L’Ajuntament de Sant Cugat impulsa un nou hort urbà amb un innovador projecte de permacultura i de bosc comestible

27/10/2020 - 13:21

S’ubicarà en un solar municipal de l’avinguda de les Roquetes i el gestionarà l’Associació cultural CRAC de la Floresta

La Junta de Govern Local ha aprovat el projecte d’adequació d’un hort urbà en un solar municipal de 3.900 m2 ubicat a l’avinguda de les Roquetes, al costat del Park&Ride.

Els treballs inclouen la millora del terreny, la instal·lació de reg, la definició de parcel·les de cultiu, la instal·lació de caseta d’eines i el tancament perimetral i l’adequació d’una rampa d’accés per complir condicions d’accessibilitat. Les obres tenen un cost previst d’uns 75.000 € i properament es licitaran per poder començar l’obra.

Aquest nou hort urbà ha estat adjudicat per concurs públic a l’Associació cultural CRAC de la Floresta, que vol enfocar la tipologia de cultiu cap a la permacultura i bosc comestible. Seran els primers amb aquest enfoc a Sant Cugat. L’espai estarà dividit en dos: per una banda, diverses parcel·les per de Sant Cugat, i per l’altra el bosc comestible (plantació de fruiters variats que vagin donant fruita tot l’any). Cal recordar que la permacultura (agricultura permanent) és el disseny conscient i el manteniment d'ecosistemes agrícoles productius, els quals tenen la diversitat, estabilitat i resistència dels ecosistemes naturals.

Alba Gordó, regidora de sostenibilitat i comissionada per a l’emergència climàtica, ha apuntat que “projectes com el d’Alimentem Collserola, el de l’Ortiga o el de La Rural estan recuperant l’agricultura i la ramaderia a Sant Cugat des d’una perspectiva de l’agroecologia. Volem també apropar aquesta perspectiva a la ciutat, per incentivar així el consum de proximitat i temporada. Només així podrem generar riquesa al nostre entorn d’una manera sostenible i conscient. Els horts urbans son una de les demandes més freqüents als pressupostos participatius, i una de les més necessàries també en un context de crisi climàtica i social en què caldrà poder garantir l’alimentació saludable a tothom. Estem molt contents d'impulsar aquest projecte, que se suma al de l'hort del carrer Andana, que estem a punt de licitar.”

Els horts urbans, una aposta d’agricultura circular i de proximitat

L'octubre de 2016 va arrancar l’hort comunitari de Mira-Sol, com a experiència pilot del Programa Cultiva't. El mateix any es va aprovar la primera convocatòria per a la utilització temporal de terrenys per a horts urbans. El resultat del concurs va ser l’adjudicació dels horts urbans a les entitats següents que van posar en marxa els horts entre el maig i juny de 2017:

  • Horts de Volpelleres: AAVV de Volpelleres
  • Horts del carrer Amposta Sud: Ateneu Santcugatenc

El segon concurs d’horts urbans (maig de 2017) va cedir els espais a les entitats guanyadores següents:

  • Horts parc Ildefons Cerdà: Xarxa Monestir Sant Francesc, Associació Gilgal i Aula de So
  • Horts Amposta Nord: Ateneu Santcugatenc
  • Horts del parc del Turó de Can Mates: AMPA de l'escola i Associació d'hortolans/es
  • Horts carrer Andana: AEiG Berenguer el Gran, Esplai Sarau, Esplai Pica-Roca, Escola d'Excursionisme
  • Horts avinguda Roquetes: Associació cultural CRAC

 

Categories: 

Relacionats

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Butlletí