Bona salut de les papallones nocturnes al Parc del Castell de Montesquiu

Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya

08/06/2020 - 08:30
Exemplar de graèllsia. Autor: XPN

Exemplar de graèllsia. Autor: XPN

El 22 de maig es va realitzar una prospecció nocturna per detectar la presència de papallones nocturnes al Parc del Castell de Montesquiu. Els entomòlegs van poder identificar setanta-dues espècies de dotze famílies diferents, entre les quals destaca la graèllsia (Graellsia isabelae) i la Pseudatemelia flavifrontella.

El divendres 22 de maig, els entomòlegs Josep Ylla i Ramon Macià van fer una prospecció per detectar la presència de diferents espècies de lepidòpters nocturns al Parc del Castell de Montesquiu.  

La prospecció es va fer entre les 21.30 i les 23.30 h en un paratge de la finca de la Solana mitjançant un llum de vapor de mercuri, un llum mixt i trampes de llum actínica. Durant les dues hores que va durar la prospecció es van arribar a identificar setanta-dues espècies de lepidòpters de dotze famílies diferents, entre les quals destaca la Pseudatemelia flavifrontella, de la família Oecophoridae, que fou trobada fa uns anys pels mateixos entomòlegs, per primer cop a  Catalunya, precisament a Montesquiu.

Es detecta la papallona graèllsia

Una altra detecció important és la de la graèllsia (Graellsia isabelae), una vistosa papallona nocturna que s’alimenta exclusivament de fulles de pi roig i de pinassa.

D'una banda, el pi roig és una espècie abundant al Parc del Castell de Montesquiu, si bé es troba al límit de la seva àrea de distribució pirinenca i amb el canvi climàtic està disminuint la seva presència al Parc a conseqüència de la mortalitat de pins rojos en els anys més eixuts.

D'altra banda, la pinassa, poc present al Parc, és pròpia de la muntanya baixa mediterrània, més seca i càlida. Per aquest motiu, s’han començat a assajar plantacions de pinassa a les zones més solelles del Parc, allà on el pi roig s’està morint progressivament.

Tanmateix, tot sembla indicar que la graèllsia segueix mantenint una bona població al Parc del Castell de Montesquiu.

Per saber-ne més, consulteu aquest enllaç a la col·lecció d'artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.


 

Relacionats

Article

Santa Coloma de Gramenet millora les zones d’estada i passeig per fer-les més saludables. La inversió més recent a l’entorn del parc fluvial supera els 3.600.000 euros.

Acte
30/09/2023 - 10:00
Biblioteca Collserola-Josep Miracle
Acte
27/09/2023 - 12:00
Masia d'en Cabanyes, Vilanova i la Geltrú

Butlletí