S'inicien a la Fatarella les obres per escalfar cinc equipaments municipals amb biomassa

Font: Diputació de Tarragona

10/08/2020 - 11:11

El projecte, liderat per la Diputació, donarà servei a l’Escola, lo Centro, l’edifici de Cal metge vell, l’Ajuntament i l’Aurera, reduirà les emissions de CO2 i estalviarà prop de 22.000 euros l’any

Les obres de construcció d'una xarxa de calor que permetrà escalfar diversos equipaments municipals a la Fatarella ja estan en marxa. El municipi és un dels 9 que formen part del projecte “Xarxa de Calor de Proximitat”, impulsat per la Diputació de Tarragona. La iniciativa pretén incrementar el consum de biomassa forestal per a usos tèrmics a la demarcació i, d'aquesta manera, impulsar un sistema d'abastiment energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient.

La caldera de biomassa que s'instal·larà a l’edifici de les escoles velles (carretera de Camposines) tindrà una potència de 200 Kw i preveu una inversió de 292.000 €. La instal·lació donarà calor a cinc equipaments municipals: l’Escola, lo Centro, l’edifici de Cal metge vell, l’Ajuntament i l’Aurera. Les obres requereixen la rehabilitació d’una part de l’edifici de les antigues escoles per instal·lar-li la caldera de biomassa i realitzar-hi les franges que portaran els tubs d’aigua calenta i de retorn des de la caldera cap als equipaments municipals. Les primeres setmanes d’obra s’estan destinant a la realització de rases i col·locació de tubs i està previst que la caldera entri en funcionament el proper mes de novembre.

 

Beneficis ambientals, econòmics i socials

Els beneficis d’aquesta iniciativa són múltiples. A nivell ambiental, el funcionament de dels instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 84 Tn de CO2 l’any. L’estalvi econòmic serà, aproximadament, de 22.000 euros anuals, respecte a la despesa actual que li suposa al consistori escalfar aquests 5 equipaments. D'altra banda, la utilització de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible, necessària per defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça que suposen els incendis forestals. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior, com és el cas de la Fatarella. Es preveu un consum aproximat de 80Tn/any d’estella.

 

Un projecte estratègic per al territori

El projecte “Xarxa de Calor de Proximitat” de la Diputació de Tarragona (http://www.dipta.cat/ca/calor-de-proximitat) pretén crear un model propi de referència d’instal·lacions de xarxes de calor municipals alimentades amb biomassa forestal de qualitat, un sistema més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient. A banda de la Fatarella hi haurà 8 municipis més que es beneficiaran del projecte: Gandesa, el Montmell, Horta de Sant Joan, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Alcover. Gairebé totes les obres ja han començat i està previst que totes les instal·lacions estiguin en marxa el proper hivern.

Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4. La Unió Europea cofinança el 50% de l’import sense IVA, respecte d'un total d'inversió prevista de 2.152.262,67 €. La Diputació de Tarragona i les administracions locals hi participen amb un 25% d’inversió, respectivament.

La iniciativa, encapçalada per la Diputació de Tarragona, va més enllà de la posada en funcionament de les xarxes de calor i té com a objectiu augmentar la conscienciació dels governs locals i de la ciutadania sobre l’ús i aprofitament de la biomassa forestal. Per aquest motiu, la Diputació ha desenvolupat un programa de difusió i sensibilització sobre la biomassa que no només abasta la població dels municipis del projecte. En aquest sentit, ha promogut el coneixement d'aquesta energia alternativa entre la població escolar i adulta amb sessions formatives i jornades tècniques destinades a centres educatius, productors o consumidors, entre altres.


 

Municipis: 
Terra Alta

Relacionats

Article

El Comitè Municipal de Sequera s’ha reunit per fer seguiment de les mesures d’estalvi i gestió de l’aigua que s’estan duent a terme a Mollet. Durant la reunió s’ha tornat a constatar la bona gestió de l’aigua que s’ha fet a la ciutat que ha permès reduir en un 50% el consum d’aigua municipal en un any.

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Article

Investigadors de la URV elaboren un sistema capaç de minimitzar l’impacte econòmic i ambiental en la configuració de comunitats energètiques d’energia renovable.

Butlletí