El metro i els autobusos de TMB han guanyat 200.000 viatges diaris des de primers de juny

Font: TMB

23/06/2020 - 10:09

Coincidint amb el final de l’estat d’alarma i l’entrada en la fase de represa després del confinament per Covid-19, les xarxes de TMB normalitzen a partir d’aquest cap de setmana la seva oferta, que serà el 100% de la que correspon per tipus de dia i època de l’any, tant a la xarxa de metro com a la d’autobusos. També s’amplia la presència de músics autoritzats a les estacions de metro, amb les mesures de prevenció acordades amb l’associació AMUC BCN.

Els transports operats per TMB han continuat en l’etapa de desconfinament la recuperació del volum d’usuaris, que s’eleva dia a dia. La mitjana diària d’aquesta setmana de fase 2 i fase 3 ha estat de 846.000 validacions al metro i els autobusos, els cinc dies que van del 15 al 19 de juny, quan la mitjana dels feiners de la setmana anterior (del 8 al 12 de juny) va ser de 752.000: és a dir, s’han fet 94.000 viatges diaris més (12,5%). En comparació amb els 646.000 de la primera setmana del mes, han estat 200.000 viatges diaris més, el 31%.

El registre màxim des de l’inici de l’emergència sanitària es va assolir dimecres passat, 17 de juny, amb 868.445 viatges, dels quals 557.091 al metro i 311.354 als autobusos, segons el recompte provisional. Són xifres que se situen un 59,5% per sota del que era habitual abans de la pandèmia, per tant encara queden etapes per cobrir en la recuperació.

Oferta del 100% el cap de setmana i els feiners

Coincidint amb el final de l’estat d’alarma i l’entrada en la fase de represa després del confinament per Covid-19, les xarxes de TMB normalitzen a partir d’aquest cap de setmana la seva oferta, que serà el 100% de la que correspon per tipus de dia i època de l’any, tant a la xarxa de metro com a la d’autobusos. Fins ara el metro funcionava al 100% els dies feiners i entre el 85% i el 90% els caps de setmana, mentre que circulaven entre el 85% i el 90% d’autobusos segons el tipus de dia.

El que no varia de moment és l’horari fix de la xarxa de metro, que continua sent de 5 del matí a la mitjanit, tots els dies. L’excepció serà la nit de Sant Joan, la del dimarts 23 al dimecres 24 de juny, en què els trens circularan fins a les 2 de la matinada, per facilitar els desplaçaments de la ciutadania i la tornada a casa en una festivitat que se celebrarà amb notables limitacions: amb les platges tancades, sense grans fogueres ni festes multitudinàries.

Dins del procés de normalització del sistema de transport públic, TMB ha previst que el dissabte 27 de juny es recuperi el funcionament del funicular de Montjuïc en el seu horari de la temporada d’estiu, de 7.30 del matí a 10 de la nit.

Sense limitacions d’ocupació

Amb la sortida de l’estat d’emergència, el Govern de la Generalitat ha dictat les normes que regiran a Catalunya en el període que s’anomena de represa, en què d’entrada s’han suprimit totes les limitacions per a la mobilitat dins del territori català. Igualment, s’han eliminat les regles per a l’ocupació màxima dels transports públics urbans pel que fa als espais en què es viatja dret (anteriorment ja s’havia suprimit la restricció sobre l’ús dels seients). El departament de Salut manté l’obligació de l’ús de la mascareta sempre que no es pugui mantenir la distància física de seguretat i “en tots els mitjans de transport de viatgers per carretera, per ferrocarril i per cable de competència de la Generalitat”.

Això inclou el metro, els autobusos operats per TMB, on es registra un alt grau de compliment (de l’ordre del 98% segons els mostrejos diaris) d’aquesta obligació, bàsica dins dels comportaments de prevenció que s’espera que la població observi com a part de la responsabilitat individual en l’esforç de contenció del coronavirus. L’altra recomanació important és mantenir en tot moment una bona higiene de mans. Per facilitar-la, s’han col·locat 54 dispensadors de gel desinfectant en 26 de les estacions més importants de la xarxa de metro, en un desplegament que continuarà les pròximes setmanes fins a les 42 estacions.

Per la seva banda, TMB continua compromesa a fer de les xarxes de transport un lloc sanitàriament segur, i manté el reforç de la neteja i la desinfecció diària dels vehicles i dels espais amb productes viricides (actius contra la Covid-19).

Més punts de músics

A partir del dilluns 22, s’amplia la presència de músics autoritzats a les estacions de metro, amb les mesures de prevenció acordades amb l’associació AMUC BCN. En una segona etapa, els músics ocuparan 15 punts més, que s’afegeixen als 7 amb què van començar el 8 de juny. Com tots els usuaris, els artistes porten mascareta i a més protegeixen els micròfons en cas de fer-los servir. No s’han autoritzat els instruments de vent i l’horari d’actuacions és de 9 del matí a 9 de la nit.


 

Categories: 

Relacionats

Article

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha mostrat a Brussel·les el compromís de Barcelona amb la millora de la qualitat de l’aire a la ciutat. Ha estat en el marc d’una reunió amb l’eurodiputat Javi López, ponent del Parlament Europeu per a la revisió de la Directiva de la qualitat de l’aire, i amb François Wakenhut, cap de la unitat de qualitat de l’aire de la Comissió Europea

Notícia

El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha aprovat el nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) per al període 2023-2028. El PMUS tindrà una vigència de sis anys i planifica un total de 79 actuacions distribuïdes en dotze àmbits.

Notícia

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha formalitzat la compra de 36 autobusos estàndard de 12 metres d'hidrogen, a més de dos vehicles articulats, que serien els primers articulats d'hidrogen a circular a tota Espanya. Es tracta de la compra més important de vehicles d’hidrogen de TMB i està finançada pel Ministerio de Transporte, Movilidad y Agenda Urbana, en el marc dels fons Next Generation
 

Butlletí