Professionals de la salut i la ciència urgeixen canvis profunds i urgents en la mobilitat per fer front a la crisi actual

Font: Ecologistes en Acció

28/07/2020 - 11:11
Font: Ecologistes en Acció

Font: Ecologistes en Acció

Més de 150 professionals de la salut i científics dels principals centres catalans publiquen una carta oberta adreçada als alcaldes i alcaldesses alertant de l'augment d'emissions contaminants en les ciutats catalanes. Amb aquesta iniciativa es volen sumar a les demandes urgents de la Campanya ¨Confinem els cotxes. Recuperem la ciutat!" —de la qual forma part Ecologistes en Acció de Catalunya—, per transformar la mobilitat insostenible, reduint de forma dràstica el vehicle privat.

La carta ha estat presentada aquest 28 de juliol en roda de premsa en el Col·legi de Periodistes de Catalunya per 5 dels seus signants i experts en la matèria. Durant la sessió han recordat que la contaminació de l'aire és el principal problema de salut pública a les nostres ciutats i que la principal causa és el trànsit rodat, com s'ha pogut constatar amb la baixada en les concentracions que s'han produït per la reducció de trànsit durant confinament.

En les seves intervencions han presentat els resultats dels estudis que han realitzat sobre els efectes sobre la salut tant dels contaminants atmosfèrics com del propi model de mobilitat insostenible. Es tracta del principal problema de salut pública de les nostres ciutats per un factor ambiental prevenible que, recorden, està directament relacionat amb morts prematures i nombroses malalties respiratòries, cardiovasculars, neurodegeneratives i càncers. A més de danyar la salut i reduir l'esperança de vida, la mala qualitat de l'aire també causa importants pèrdues econòmiques.

Per això han instan als responsables públics a realizar actuacions efectives per reduir les emissions de forma urgent. Consideren que les actuacions realitzades per algunes ciutats per variar el model de mobilitat han estat tímides i parcials, com demostren les dades d'augment de les emissions i del trànsit privat, que se situa en nivells similars a abans de la pandemia, quan no hi ha l'activitat laboral ni escolar habitual, ni turística. Consideren que no hi haurà un moment més propici per fer un canvi dràstic en el model actual, i el cost d'oportunitat será dramàtic en l'escenari que es vaticina de cara a la tardor, amb la tendencia actual.

La reducció d'emissions, han insistit, és urgent també enfront de la preocupant acceleració del canvi climàtic que, alhora, segons han explicat, és també una crisi de salut. D'altra banda, s'han referit a les últimes investigacions realitzades als Estats Units d'Amèrica, la Xina i Itàlia on s'apunten a majors taxes de contagis i morbimortalitat pel coronavirus en les ciutats i zones on es respira més aire contaminat.

Per això, se sumen amb aquesta iniciativa a les demanes de la campanya ¨Confinem els cotxes. Recuperem la ciutat!" impulsada des de 13 municipis catalans, amb més de 650 entitats i 8100 persones adherides. Insten a la responsabilitat dels alcaldes i alcaldesses per donar resposta urgent en l'alçada de la magnitut dels problemes derivats del model de mobilitat insostenible

Carta de les professionals de la salut i científics als alcaldes i alcaldesses: https://cutt.ly/zyOueZ4


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

L'AMB incorpora al Bus Metropolità 30 nous autobusos sostenibles: 22 al servei de l'àmbit Barcelona-Sant Boi i 8 per al servei del Barcelonès nord. 87 autobusos més arribaran abans que acabi l'any 2022 i els altres 187 vehicles restants ho faran durant el primer trimestre del 2023.

Notícia

El passat maig van començar a rodar els deu autobusos amb tecnologia híbrida que esdevenen el primer pas per a la renovació de la flota de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) cap a una mobilitat més sostenible i eficient.

Notícia

L’Ajuntament de Reus invertirà 800.000 euros en la construcció de dos nous trams del desplegament del Pla Específic de la Bicicleta. Aquest dijous, 28 d’abril i ha publicat al perfil del contractant la licitació del contracte d’obres per a la construcció del tram que enllaçarà l’estació de trens del passeig Mata amb l’estació de busos, el campus de la URV, l’Hospital i la futura estació de trens de Bellissens; i del tram que recorrerà l’avinguda de Tarragona, entre la rotonda del Tecnoparc i la rotonda de l’avinguda del President Macià.

Butlletí