L’ACA detecta afectacions en pous d’ús industrial pel vessament al Besòs en l’incendi a l’empresa de Montornès

Font: Ferran Polo. El 9 nou cat

04/03/2020 - 10:35

La Generalitat ha instat a l’empresa per fer treballs de descontaminació del sol i el riu a l’entorn més proper al vessament. Ditecsa ho ha acceptat i ja ha tramitat els permisos.

El pla de xoc per seguir les afectacions al riu Besòs derivades del vessament de dissolvents al curs fluvial durant l’incendi de les instal·lacions de l’empresa Ditecsa, a Montornès, ha detectat afectació en aigües subterrànies de pous d’ús industrial que hi ha al voltant de la llera.

“Hem detectat unes afectacions que hem de tenir controlades”, ha dit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, aquest dimarts al migdia a Granollers on s’ha fet una trobada entre representants de la Generalitat, del Consorci Besòs Tordera, dels ajuntaments, la Diputació i altres organismes per avaluar els treballs d’anàlisi fets fins ara.

Davant d’aquesta situació, s’ha acordat incrementar les prospeccions previstes en el pla de xoc que preveia fer un seguiment de la qualitat de l’aigua la setmana després del vessament, un mes després i quatre mesos després. Ara, s’afegiran noves anàlisis centrades en determinar la qualitat de les aigües subterrànies.

En tot cas, Calvet i Josep Monràs, president del Consorci Besòs Tordera i alcalde de Mollet, han recordat que l’afectació és només en pous amb aigües subterrànies que tenen un ús industrial. “L’abastament d’aigua està garantit en qualitat i quantitat”, ha dit el conseller. “No afecta en cap cas el subministrament d’aigua de boca”, ha apuntat Monràs.

Calvet també ha explicat que la Generalitat ha demanat a l’empresa Ditecsa que faci treballs de descontaminació del sol i de l’aigua en les zones més properes a l’empresa. Ho han requerit en el marc del procediment de responsabilitat ambiental que es va obrir a l’empresa just després de l’accident. “Ho ha rebut favorablement i ja ens ha demanat els permisos per fer-ho”, ha afegit el conseller.

Procediment judicial obert

Calvet ha recordat que l’incendi a l’empresa Ditecsa està essent investigat judicialment i que encara no hi ha resultats. A més, les actuacions han estat declarades secrets. Segons Calvet, la Generalitat estarà pendent dels resultats de la investigació i adoptarà les decisions pertinents. “Si s’escau, personar-nos a la causa i defensar la recuperació funcional del riu en totes les seves dimensions”, ha dit Calvet.

Renaturalització de les lleres

Calvet i Monràs han anunciat una altra línia de treball que se seguirà a partir del treball conjunt de les administracions: la voluntat de renaturalitzar les lleres i generar infraestructura verda que permeti millorar la qualitat de la flora i la fauna del Besòs. “Li donaran més múscul natural i elements de preservació i contenció davant de possibles riscos que hi pugui haver en un futur”, ha apuntat Monràs.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia
Font: Pexels

Font: Pexels

L’exposició de la mare gestant al fum del tabac i a la contaminació del trànsit rodat poden influir en el desenvolupament de la conducta en la primera infantesa. Així ho conclou un estudi liderat per ISGlobal. Es tracta del primer estudi que investiga l’impacte que l’exposoma —és a dir, el conjunt d’exposicions ambientals — durant l’etapa prenatal i postnatal pot tenir en el comportament infantil.

Notícia

La Via Verda del Vallès abasta un total de 17 km, que van des del peu de La Mola fins a les portes del parc de Collserola, en un espai del qual també forma part l'Anella Verda. Aplega al seu pas els terrenys agroforestals que hi ha entre els sistemes urbans del riu Ripoll-Besos i de la Riera de Rubí- Llobregat; les planes que hi ha entre Sabadell i Terrassa; la Serra de Galliners, entre Rubí i Sant Quirze del Vallès; i també les que hi ha entre Cerdanyola i Sant Cugat.

Article

Es van instal·lar 120 punts de mesura de nivells de NO2 (una quinzena per escola, decidits pels centres educatius) per tal de “mapificar” la qualitat de l’aire a escala de carrer, a l’entorn de l’escola i a la porta, al pati i a l’interior del centre. Els tubs de captació passiva instal·lats pel mateix alumnat (d’entre 9 a 12 anys) han recollit dades durant l’octubre i novembre de 2020.

Butlletí