El seminari en línia d'EUROPARC Espanya i l'OAPN alerta que la pèrdua de biodiversitat té un impacte en la salut humana

Font: Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona

05/06/2020 - 09:30

Hi ha evidències científiques que posen de manifest com la pèrdua de la biodiversitat té un impacte directe en la salut humana i experiències d'àrees protegides que mostren com la natura sana cura. En van parlar Fernando Valladares, professor d'investigació del CSIC, i Carles Castell Puig, biòleg i doctorat en ecologia, en el seminari en línia (webinar) titulat 'Salut, Biodiversitat i Àrees Protegides'. La sessió va tenir lloc el divendres 22 de maig organitzada conjuntament  per l'Organismo Autónomo de Parques Naturales (OAPN) i EUROPARC Espanya en el marc de la celebració del Dia Europeu dels Parcs.

La commemoració del Dia Europeu dels Parcs d'enguany, el 24 de maig, va estar marcada per la situació tan especial durant la qual s'ha produït. El confinament ha obligat a ajornar els centenars d'activitats que es desenvolupaven any rere any i a centrar-se en propostes en línia a través de les xarxes socials. L'objectiu, tanmateix, ha estat el mateix de sempre: donar a conèixer la tasca dels parcs i altres tipologies d'àrees protegides per a la conservació de la natura i el benestar de les persones.

El lema escollit aquest 2020 per EUROPARC, abans que arribés la crisi de la COVID-19, va ser "Protegir la natura és protegir la nostra salut". Sembla premonitori ja que, malauradament, l'experiència de la pandèmia ens diu que no es pot desvincular la salut de les persones de la salut de la natura.

En el seminari, el doctor en ciències biològiques Fernando Valladares va mostrar les evidències científiques que alerten que la pèrdua de la biodiversitat té un impacte directe en la salut humana. Per aquest motiu, és prioritari seguir donant suport a mesures per protegir la natura.

Carles Castell, tècnic d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, va donar exemples pràctics de l’experiència en diferents àrees protegides que mostren com la natura sana contribueix a la prevenció i a la curació  i va il·lustrar moltes iniciatives que s’estan portant a terme en àmbits internacional, nacional i local.

Trastorn per dèficit de naturalesa

Castell va fer esment també de l’anomenat trastorn per dèficit de naturalesa. Els experts fa dècades que han confirmat que la societat cada cop viu més allunyada de la natura (el 55 % població mundial viu en ciutats) si bé està científicament comprovat que el contacte amb la natura té uns beneficis clars en la salut de les persones, tant física com mental.

Entre les iniciatives compartides en aquest seminari, i arran d’aquesta reflexió sobre el trastorn per dèficit de naturalesa que s’ha vist agreujat durant el confinament, l’empresa de guiatge i educació ambiental acreditada amb la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) que treballa dins l’àmbit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Rossinyol Nou, se suma a aquesta reflexió en el seu blog i recomana dues lectures molt interessants i escaients aquests dies: Passejades, d’Henry David Thoreau, i Last child in the woods, de Richard Louv (consulteu l'entrada al blog aquí).

Més activitats del Dia Europeu dels Parcs

Tot i la situació actual, a tot Europa s'han organitzat nombroses activitats per celebrar el Dia Europeu dels Parcs: seminaris en línia, concursos, elaboració col·lectiva de vídeos, missatges a través de les xarxes socials, etc. La Xarxa de Parcs Naturals també es va afegir a la celebració d'EUROPARC compartint imatges a Instagram amb l’etiqueta #ParksForHealth.

Així mateix, en el marc del projecte 'Parcs i Biblioteques... naturalment!', que es fa amb la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, les onze biblioteques del Maresme van fer un repte de preguntes (quiz) als seus comptes d'Instagram i van aplegar imatges dels usuaris sobre el Parc de la Serralada Litoral, Parc de la Serralada de Marina i Parc del Montnegre i el Corredor per fer tres vídeos divulgatius interpretats i locutats per Joan Manel Riera, fundador de l’Escola de Natura del Corredor, un projecte que portava per nom 'Un cop d’ull al Parc'.

En el mateix programa amb biblioteques, les nou del Vallès Occidental van produir un vídeo amb les visions de Sant Llorenç del Munt des de casa i les sis de la zona del Montserratí en van fer un altre amb imatges dels seus usuaris que van enviar des de casa seva amb la muntanya de Montserrat de fons.

Més informació

Documentació del seminari 'Salut, Biodiversitat i Àrees Protegides'.

Vídeos del Dia Europeu dels Parcs al canal Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals

Us animem a veure i compartir aquestes experiències que hem recopilat.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

A Bigues i Riells del Fai, el projecte Llegim el Riu vol impulsar la participació ciutadana per millorar l’estat dels rius. Aquest dimarts s’ha fet una jornada emmarcada dins la programació per celebrar el Dia de la Terra.

Acte
21/04/2024 - 10:00
Jardí Botànic de Barcelona
Notícia

El primer tram, del molí de l'Esquís a la Mare de les Fonts, mostra cinc panells amb els elements més característics de la zona

Butlletí