Es capten noves imatges del grup familiar de llúdrigues a la conca del Besòs

Font: Ajuntament de Cànoves i Samalús

29/09/2020 - 13:10

El vídeo, obtingut mitjançant fototrampeig, permet confirmar que el grup familiar de llúdrigues continua vinculat al territori.

Quatre mesos després de l’obtenció de les primeres imatges que van evidenciar la reproducció de la llúdriga (Lutra lutra) a la conca del Besòs, es confirma que el mateix grup familiar continua vinculat al territori.

En aquestes imatges, obtingudes a partir de la tècnica no invasiva del fototrampeig, s’observen les dues cries, d’aproximadament 10 mesos d’edat, que al llarg d’aquest període han igualat, i fins i tot superat, la mida de la mare.

La supervivència de les dues cries, probablement un mascle i una femella, així com la seva continuïtat al territori, són dos fets molt rellevants per la consolidació i el futur de la població d’aquesta espècie a la conca del Besòs, després de la seva extinció durant la segona meitat del segle XX.

La línia de seguiment de la llúdriga a les conques del Besòs i de la Tordera, dut a terme per l’investigador Arnau Tolrà i amb l’assessorament del Dr. Jordi Ruiz-Olmo, es desenvolupa en el marc del projecte Observatori RIVUS i és fruit de la col·laboració entre la Fundació RIVUS, el Consorci Besòs Tordera, la Fundació Barcelona Zoo i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i el patrocini de les empreses Grifols i Freudenberg.

L’estudi ha permès determinar així que la reproducció d’aquesta espècie es troba estretament relacionada amb la presència d’una bona qualitat de l’hàbitat. En aquest sentit, és durant l’època de cria que el paper bioindicador de la llúdriga pren encara més rellevància, precisament a causa de l’exigència de selecció de les àrees més idònies. D’entre els seus requeriments destaca la complexitat de l’hàbitat, la presència de refugis i la disponibilitat d’aliment, que constitueixen elements bàsics pel seu establiment al territori.

En tot cas, bones notícies: la vida, en forma de biodiversitat i de recuperació d’espais no fa gaire temps degradats, s’obre pas al Vallès.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El manual de bones pràctiques en bioseguretat està dirigit a entitats d’educació ambiental, escoles de natura i centres educatius i pretén divulgar la problemàtica de les malalties infeccioses en els amfibis i sensibilitzar-ne la població perquè pugui realitzar activitats educatives sense introduir patògens al medi.

Notícia

El European Forest Institute ha concedit a Barcelona l’organització de la conferència anual del 2022 i el reconeixement internacional. La candidatura que ha guanyat proposa la celebració d’activitats, al llarg de tot l’any 2022, que tinguin com a tema central de debat l’impacte de la bioeconomia circular en entorns urbans, que superin la tradicional dicotomia entre espais urbanitzats i espais naturals, i així definir una visió per al futur urbà del que s’anomenen «biociutats».

Notícia
Aquests boscos reben més llum però menys aigua. Foto: CCBY Unsplash

Aquests boscos reben més llum però menys aigua. Foto: CCBY Unsplash

Un estudi que ha comptat amb la participació de Maurizio Mencuccini, professor d’investigació ICREA al CREAF, conclou que els arbres més petits de la selva de l’Amazones podrien esdevenir la base d’un nou bosc més resistent a la sequera. 

Butlletí