La qualitat del cel nocturn de Menorca consultable en temps real

Font: Menorca. Reserva de la Biosfera

08/06/2020 - 09:25

Quatre fotòmetres ubicats a Binimel·là, a s’Albufera des Grau, a l’hotel rural Morvedra Nou i a la seu del Consell Insular de Maó, enregistren paràmetres d’obscuritat del cel i cobertura de núvols i ho integren a la plataforma web “Stars4all”

La qualitat del cel nocturn i el potencial de Menorca per impulsar una nova modalitat de turisme sostenible entorn del cel estrellat van fer l'illa mereixedora de les certificacions de Reserva i Destinació Turísitca Starlight, atorgades per la Fundació Starlight el mes de gener de 2019. Fa uns mesos es van instal·lar a Menorca quatre fotòmetres que mesuren en temps real, per una banda, la brillantor artificial del cel nocturn causada per la contaminació lumínica i, per altra banda, la cobertura de núvols, que permet comprovar quines són les nits més clares i idònies per a l'observació d'estels.

Els fotòmetres estan ubicats de forma estratègica a Binimel·là, al Consell Insular de Maó, a l'hotel Morvedra Nou (Ciutadella) i al Centre d'Interpretació de s'Albufera des Grau. La informació recollida pels fotòmetres s'actualitza contínuament i es pot consultar al portal web de la plataforma Stars4All. D'aquesta manera, es pot comprovar l'evolució de la brillantor (contaminació lumínica) al llarg del temps o consultar la cobertura de núvols, és a dir, quin és el percentatge de nits clares, una informació que serà molt útil de cara a la planificació d'activitats astronòmiques. Després, amb totes les dades obtingudes durant l'any es fa una anàlisi estadística que permet avaluar la qualitat del cel en termes generals.

A més a més, a través d'aquests aparells també es pot analitzar la contaminació lumínica de l'enllumenat exterior. Així, es pot comprovar la millora mediambiental quan es renova l'enllumenat o també el funcionament de les lluminàries que redueixen el fluix de llum a partir d'una hora concreta de la nit. De fet, un cop aprovat definitivament el Reglament de Protecció del Cel Nocturn de Menorca, les dades enregistrades pels fotòmetres serviran per disposar de dades objectives i reals i així comprovar l'eficàcia del reglament.

Susana Malón, astrònoma i responsable de l'empresa Lumínica Ambiental, empresa encarregada de l'anàlisi tècnic del cel nocturn de Menorca per a les certificacions Starlight, explica que, des de la instal·lació dels fotòmetres el darrer trimestre de 2019, les dades es mantenen en valors molt bons. És a dir, el cel presenta una obscuritat excel·lent.

Menorca Starlight

En aquests moments, l'Agència de la Reserva de Biosfera de Menorca està desenvolupament diverses accions per a la sensibilització de la societat menorquina entorn del cel nocturn i la seva protecció, l'impuls de l'observació astronòmica a l'illa, el desenvolupament del turisme astronòmic, així com la protecció del medi ambient i la biodiversitat. Entre les accions impulsades, també s’inclou el conveni signat amb l’Ajuntament de Ciutadella per a la rehabilitació i posada en marxa de l’Observatori Astronòmic del Canal Salat, on aquests dies s’hi estan fent actuacions de millora i manteniment.


 

Categories: 
Municipis: 
Balears

Relacionats

Article
Imatge: Todd Cravens-Unsplash

Imatge: Todd Cravens-Unsplash

Crida internacional urgent a l'acció per reduir la contaminació acústica als oceans.

Article
26 d'abril, Dia internacional sense soroll

Des de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ens faciliten un interactiu amb recursos digitals per difondre el missatge d'aquesta diada.

Article
Una exposició que visualitza la contaminació acústica de Barcelona

Estudiants del Màster en Data Design de l'Escola Elisava mostren a l'exposició 'shhh...' el seu projecte del mateix nom, que s'estructura al voltant de dades inèdites sobre el conflicte de la contaminació acústica a Barcelona.

Butlletí