden tot el cicle de gestió dels residus marins, des del monitoreig i l’evaluació fins a la prevenció i la mitigació.

El Parc Nacional Marítimo-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera ha participat en la sisena trobada del Comitè directiu del projecte Plastic Busters MPAs, finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa Interreg Mediterranean. Durant dos dies, una quarantena de representants dels quinze socis implementadors han analitzat i debatut la progressió del projecte, iniciat el 2018.

Plastic Busters MPAs té l’objectiu d’abordar l’impacte dels residus marins a les àrees protegides costeres i pelàgiques a través d’accions que aborden tot el cicle de gestió dels residus marins, des del monitoreig i l’evaluació fins a la prevenció i la mitigació.

El Parc Nacional forma part del projecte com a soci i com a un dels dotze espais pilot on es desenvolupen o es desenvoluparan projectes (demos) de monitoreig, prevenció i mitigació de fems marins. El monitoreig s’està desenvolupant per fases a les platges d’Es Burrí, Enciola i Els Palangrers. Fins a dia d’avui, s’han classificat 11.434 ítems amb un pes global de 141 kgs.

L’estudi, que encara no està finalitzat, ha consistit en la recollida i classificació dels residus trobats en aquestes tres platges de l’illa de Cabrera. En aquestes tasques, hi han participat voluntaris de Creu roja. A partir de la metodologia de classificació del projecte, es determina que el 93,88 % dels residus recollits eren plàstics, suposant un 87,32% del pes del total.

Per tipologies, el 24,18% dels residus recollits han estat plàstics d’entre 2,5 cm. i 50 cm. En segon lloc, es troben els taps d’ampolla, en un percentatge del 14,38 %. En tercer lloc, s’han recollit peces de polietirè d’entre 2,5 cm i 50 cm., en una proporció del 12,86%.

El projecte es marca un termini de quatre anys amb l’objectiu d’entregar un diagnòstic quantitatiu i qualitatiu dels impactes dels residus a la mar a les Àrees Marines Protegides (AMP) de la mediterrània. En aquest sentit, l’estratègia passa pel desplegament d’ una estratègia multidisciplinària i el marc d’acció comuna desenvolupat dins la iniciativa «Plastic Busters» liderada per la Universitat de Siena i la Xarxa Mediterrània de Solucions de Desenvolupament Sostenible. Aquesta iniciativa emmarca les accions prioritàries necessàries per a combatre els residus a la mar a la mediterrània.

El Parc Nacional de Cabrera és una de les quatre AMP que participen en el projecte conjuntament amb el Parc Nacional de l’arxipèlag toscà (Itàlia), el Parc Nacional Marí de Zakynthos (Grècia) i el santuari de Pelagos (França i Itàlia).

Categories: 

Relacionats

Article
Let's Clean Up Europe! se celebrarà del 7 al 9 de maig de 2021

Let's Clean Up Europe és una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure accions de sensibilització a través de la recollida d'aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc.

Notícia
Les deixalles no permeten a certes comunitats marines desenvolupar-se (Jamstec)

Les deixalles no permeten a certes comunitats marines desenvolupar-se (Jamstec)

Un estudi de científics de la Universitat de Barcelona alerta que hi ha més brossa marina encara que la que està documentada. Creuen que en alguns casos es tracta d'enormes abocadors submarins incontrolats. Els experts demanen polítiques més restrictives per fer front a la contaminació dels mars

Article

El nou projecte col·laboratiu inclòs a l’app Reciclos d’Amposta és el Projecte Emma. Ara, els veïns i veïnes d’Amposta podran col·laborar en la recerca en càncer de mama mitjançant el reciclatge. L’aplicació web de Reciclos permetrà afegir els punts que els usuaris guanyin a partir del reciclatge d’envasos (anomenats Reciclos) a l’incentiu.

Butlletí