Gairebé 600 observacions han permès identificar més de 220 espècies diferents de flora i fauna a la metròpolis de Barcelona

Font: AMB

11/06/2020 - 19:01

A l'edició virtual del Bioblitz Metropolitàs'han rebut prop de 600 fotografies que corresponen a 221 espècies diferents de flora i fauna. El grup que ha pres més protagonisme correspon a les espècies herbàcies dels prats dels parcs metropolitans, amb uns 75 exemplars diferents, com malves, trèbols, corretjoles o cards. Pel que fa als animals, s'han observat unes 146 espècies diferents: ocells, papallones, insectes i aràcnids, amfibis o rèptils.

El cap de setmana 30 i 31 de maig va tenir lloc una edició virtual del Bioblitz Metropolità que s'ha adaptat a les mesures derivades de l'estat d'alarma per la Covid-19. Enguany ha estat la tercera edició d'aquesta activitat de ciència ciutadana que pretén potenciar la participació de tothom a través de les xarxes socials per fer censos de biodiversitat.

Durant tot el cap de setmana els participants van anar penjant fotografies a les xarxes socials de diferents espècies de flora i fauna que observaven durant els seus passeigs pels parcs i les platges metropolitans, en les franges horàries que els corresponia i seguint les mesures sanitàries i de seguretat indicades per les autoritats competents. Les fotografies s'havien de publicar al seus perfils de Twitter o Instagram, i etiquetar-hi el perfil @parcsplatgesAMB, fer servir els hashtags #BioblitzMetropolità20 i #CiènciaCiutadana i indicar en quin parc o platja s'havia fet l'observació i el nom de l'espècie, si es coneixia.

En total s'han rebut prop de 600 fotografies que corresponen a 221 espècies diferents de flora i fauna. El grup que ha pres més protagonisme correspon a les espècies herbàcies dels prats dels parcs metropolitans, amb uns 75 exemplars diferents, com malves, trèbols, corretjoles o cards. Pel que fa als animals, s'han observat unes 146 espècies diferents: ocells, papallones, insectes i aràcnids, amfibis o rèptils.

Cal destacar que es van observar una sèrie d'espècies de fauna singulars que són força difícils de veure, com ara l'oriol, el pica-soques blau i el gamarús, al parc de les Aigües de Montcada i Reixac; el martinet de nit i la perdiu roja, al parc del Masot de Ripollet; el xot, al parc de la Costeta de Begues, o el capó reial, a la platja de Barcelona.

La gran diversitat d'espècies botàniques dels prats posa de relleu la importància de la conservació d'aquests ecosistemes com a espais de biodiversitat i la interrelació entre les espècies vegetals i les espècies animals. Per exemple, la floració promou la presència de pol•linitzadors (abelles, papallones o escarabats), que alhora esdevenen aliment per a ocells i altres éssers vius. També es pot destacar que la fructificació és font d'aliment per als animals i, alhora, garanteix un banc de llavors al sòl, que en facilita la cobertura vegetal.

L'AMB valora molt positivament aquesta participació, donades les circumstàncies actuals en què l'activitat s'ha realitzat de manera autònoma, sense la presència d'educadors ambientals in situ i sense el guiatge de les 40 Jugatecambientals.  Aquesta convocatòria virtual ha propiciat que moltes persones s'engresquessin a participar, no només als parcs i a les platges, sinó també en altres espais verds de la metròpolis de Barcelona com Montjuïc o Collserola.

Els resultats de la jornada aporten una aproximació a la biodiversitat dels parcs i platges metropolitans, ja que només en un cap de setmana i d'un cop d'ull a l'hora del passeig s'han pogut detectar un bon nombre d'espècies diferents. Els resultats obtinguts també s'utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com ara el manteniment dels prats florits, la instal•lació de caixes niu o l'evolució dels sistemes dunars.
 

Programa de directes a través de l'Instagram

De l'1 al 4 de juny, l'AMB ha estat oferint un programa de directes a través d'Instagram que ha permès la interacció amb els col•laboradors. S'han comentat els resultats, les espècies rebudes, i algunes curiositats ben interessants. Concretament, s'ha parlat d'ocells amb Xavier Riera, de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO); de papallones amb Andreu Ubach, del Museu de Granollers; de làmines d'aigua amb Sergi Garcia, de Galanthus, i de botànica amb Àngel Arroyes, del Centre Mediambiental l'Arrel.
A més, el divendres 5 de juny, que era el dia Mundial del Medi Ambient, la Cori Calero, periodista de TV3, va presentar i conduir la sessió de cloenda, on es van exposar els resultats i les principals conclusions d'aquesta observació participativa.

Totes les dades obtingudes durant el cap de setmana d'exploració, que ja s'han pogut analitzar, es bolcaran a les plataformes Ornitho i/o Ocells del Jardí de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides al web de l'AMB a través del visor de fauna
 

Bioblitz Metropolità, Pla de millora de la biodiversitat i COVID-19

Un bioblitz és una activitat de ciència ciutadana que té l'objectiu principal de fer recompte d'espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori. Es pretén que la gent visqui en primera persona la feina de camp que fan els científics i, alhora, acostar el coneixement científic a la societat d'una manera senzilla, didàctica i pedagògica, a través de l'experimentació. Es tracta d'un aprenentatge que situa les persones al centre, en el qual nens i adults se senten involucrats i recullen informació que a posteriori pot ser molt útil per a investigacions científiques.

El Bioblitz Metropolità s'emmarca dins del Pla de millora de la biodiversitat de l'AMB, un projecte que inclou un total de 48 actuacions als parcs i platges metropolitans, un conjunt de solucions basades en la natura i integrades dins la gestió i el manteniment d'aquests espais oberts. En aquest sentit, la natura i la biodiversitat tenen un paper molt important en la prevenció i el comportament de les pandèmies. El funcionament correcte dels ecosistemes és imprescindible per controlar els patògens que hi són presents. Per aquest motiu, potenciar la biodiversitat als parcs i platges metropolitans té una importància vital, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida i la salut de les persones i disminuir la possibilitat de propagació de pandèmies com la del coronavirus.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L’esdeveniment, que buscava promoure la sostenibilitat i conscienciació ambiental, amb especial atenció a l’ecosistema marí, va ser tot un èxit. En paral·lel, es va presentar el Llibre “El Futur que volem”.

Article

El projecte “LLIGAMS, teixint natura amb la societat” de Sàmara Natura, guanya la 4a edició del Premi “Natura i Societat” promogut per la Fundació Privada Girbau

Article

El Centre d'Estudis del Mar de Sitges avalua l'estat de la posidònia a les costes del Garraf.

Butlletí