L'Institut Cartogràfic i Geològic i la UB, premiats per un projecte sobre la sobreexplotació d'aqüífers

Font: CCMA

21/10/2020 - 10:53

L'Agència Espacial Europea (ESA) ha premiat els projectes QUIFER i QUIFERO, de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i la Universitat de Barcelona (UB). Són dues eines que serveixen per detectar la potencial sobreexplotació d'aqüífers. Tots dos projectes han guanyat el premi de l'Space App Camp, un guardó que el 2020 ha comptat amb 55 projectes de tot Europa. Els dos projectes, en fase de desenvolupament, poden resultar de gran utilitat per a una millor gestió del recurs hídric, tant per l'ús domèstic com agrícola, en un escenari de canvi climàtic.

QUIFER

QUIFER (aQuifer sUrveillance by sentInel interFERometry) fa servir imatges del satèl·lit europeu Sentinel-1 i intel·ligència artificial per detectar moviments del terreny provocats per l'existència de pous d'extracció d'aigua i no en altres circumstàncies, com obres o moviments sísmics. Això es pot precisar perquè els sòls d'on s'extreu aigua s'enfonsen durant l'estiu i es recuperen durant la tardor-hivern. L'eina facilita controlar els aqüífers que es poden estar sobreexplotant i els no autoritzats.

El projecte ha estat desenvolupat per l'Àrea d'Observació de la Terra de l'ICGC i pel Doctorat Industrial en Observació de la Terra i Intel·ligència Artificial, entre la UB i l'ICGC.

QUIFERO

D'altra banda, l'equip de l'ICGC i la UB també ha resultat premiat pel projecte QUIFERO, una evolució del QUIFER presentat a la menció especial del mateix certamen, enguany dedicat a l'agricultura.

El QUIFERO creua les dades dels dos satèl·lits europeus, Sentinel-1, que és un radar, i el Sentinel-2, que permet observacions òptiques d'alta resolució de les superfícies terrestres.

Això permet generar geoinformació nova, com ara mesurar el vigor de la vegetació que creix en les zones de conreu. En un futur es podria, per exemple, identificar candidats a aqüífers sobreexplotats que s'estiguin emprant per regar en l'agricultura: en aquest cas, destacaria una zona de conreu amb una vegetació de gran vigor situada en una zona on el recurs hídric és escàs.

 

Space App Camp

L'Space App Camp de l'ESA va néixer el 2012 i aquest any s'ha dut a terme telemàticament. Experts en observació de la terra, intel·ligència artificial i gestió de projectes poden presentar a concurs els projectes que es basen en aquests tres eixos. Una condició addicional és que la idea presentada es pugui explotar i utilitzar com un aplicació per a mòbils o dispositius electrònics.


 

Relacionats

Entrevista

La nova llei de Canvi Climàtic espanyola obliga a la conca de l’Ebre a mobilitzar els sediments acumulats als embassaments. Una noticia que dona esperança per salvar l’Ebre, greument amenaçat pel canvi climàtic. Explorem en aquesta entrevista, amb Nuno Caiola, investigador del Eurecat i coautor de l’últim informe del MedECC sobre Mediterrània i Canvi Climàtic, la vulnerabilitat específica del Delta i les mesures necessàries per protegir-lo.  

Notícia

L'Estratègia Estatal per la Bicicleta, que ha aprovat el Govern espanyol pretén incrementar l'ús de la bicicleta i promoure un canvi cultural favorable cap a la mobilitat sostenible, per aconseguir-ho compta amb un centenar de mesures que van des d'ajudar les empreses amb plans de mobilitat sostenible a anar a l'escola pedalant.

Opinió

Estem davant d’un projecte global que traspassa fronteres i ha de comptar amb l’esforç solidari de la comunitat humana. El gran, immens, repte dels temps que vivim i que viurem els propers anys.

Butlletí