30 entitats demanen solucions urgents contra la contaminació del riu Besòs

Font: Betevé

23/11/2020 - 11:11

L'Ajuntament admet que "cal millorar" la protecció del riu i anuncia que aviat es presentarà un projecte de futur per al Besòs

Una trentena d’entitats ecologistes s’han aliat per demanar solucions urgents contra la contaminació que pateix el riu Besòs. Segons el membre de Marea Verda Sant Adrià de Besòs Alex Ovejero, “el Besòs té un estat de salut feble”. Malgrat que “sí que permet que hi visqui una certa biodiversitat“, Ovejero ha avisat que “es pot millorar”.

De fet, el membre de l’entitat ecologista ha alertat que la contaminació del riu no només amoïna en episodis dramàtics –com el vessament tòxic de finals del 2019-, sinó que també és una problemàtica que danya la salut del Besòs dia a dia. “A banda de la contaminació històrica, tota la xarxa de sanejament que hi ha és obsoleta”.

Creen una àgora per pressionar els governs

Bona part de l’explicació té a veure amb un sistema de clavegueram unitari, en què l’aigua pluvial i les aigües residuals comparteixen canalització. Això significa que, en cas de pluges intenses, les clavegueres no donen més de si i hi ha aigua que va a parar directament al riu sense tractar: “Hem vist com hi ha sobreeiximents i les tovalloletes van nedant per l’aigua”.

Per mirar de revertir la situació, Marea Verda i una trentena d’entitats més han constituït una àgora per pressionar les administracions. Ja han elaborat una primera declaració, en què demanen “prendre totes les mesures per evitar la contaminació constant de les aigües del Besòs”, així com democratitzar-ne la gestió.

El Besòs tindrà aviat un full de ruta

El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha admès a betevé que “al Besòs s’hi ha avançat, però no és suficient”. De fet, Badia ha assegurat que l’Agència Catalana de l’Aigua és conscient de la situació del riu, i n’ha atribuït l’estat de salut actual al fet que estigui “en una trama extremament urbanitzada i industrialitzda”.

Eloi Badia ha explicat que tant l’Ajuntament com la resta d’administracions implicades en la gestió del riu Besòs estan elaborant un document que marcarà les properes passes a seguir per preservar el riu. “Esperem que les properes setmanes puguem presentar un projecte de futur per al Besòs”.

Una de les peces que caldrà tenir en compte en els plans de futur és què passa amb l’entorn de les Tres Xemeneies. Es tracta dels darrers terrenys d’aquella zona que estan sense edificar, i se n’està consensuant una planificació. Les entitats ecologistes demanen que no s’hi edifiqui per no posar més pressió al riu.


 

Relacionats

Article

Del 29 de maig al 12 de setembre, les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella formaran part d’un pla pilot per restringir el tabaquisme al litoral barceloní.

Article

Vilanova i la Geltrú és una de les tres ciutats europees que serà laboratori del projecte SCORE de millora de la resiliència de les ciutats costaneres davant dels efectes del canvi climàtic. El Projecte europeu SCORE aplicarà tecnologia innovadora a l'anàlisi, diagnosi i prevenció dels efectes del clima.

Notícia

Cercs, Fígols i Vallcebre i el Consell Comarcal volen corregir l'impacte del turisme i augmentar el nivell de protecció. Podria ocupar unes 40.000 hectàrees i inclouria bona part dels seus termes municipals on hi viuen espècies protegides com el gall fer i el trencalòs.

Butlletí