betevé llança un mapa per consultar la qualitat de l’aire a Barcelona en temps real

Font: Betevé

06/02/2020 - 09:30

Es tracta d’un mapa interactiu de Barcelona que mostra en temps real la concentració de diòxid de nitrogen (NO2) de tots els racons de la ciutat i l’evolució prevista al llarg de les properes hores. L’NO2 és un dels principals gasos contaminants que respirem diàriament a la ciutat, i el 80 % el generen els vehicles de motor. Es tracta d’un gas relacionat amb una major incidència de problemes respiratoris.

betevé continua apostant per informar sobre la contaminació urbana, i des d’avui disposa d’una nova eina que permet saber en tot moment quina és la qualitat de l’aire que respiren els barcelonins

En aquest sentit, l’aplicació web està pensada per ser d’utilitat tant per als ciutadans que es desplacen a peu per la ciutat com per als que ho fan en bicicleta. L’objectiu és vetllar en tot moment per la salut dels barcelonins i evitar les franges horàries i els carrers de la ciutat amb més pol·lució.

 

Un mapa interactiu amb dades de contaminació de tots els racons de Barcelona

El mapa de Barcelona permetrà copsar, d’un sol cop d’ull, quina és la concentració de NO2 en el conjunt de la ciutat en temps real. També s’hi podran consultar els nivells de partícules en suspensió (PM10), per bé que de moment aquesta funció està en fase de proves.

El mapa interactiu de contaminació permet desplaçar-s’hi pel damunt i fer cerques de la concentració de contaminants de qualsevol carrer o racó de Barcelona.

En clicar damunt del punt d’interès, apareix el valor actual de NO2, i s’ofereix la possibilitat de veure’n l’evolució per a les hores següents.

El mapa de la ciutat també mostra en tot moment els valors de concentració de contaminants de més d’una desena de punts crítics, indrets escollits estratègicament pel fet de ser zones habituals de trànsit intens i d’alta contaminació. D’entre aquests cal mencionar, a tall d’exemple, l’aeroport de Barcelona, el nus del Llobregat, el nus de la Trinitat o la plaça de Lesseps.

El mapa també mostra els registres d’algunes localitzacions de fons urbà, és a dir, zones verdes o indrets més allunyats del trànsit rodat.

L’aplicatiu dona, a més a més, l’opció de consultar les dades de contaminació mitjana per barris, així com el rànquing dels tres punts més i menys contaminats de Barcelona en temps real.

 

Una previsió del temps amb informació de contaminació

La contaminació ja és una de les preocupacions principals dels barcelonins, segons el darrer baròmetre municipal. L’equip de meteoròlegs de betevé inclourà de manera sistemàtica informació sobre la qualitat de l’aire de la ciutat a la televisió, la ràdio, el web i els perfils socials a Facebook, Twitter i Instagram.

 

Un projecte de Lobelia

El mapa interactiu de contaminació és un projecte de Lobelia, equip format per experts apassionats en tecnologia satèl·lit, intel·ligència artificial i visualitzacions de dades en l’àmbit del clima i la qualitat de l’aire. Les dades estan operades i validades conjuntament amb KNMI (L’institut meteorològic dels Països Baixos)

Les dades del mapa interactiu de contaminació (Lobelia Air) es generen cada hora a partir de dades de satèl·lit, informació de trànsit, densitat de població i dades de les estacions de mesura oficial, d’observacions i prediccions meteorològiques.

Lobelia Air va sorgir per la necessitat de disposar de dades carrer a carrer, ja que a Barcelona les úniques disponibles eren, fins ara, les dades de Xarxa de Vigilància de Prevenció de la Contaminació (XVPC) de la Generalitat de Catalunya. La XVPC dona dades en zones puntuals, on hi ha instal·lades les estacions de referència. Lobelia Air proporciona dades horàries amb cobertura urbana 24/7.

El projecte forma part  d’isardSAT, un expert líder en tecnologies de satèl·lit certificat com a Expert Support Laboratory en altimetria per l’Agència Espacial Europea.


 

Categories: 

Relacionats

Article
Inici de les proves pilot de l’Aplicació mòbil per a la detecció de zones tranquil·les urbanes

L'entitat Science For Change coordina el projecte pilot SoundCollect, en el que s’està desenvolupant una eina gratuïta de ciència ciutadana que permet el monitoratge de dades del so a les zones urbanes tranquil·les. 

Article
Imatge: Todd Cravens-Unsplash

Imatge: Todd Cravens-Unsplash

Crida internacional urgent a l'acció per reduir la contaminació acústica als oceans.

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

La publicació coral Educación ecosocial a la luz de los siete saberes de Edgar Morin - d'accés gratuït - ha estat coordinada per José Manuel Gutiérrez-Bastida i José Ignacio De Guzmán-Alonso.

Butlletí