L'Institut Cartogràfic i Geològic i la UB, premiats per un projecte sobre la sobreexplotació d'aqüífers

Font: CCMA

21/10/2020 - 10:53

L'Agència Espacial Europea (ESA) ha premiat els projectes QUIFER i QUIFERO, de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i la Universitat de Barcelona (UB). Són dues eines que serveixen per detectar la potencial sobreexplotació d'aqüífers. Tots dos projectes han guanyat el premi de l'Space App Camp, un guardó que el 2020 ha comptat amb 55 projectes de tot Europa. Els dos projectes, en fase de desenvolupament, poden resultar de gran utilitat per a una millor gestió del recurs hídric, tant per l'ús domèstic com agrícola, en un escenari de canvi climàtic.

QUIFER

QUIFER (aQuifer sUrveillance by sentInel interFERometry) fa servir imatges del satèl·lit europeu Sentinel-1 i intel·ligència artificial per detectar moviments del terreny provocats per l'existència de pous d'extracció d'aigua i no en altres circumstàncies, com obres o moviments sísmics. Això es pot precisar perquè els sòls d'on s'extreu aigua s'enfonsen durant l'estiu i es recuperen durant la tardor-hivern. L'eina facilita controlar els aqüífers que es poden estar sobreexplotant i els no autoritzats.

El projecte ha estat desenvolupat per l'Àrea d'Observació de la Terra de l'ICGC i pel Doctorat Industrial en Observació de la Terra i Intel·ligència Artificial, entre la UB i l'ICGC.

QUIFERO

D'altra banda, l'equip de l'ICGC i la UB també ha resultat premiat pel projecte QUIFERO, una evolució del QUIFER presentat a la menció especial del mateix certamen, enguany dedicat a l'agricultura.

El QUIFERO creua les dades dels dos satèl·lits europeus, Sentinel-1, que és un radar, i el Sentinel-2, que permet observacions òptiques d'alta resolució de les superfícies terrestres.

Això permet generar geoinformació nova, com ara mesurar el vigor de la vegetació que creix en les zones de conreu. En un futur es podria, per exemple, identificar candidats a aqüífers sobreexplotats que s'estiguin emprant per regar en l'agricultura: en aquest cas, destacaria una zona de conreu amb una vegetació de gran vigor situada en una zona on el recurs hídric és escàs.

 

Space App Camp

L'Space App Camp de l'ESA va néixer el 2012 i aquest any s'ha dut a terme telemàticament. Experts en observació de la terra, intel·ligència artificial i gestió de projectes poden presentar a concurs els projectes que es basen en aquests tres eixos. Una condició addicional és que la idea presentada es pugui explotar i utilitzar com un aplicació per a mòbils o dispositius electrònics.


 

Relacionats

Article

Es tracta d'un format que ja s'està estenent fa temps en diferents ciutats europees, i que suposa una alternativa poc invasiva i molesta per a la resta d'usuaris ja que aprofita una infraestructura ja aixecada, i requereix molt poca obra. A més permet posar en marxa una xarxa que afavoreix a aquells usuaris que no tinguin plaça de garatge. Una cosa que ajuda a popularitzar més els cotxes elèctrics.

Notícia

Una intervenció que potencia el Parc Fluvial del Besòs i l'entorn del riu com a espais de refugi climàtic davant de l'escalfament global

Notícia
Per primera vegada, s’analitza l’impacte de la sequera extrema sobre el creixement dels arbres fins gairebé una dècada després de l’esdeveniment. Imatge: CREAF

Per primera vegada, s’analitza l’impacte de la sequera extrema sobre el creixement dels arbres fins gairebé una dècada després de l’esdeveniment. Imatge: CREAF

El pi roig (Pinus sylvestris) és una espècie d’importància crítica a Europa, tant ecològica com econòmica, i és la pedra angular dels boscos d’Escòcia. Des del CREAF hem intervingut en una recerca pionera sobre com es recupera de sequeres extremes, liderada per la Universitat de Stirling.

Butlletí