La reurbanització de la ronda de Dalt de Barcelona incorpora la generació d’energia

Font: Ajuntament de Barcelona

30/09/2020 - 13:40

Ja han començat les obres per instal·lar tres pèrgoles amb plaques solars al nou àmbit ciutadà que es va estrenar el gener passat damunt la cobertura de la ronda al seu pas per la Vall d’Hebron. Els treballs acabaran al desembre amb una inversió prevista d’1,7 milions d’euros, i completaran el nou passeig, d’uns 200 metres de longitud i 3.800 metres quadrats, que contribueix a reduir la fractura urbana que suposa la ronda i a millorar la qualitat de vida del veïnat.

El projecte d’urbanització i cobertura de la ronda de Dalt, entre els barris de Sant Genís dels Agudells i la Teixonera, inclou la creació d’un passeig d’uns 200 metres de longitud i 3.800 metres quadrats de superfície on el veïnat dels entorns podrà gaudir d’espais de trobada amb zones d’estada, jocs infantils i una plaça polivalent. També es preveu la construcció en aquest espai de tres pèrgoles que incorporaran la generació d’energia a partir de plaques solars fotovoltaiques, que es planteja en una segona fase i que utilitzarà com a suport els pilars col·locats en aquesta primera fase, que ja està acabada.

Es tracta d’una instal·lació amb una potència de 50 kW que generarà aproximadament 75.600 kWh, l’equivalent al que consumeixen 33 llars. L’energia generada s’injectarà a la xarxa elèctrica amb l’objectiu d’ambientalitzar-la, és a dir, introduir-hi energia verda per tal de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH), que s’associen a l’energia elèctrica procedent de recursos fòssils no renovables. Amb l’energia neta que aquesta instal·lació aportarà a la xarxa es podran estalviar 27.540 quilograms de CO2 equivalent.

La instal·lació fotovoltaica es va començar a principis del mes de setembre i es preveu que pugui entrar en funcionament durant el primer trimestre del 2021.

Generació fotovoltaica per combatre la crisi climàtica

La incorporació de la generació fotovoltaica en projectes de reurbanització de la ciutat és un dels objectius associats a la Declaració d’emergència climàtica, ja que generar energia neta i local és clau per combatre la crisi climàtica actual. Per això, l’Ajuntament ha promogut diverses instruccions que preveuen la sostenibilitat en els projectes d’obres i inclouen la generació fotovoltaica en les diferents actuacions que l’àmbit municipal promogui a l’espai públic.

L’objectiu és aprofitar totes les oportunitats de generar energia que ofereix l’espai públic. Altres projectes com l’Espai Barça, la Colònia Castells, Cristóbal de Moura o Pi i Margall també incorporen aquest tipus d’elements com una solució urbanística sostenible que, a banda de dotar d’ombra espais d’estada de la ciutat, genera energia renovable i de proximitat.

Alhora, l’Ajuntament disposa del Programa d’impuls a la generació solar, que preveu aprofitar les cobertes, els terrats i l’espai públic de la ciutat com a espais de generació d’energia i pretén incrementar en més d’un 20 % la potència instal·lada fins ara. Amb aquest programa se seleccionen espais de la ciutat que ja tenen pèrgoles per reconvertir-les i incorporar-hi la generació d’energia. Algunes d’aquestes actuacions s’han fet al carrer de Joan Cortada o al pont de Sarajevo. Properament també s’iniciaran les obres a altres pèrgoles, com la de la plaça de Pilar Miró.

Podeu consultar tota la generació d’energia a l’espai públic i als equipaments municipals al mapa següent.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Finalitzada l’última actuació en tres túnels de la ronda de Dalt, amb la substitució de 1.370 punts de llum
La renovació d’aquest enllumenat suposa un estalvi d’1.589.915 kWh/any, que equival al consum anual de 220 habitatges


 

Article

Actualment la xarxa Endolla Barcelona arriba a tots els barris de la ciutat i posa a disposició de la ciutadania una xarxa de 1.000 punts de càrrega alimentada amb energia 100% renovable. El servei té 3.300 usuaris actius i una mitjana de 14.000 recàrregues mensuals

Article

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha fet un pas important cap a la sostenibilitat amb la instal·lació de 137 panells fotovoltaics, 72 a l’edifici Mirador i 65 a l’antiga Casa de la Caritat. Aquesta mesura s’emmarca dins del suport de la Diputació de Barcelona en la descarbonització del CCCB, en línia amb el Pla Clima.

Butlletí