Comença l'última ronda de debats per decidir el futur de l'alimentació a Catalunya

Font: Departament d'Agricultura

02/10/2020 - 11:11

 El Departament d’Agricultura organitza noves sessions participatives en línia per treballar les accions més adequades per a cada territori. Des de l’inici del procés participatiu, el mes de juny, s’han recollit un total de 430 propostes, que serviran per definir l’estratègia alimentària de Catalunya, que incorporarà les visions i propostes més viables.

A partir d’octubre, el Departament d’Agricultura inicia la segona ronda de sessions participatives per plantejar les actuacions prioritàries per a cada territori a fi d’assolir els reptes de l’alimentació de Catalunya, alhora que es reivindica davant la societat la importància del sector agroalimentari del país. Aquest procés participatiu, obert a tota la ciutadania, s’emmarca dins els treballs d’elaboració del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC).

Els objectius d’aquesta fase del procés participatiu són: 

  • Prioritzar i concretar les propostes d’iniciatives a cada territori.
  • Recollir noves propostes d’iniciatives concretes per a cada territori que puguin enriquir el desplegament territorial del PEAC.

En relació amb l’alimentació, tothom té alguna cosa a dir-hi, i, per tant, se cerca la participació de la ciutadania en general, però s’interpel·len especialment: 

  • els productors o productores d'aliments (del món de l’agricultura, de la ramaderia i de la pesca);
  • la indústria i la distribució alimentària;
  • les associacions de consumidors, entitats en favor d’una alimentació saludable, etc., i
  • la restauració i l’hoteleria.

Mitjans per participar-hi:

Totes les sessions es realitzaran en línia, i en cal inscripció prèvia mitjançant la pàgina web participa.gencat.cat, on també es podran fer arribar propostes, donar suport a les ja existents i consultar tots els materials del procés. La finalitat d’aquestes sessions és buscar amb els actors locals les estratègies més adequades per a cada territori. Els debats territorials tindran lloc al llarg del mes d’octubre els dies següents:

- Lleida-Terres de Ponent: 6 d’octubre, a les 18h

- Territoris litorals: 7 d’octubre, a les 18h

- Pirineus: 13 d’octubre, a les 18h

- Barcelona metropolitana: 14 d’octubre, a les 18h

- Tarragona-Terres de l’Ebre: 20 d’octubre, a les 18h

- Comarques centrals i gironines: 21 d’octubre, a les 18h
 

Primeres conclusions extretes dels debats de juny

Com a punt de partida del procés participatiu, durant el mes de maig es va llançar un qüestionari per prioritzar els objectius que hauria d'abordar el Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya. A partir d’aquesta priorització, durant el mes de juny es van realitzar 7 sessions de debat en línia: cinc sessions obertes a tota la ciutadania per treballar sobre els eixos en els quals s'estructura el Pla, i dues sessions dirigides a dos col·lectius específics: el jovent i les dones del món rural i marítim.

En els debats van participar un total de 107 persones de 56 municipis diferents. La majoria de participants (37%) ho feien com a consumidors, seguits del sector productiu (24%) i de la indústria agroalimentària (18%).

A les sessions es van recollir 354 propostes, que, sumades a les que la ciutadania ha pujat directament a la pàgina web, fan un total de 430 propostes. Els àmbits que han rebut més propostes han estat:

  • l'impacte ambiental dels models de producció;
  • el repartiment del valor entre els agents de la cadena agroalimentària;
  • l'impuls d'hàbits alimentaris saludables i sostenibles entre la ciutadania;
  • la promoció dels productes locals i la venda de proximitat, i
  • les conseqüències de les decisions de consum d’aliments.

Amb les aportacions de tothom que hi participi, es definirà l’estratègia alimentària de Catalunya, que incorporarà les visions i propostes més viables. 

Al final del procés, informarem sobre els resultats i els impactes que han tingut totes les aportacions, que es podran consultar a la pàgina web del procés.

Una estratègia alimentària consensuada

 Aquest procés participatiu s’emmarca dins el conjunt d’accions dutes a terme pel Consell  Català de l’Alimentació, creat el juliol de 2017 amb l’objectiu d’elaborar una estratègia alimentària per fer front als reptes de futur que tenim com a país.

Amb aquesta idea, el Consell, conjuntament amb tots els agents de la cadena agroalimentària, treballa per definir la nova estratègia alimentària de Catalunya.

Des del passat mes d’octubre, les quatre comissions que componen el Consell s’han estat reunint amb altres experts del sector i han identificat els reptes del nostre sistema alimentari.

La participació de totes les baules de la cadena agroalimentària és clau per arribar a conclusions de consens que impliquin tothom. El sector primari, els distribuïdors, la transformació alimentària, la recerca, el tercer sector, la innovació i la gastronomia formen part d’aquest Parlament de l’Alimentació.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Article

El reconeixement destaca la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i la votació és oberta a tota la ciutadania.

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Butlletí