Neix la Càtedra UPC-Mercabarna per la lluita contra el malbaratament alimentari

Font: IRTA

29/09/2020 - 12:32

La dirigirà José M. Gil, director del Centre de Recerca en Economia del Desenvolupament Agroalimentari UPC-IRTA (CREDA) i cap del programa d’Economia Agroalimentària de l’IRTA.

Mercabarna acaba de crear una càtedra universitària per estudiar com prevenir i reduir el malbaratament alimentari a les baules de la producció i la distribució majorista i detallista de la cadena alimentària. La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a través de l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i Biosistemes de Barcelona (EABB), serà l’encarregada, conjuntament amb Mercabarna, de dur a terme el projecte, en haver guanyat el concurs convocat entre universitats públiques catalanes. La càtedra rep el nom de Càtedra UPC-Mercabarna per la lluita contra el malbaratament alimentari, tindrà un pressupost de 30.000€ anuals i una durada de 3 anys prorrogables, i la seva direcció serà a càrrec de José M. Gil, cap del programa d’Economia Agroalimentària de l’IRTA i director del Centre de Recerca en Economia del Desenvolupament Agroalimentari UPC-IRTA (CREDA), a més de professor de la UPC.

En el marc de la Càtedra s’identificaran i establiran indicadors per quantificar les pèrdues i el malbaratament alimentari en les baules de la cadena alimentària de la producció i la distribució majorista i detallista; s’investigaran línies innovadores per crear noves maneres de potenciar l’aprofitament alimentari; es crearà un decàleg de bones pràctiques per a la prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament en les baules esmentades de la cadena alimentària; es crearan sinèrgies, aliances i punts de trobada amb actors clau dels sectors implicats en la lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari; es transferiran coneixements i formació per assolir el màxim aprofitament alimentari possible, i es dedicaran esforços a divulgar i sensibilitzar sobre la prevenció i reducció de les pèrdues, el malbaratament i l’aprofitament alimentari.


 

Relacionats

Article

Recull de 7 vídeos amb receptes i bones pràctiques per evitar el malbaratament d’aliments i la producció innecessària de residus, dins la campanya “El Menjar no es llença. Passa’t al Bon aPROFITament” de l'Ajuntament de Lleida. A càrrec d’Amanda Bataller (@amandabataller).

Article

La Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya va parlar amb en Manuel Movilla, coordinador de voluntariat d’Espigoladors, qui ens explica la gravetat de la problemàtica i com els voluntaris de l’entitat passen a l’acció contra el malbaratament alimentari.

 
Article

El projecte EdiCitNet, finançat per la Unió Europea i amb una durada prevista de 5 anys, va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social.  Sant Feliu és l'únic municipi participant de l'estat espanyol.

Butlletí