Els restaurants, obligats a donar tàpers als clients per endur-se el menjar que sobra

Font: CCMA

05/03/2020 - 15:35

Pas endavant per frenar el malbaratament dels aliments. El Parlament ha aprovat aquest dimecres una proposició de llei, impulsada pel PSC, que obliga restaurants i hotels a facilitar que el client es pugui endur amb un envàs el menjar que no s'acabi.

El text aprovat prohibeix que els establiments comercials llencin productes que hagin superat la data de consum preferent o estableix que les restes que no es poden menjar s'aprofitin per altres usos, com els industrials o d'obtenció de compost o biogàs. L'objectiu d'aquesta llei pionera és tenir un sistema de control i evitar la pèrdua dels aliments.

 

Segons la proposició de llei, les empreses també hauran de disposar d'un pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris. I el govern haurà d'elaborar un pla estratègic en el mateix sentit i enviar-lo al Parlament perquè s'hi pronunciï.


Envasos biodegradables

L'establiment proporcionarà al client envasos biodegradables

Els restaurants hauran de proporcionar recipients biodegradables sense cap tipus de cost si els clients es volen emportar el menjar que hagi sobrat. Els diferents establiments hauran de fer constar a la carta i als menús la possibilitat d'endur-se les restes que han quedat al plat. I també hauran de permetre que els mateixos clients puguin portar els seus envasos. 

La llei afectarà especialment els supermercats. Els locals de més de 400 metres quadrats no podran llançar els productes que hagin superat la data de consum preferent. Aquests productes s'exposaran per la venda al públic en zones separades durant dues setmanes abans del seu termini, i amb una reducció del seu preu. I en el cas que no es consumeixin, aquests excedents es destinaran als animals i, finalment, als usos industrials o a la generació d'energia.

En el cas que els establiments no compleixin les normes, hi haurà un règim de sancions que caldrà concretar a través d'altres lleis.


 

Relacionats

Article

L'eficiència energètica i l'economia circular són els principals àmbits en què les organitzacions sanitàries i socials estan portant a terme accions davant de l'emergència climàtica, segons un estudi elaborat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) on han participat 41 entitats proveïdores de serveis públics.

Article

El pagès com a agent actiu en la preservació del medi natural. Un estudi elaborat per Agricultura del Govern balear demostra que el consum de producte d'horta local redueix les emissions d'efecte hivernacle.v

Butlletí