L'Assemblea del Camí Ramader de Marina posa en valor la recuperació dels recorreguts ramaders

Font: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

02/12/2020 - 12:09
El camí finalitza a la platja de Vilanova i la Geltrú

El camí finalitza a la platja de Vilanova i la Geltrú

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es compromet a inventariar i arranjar progressivament els camins ramaders del municipi, apostant pel Camí Ramader de Marina que actualment està arranjant l'entitat vilanovina Garraf Coopera.

Aquest 12 de novembre s'ha fet l'assemblea de l'Associació Camí Ramader de Marina. La trobada ha comptat amb representants de tots els municipis de la ruta que va de Vilanova i la Geltrú fins a Llívia, la presència d'Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural de la Generalitat de Catalunya, i de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amb el regidor de Projecció de Ciutat, Jordi Medina, i el regidor del Primer Sector, Jaume Carnicer.

El Camí Ramader de Marina era una ruta de la transhumància que connectava el Pirineu amb la platja a través de 240 quilòmetres. És un camí que transcorre per la carena de la muntanya i comunicava el Gran Penedès i el litoral vilanoví amb la Cerdanya.

Cavalls fent la ruta del Camí Ramader

El regidor de Projecció de Ciutat, Jordi Medina, ha destacat la importància d'aquestes associacions "per impulsar la recuperació dels camins ramaders tradicionals, per recuperar el pas del bestiar i alhora per poder ser rutes per caminar i fer esport tot gaudint de l'entorn natural que ens envolta".

Vilanova i la Geltrú, que exerceix la vicepresidència de l'associació, "pren el compromís d'inventariar tots els camins del terme municipal, un programa que s'està fent amb una subvenció de la Diputació de Barcelona, arranjar-los i autoritzar el pas de bestiar i pastures." Explica el regidor. "El compromís va en sintonia amb la feina que s'està liderant des de la regidoria de Medi Ambient i les tasques que està desenvolupant l'associació vilanovina Garraf Coopera, amb el Camí Ramader de Marina que va des del jaciment d'Adarró i la Platja de Sant Gervasi, passant per l'Ortoll i arribant a la Carrerada".

La ruta que comença a Vilanova i la Geltrú després ja s'endinsa en el Parc Natural del Foix travessant el Penedès, la Catalunya Central i arribant al Pirineu.

La recuperació dels camins i de la pràctica de la transhumància aporta diversos valors, com el benefici a les persones que acompanyen als cavalls en ruta, la generació del valor ecoturístic pel territori i reivindica la recuperació històrica, ambiental i patrimonial. Jordi Medina explica també que "a les oficines de turisme de la nostra ciutat cada cop es demana més informació sobre rutes per anar a caminar o anar en bicicleta. Aquestes accions doncs, responen a les demandes de la nostra ciutat i de la nostra gent però, alhora, en la defensa del nostre entorn natural i d'una ciutat més verda i sostenible on els espais naturals formin part de Vilanova i la Geltrú".


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha començat el condicionament de la platja de Ribes Roges per fer compatible l'esbarjo i la protecció del corriol camanegre. La temporada 2022 es van comptar 16 nius i 9 parelles d'aquesta espècie en perill d'extinció

Article

Tarragona finalitza els treballs de restauració ecològica de la ribera del tram baix del riu Francolí. És un dels 18 projectes guanyadors dels pressupostos participatius i ha permès desbrossar la zona i crear un itinerari de natura i descobriment del riu.

Article

Els jardins de Can Pahissa de Vilanova i la Geltrí es converteixen en un espai de refugi climàtic d'accés públic. L'espai obre cada matí, de dilluns a divendres, i anirà incorporant elements per millorar el confort.​

Butlletí