S'inicien a Alcover les obres per escalfar cinc equipaments municipals amb biomassa

Font: Diputació de Tarragona

07/07/2020 - 17:15

El projecte, liderat per la Diputació, donarà servei a la piscina, el pavelló municipal, la pista coberta de les escoles i els dos edificis de l’escola Mare de Déu del Remei, reduirà les emissions de CO2 i estalviarà 24.000 euros l’any

Les obres de construcció d'una xarxa de calor que permetrà escalfar diversos equipaments municipals a Alcover ja estan en marxa. El municipi és un dels 9 que formen part del projecte “Xarxa de Calor de Proximitat”, impulsat per la Diputació de Tarragona. La iniciativa pretén incrementar el consum de biomassa per a usos tèrmics a la demarcació i, d'aquesta manera, impulsar un sistema d'abastiment energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient.

La caldera de biomassa que s'instal·larà a Alcover anirà ubicada al carrer del Molí (davant del pavelló municipal d’esports), tindrà una potència de 350 Kw i preveu una inversió de 353.083 €. La instal·lació donarà calor a cinc equipaments municipals: la piscina, el pavelló municipal, la pista coberta de les escoles, i els dos edificis de l’escola Mare de Déu del Remei (educació primària i secundària). Les obres consistiran en la construcció de la caldera i la realització de les franges que portaran els tubs d’aigua calenta i de retorn des de la caldera a cadascun dels equipaments que queden propers i concentrats a la zona d’equipaments de l’entorn del pavelló municipal.

Beneficis ambientals, econòmics i socials

Els beneficis d’aquesta iniciativa són múltiples. A nivell ambiental, el funcionament de dels instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 106 Tn de CO2 l’any. L’estalvi econòmic serà, aproximadament, de 24.000 euros anuals, respecte a la despesa actual que li suposa al consistori escalfar  aquests 5 equipaments. D'altra banda, la utilització de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible, necessària per defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça que suposen els incendis forestals. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior, com és el cas d’Alcover. Es preveu un consum aproximat de 135 Tn/any d’estella.

Un projecte estratègic per al territori

El projecte “Xarxa de Calor de Proximitat” de la Diputació de Tarragona pretén crear un model propi de referència d’instal·lacions de xarxes de calor municipals alimentades amb biomassa forestal de qualitat, un sistema més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient. A banda d’Alcover hi haurà 8 municipis més que es beneficiaran del projecte: Gandesa, el Montmell, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Gairebé totes les obres ja han començat i es preveu que a finals d’aquest juliol finalitzin els treballs als municipis de Tivissa i del Montmell. Està previst que totes les instal·lacions estiguin en marxa el proper hivern.

Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4. La Unió Europea cofinança el 50% de l’import sense IVA, respecte d'un total d'inversió prevista de 2.152.262,67 €. La Diputació de Tarragona i les administracions locals hi participen amb un 25% d’inversió, respectivament.

La iniciativa, encapçalada per la Diputació de Tarragona, va més enllà de la posada en funcionament de les xarxes de calor i té com a objectiu augmentar la conscienciació dels governs locals i de la ciutadania sobre l’ús i aprofitament de la biomassa forestal. Per aquest motiu, la Diputació ha desenvolupat un programa de difusió i sensibilització sobre la biomassa que no només abasta la població dels municipis del projecte. En aquest sentit, ha promogut el coneixement d'aquesta energia alternativa entre la població escolar i adulta amb sessions formatives i jornades tècniques destinades a centres educatius, productors o consumidors, entre altres.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

El Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació de Tarragona a Reus tindrà una caldera de biomassa que abastirà d’energia el centre, el CEE Alba i l’Escola Oficial d’Idiomes.

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Article

El municipi cobreix ja el 75 % dels consums de calor dels edificis municipals amb biomassa, i enguany preveu arribar al 100 %.

Butlletí