La Fatarella es prepara per escalfar cinc equipaments municipals amb biomassa forestal

Font: Diputació de Tarragona

09/12/2020 - 19:06

Forma part del projecte 'Xarxa de calor de proximitat' impulsat per la Diputació de Tarragona. La presidenta Noemí Llauradó ha conegut de prop les instal·lacions i els espais que tindran aquest sistema de calefacció, més ecològic i econòmic.

La Fatarella escalfarà cinc equipaments del municipi amb biomassa forestal gràcies al projecte 'Xarxa de calor de proximitat', que la Diputació de Tarragona ha impulsat en una primera fase en nou municipis de la demarcació. La nova caldera alimentada per biomassa que s'instal·larà en aquesta localitat de la Terra Alta donarà servei a l’escola, a 'lo Centro', a l’edifici de Cal metge vell, a l’Ajuntament i a l’Aurera. Ja s’han licitat les obres del projecte, i es preveu que aquest hivern se n’iniciïn els treballs. Les actuacions estan cofinançades en un 50% pels fons FEDER de la Unió Europea, en el marc del programa operatiu FEDER Catalunya (2014-2020). La Diputació i l'Ajuntament hi participen amb 25% d’inversió, respectivament. L'import total previst de l'obra és de 241.000€.

Les xarxes de calor distribueixen energia tèrmica. Des d’una única caldera, alimentada amb biomassa forestal de qualitat (estella), s’escalfa aigua i es condueix per un entramat de canonades aïllades que connecten amb els sistemes de calefacció dels edificis municipals. La caldera de biomassa que s'instal·larà a la Fatarella s'ubicarà a l’edifici municipal de les escoles velles. Aquest és un dels trets característics del projecte, ja que es donarà un segon ús a les edificacions de l’antiga escola reconvertint-la en sitja i caldera per a la xarxa. Una altra especificitat del projecte és el fet que, dels nou municipis de la 'Xarxa de calor de proximitat', la Fatarella és el que contempla una llargada més important de xarxes, ja que la caldera es troba als afores del nucli urbà. Tècnicament, també s’ha hagut d’ajustar la dificultat dels pendents del carrer.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha conegut de prop, aquest dissabte, diversos dels equipaments que s'escalfaran amb la caldera de biomassa que s'instal·larà a la Fatarella. La visita l'ha fet acompanyada del diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Josep Forasté; dels diputats Teresa Mariné i Enric Adell; de l'alcalde, Francisco Blanch, i altres membres de la corporació municipal, i de la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà.

Menys emissions i més estalvi

Els beneficis d’aquesta iniciativa són múltiples. A nivell ambiental, el funcionament de les instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 84 Tn de CO2 l’any. Pel que fa a l’estalvi econòmic, serà d'aproximadament de 22.000€ anuals en relació a la despesa actual del consistori per donar calor a aquests cinc equipaments. D'altra banda, la utilització de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible, necessària per defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça que suposen els incendis forestals. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior, com és el cas de la Fatarella.

Segons la presidenta Noemí Llauradó, la instal·lació de calderes de biomassa a la Fatarella i a la resta de municipis del projecte, "s'emmarquen en la nostra lluita contra el canvi climàtic i en la nostra estratègia com a administració pública orientada a la sostenibilitat i a la recerca del bé comú". A part de la Fatarella, participen en aquesta iniciativa els municipis de Gandesa, Horta de Sant Joan, la Sénia, Rasquera, Tivissa, el Montmell, Alcover i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

Visita a Vilalba dels Arcs

Posteriorment, els representants de la Diputació s'han desplaçat fins a Vilalba dels Arcs, on han estat rebuts per l'alcalde, Isidro Sampé, i altres membres del consistori. Junts han visitat la Confraria Mare de Déu de Gràcia i, tot seguit, el Casal Municipal el Rossinyol, per conèixer les obres realitzades del Pla d'Acció Municipal (PAM) de la Diputació.

Finalment, han anat a l'escola Diví Mestre, on s'ha instal·lat una caldera de biomassa que dona calor a aquest equipament i que va comptar amb un ajut de 15.000€ del Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) de la Diputació.


 

Relacionats

Notícia

L'Agència Internacional de l'Energia admet per primera vegada en el seu informe anual que la demanda mundial de combustibles fòssils començarà a baixar a partir del 2025.

Article

Fira de Barcelona consumirà durant els propers anys energia verda de quilòmetre zero que subministrarà Endesa als tres recintes firals de Montjuïc, Gran Via i CCIB. L’adjudicació per concurs públic a aquesta companyia preveu que tota l’electricitat consumida per la institució firal continuï provenint de fonts renovables i que un 40% ho faci de plantes de producció properes per reduir les pèrdues en la distribució. D’aquesta manera, Fira manté la seva aposta per la sostenibilitat mediambiental i l’energia verda.

Notícia

L'Ajuntament d'Ullastrell va redactar un projecte per a la implantació d'una planta solar fotovoltaica d'autoconsum compartit al sostre de la pista poliesportiva. Amb el projecte es va demanar fa uns mesos una subvenció a la Diputació de Barcelona a tal efecte.

Butlletí