El Port de Tarragona es compromet a reduir el 96% d’emissions de CO₂ al 2021

Font: El Port de Tarragona

15/07/2020 - 09:00

El Port de Tarragona ha presentat el seu Pla de Sostenibilitat Agenda 2020-2030, un compromís que ha adquirit l’entitat amb la intenció de complir amb 23 objectius mediambientals, aplicant 82 actuacions i que es realitzaran en un termini aproximat de 10 anys.

El president de l’Autoritat Portuària Josep Maria Cruset ha estat l’encarregat de presentar el projecte, en una roda de premsa marcada per l’obligatorietat de fer ús de la mascareta. Cruset ha fet una explicació de l’origen d’aquest pla, basat en el compromís que va adquirir l’entitat per a complir amb els 17 objectius de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

El màxim dirigent portuari ha assegurat que aquests objectius fixats no significa que fins ara no s’hagin realitzat accions en benefici del medi ambient al Port, recordant que l’entitat ha rebut els diferents certificats d’eficiències energètiques i diferents distintius com els de qualitat ambientals per a flotes de vehicles.

“En definitiva, aquests certificats indiquen que el Port de Tarragona es troba treballant en benefici del medi ambient. Avui us presentem el que és una proposta de futur, un pla que és ambiciós amb objectius molt potents però alhora realistes, que no volem que es quedi al calaix o l’armari”, ha introduït el president Cruset.

Sostenibilitat ambiental, Creixement sostenible i compromís social

El Port es compromet a reduir les emissions un 96%

El Pla agrupa els 23 objectius en tres blocs temàtics: Sostenibilitat ambiental, Creixement sostenible i Compromís social; on s’analitzen les fortaleses del Port, es despleguen els objectius a 10 anys, s’estableixen els indicadors de seguiment i es mostra percentatge d’assoliment de cada objectiu, per cada any.

Pel que fa a la Sostenibilitat ambiental Cruset ha destacat algunes de les accions emmarcades dins de les quatre línies d’actuació: aigua, aire, biodiversitat, i gestió de residus i economia circular. Són “accions decidides en la lluita contra el canvi climàtic amb un ús responsable dels recursos, fomentant la circularitat i l’aprofitament dels recursos naturals i preservant la biodiversitat del nostre entorn” ha exposat.

Cruset n’ha destacat la restauració, millora i potenciació dels hàbitats naturals de la zona Xarxa Natura 2000, a tocar del nucli urbà de la Pineda, i la recollida i reutilització de les aigües pluvials al nou espai de la Zona Logística d’Activitat (ZAL) mitjançant la construcció d’un dipòsit de 1000 m3. També ha avançat el projecte de creació de biòtops marins per a la regeneració de la vida marina.

Reducció del 96% d’emissions de CO₂ el 2021

El Port, compromès amb el medi ambient

En el segon bloc temàtic, Cruset ha assegurat que “el creixement del Port de Tarragona passa per la transició energètica, la digitalització dels processos i l’impuls d’infraestructures que afavoreixin la millora de l’eficiència, la competitivitat i la connectivitat entre les persones”.

Aquest bloc, segons Cruset, serà el que de manera més determinant permetrà una compensació de les emissions de CO₂ d’un 96 % a finals de 2021 i del 99 % a finals de 2030, a través d’accions com per exemple, la contractació d’energia verda i l’electrificació al moll de Creuers.

El Port a més continuarà apostant per la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a la utilització d’energia renovable, que reduirà la demanda d’energia de xarxa. I seguirà transformant la seva flota de vehicles en una flota elèctrica, alhora que fomentarà que la de la resta de la comunitat portuària faci el mateix, potenciant també el transport ferroviari.

Apropar el Port a la ciutadania

El Port manté el compromís amb la ciutadania

El darrer bloc temàtic del Pla estén l’acció a l’àrea social. Cruset l’ha definit com un “compromís amb l’entorn social mitjançant el foment d’accions que contribueixin a garantir una vida sana i hàbits saludables i la conscienciació per promoure la igualtat de gènere i afavorir la inclusió social, acompanyat amb una política de transparència i de comunicació global”.

El president portuari ha fet una ferma defensa de l’aposta per una nova política de comunicació amb l’entorn basada en la transparència, el rigor i la immediatesa, per la creació de nous òrgans de participació, etc. “I de la qual el Pla de Sostenibilitat n’és un dels pilars”, ha dit.

Cruset ha destacat algunes accions d’aquest bloc, com l’adequació d’espais públics com a circuits inclusius; el foment del suport a col·lectius de risc i la instal·lació d’un sistema d’informació als usuaris del KM 0 al dic de Llevant en els dies de fort vent per si es produís, alertar d’un episodi de presència de partícules.


 

Relacionats

Notícia

S'aprova el projecte executiu per construir el tram entre la plaça de les Glòries i Verdaguer, amb unes obres que començaran previsiblement durant el primer semestre del 2021 i duraran 21,5 mesos.

Entrevista

La Cambra de Comerç de Barcelona lidera una iniciativa per crear un hub industrial de mobilitat sostenible aglutinant 28 grans institucions i empreses, per trobar, impulsar i acompanyar projectes industrials innovadors orientats a la mobilitat sostenible. Hem volgut conèixer aquesta iniciativa de ma de Joan Canadell, president de la Cambra de Barcelona. Joan Canadell és enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya i màster en màrqueting i distribució comercial. Al llarg de la seva trajectòria professional ha estat directiu de multinacionals i gerent d’una empresa del sector de l’embalatge. És fundador i soci de Petrolis Independents i cofundador del Cercle Català de Negocis. El juny del 2019 va ser elegit president la Cambra de Barcelona.

Notícia

Aquesta setmana s’han iniciat les proves de circulació d’un bus elèctric que fa l’itinerari de la línia Olesa – Esparreguera i que connecta amb FGC. Les proves s’estan fent amb el bus elèctric Solaris Urbino de 12 metres de longitud del Grup Direxis

Butlletí