L’Ajuntament de Badalona comença l’actualització del Pla d’Acció per la Millora de la Qualitat de l’Aire de Badalona

Font: Ajuntament de Badalona

29/01/2020 - 12:57
Autor: Didier Descouens

Autor: Didier Descouens

L’Ajuntament de Badalona ha iniciat l’actualització del Pla d’Acció per la Millora de la Qualitat de l’Aire (PAMQA) amb el suport de la Diputació de Barcelona, la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l’assistència tècnica de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona.  Per encetar aquest procés, dimarts 21 de gener es va constituir la Comissió tècnica de seguiment del PAMQA amb un representant de cada entitat. Aquest Pla, que finalitzarà durant la tardor del 2020, té l’objectiu d’establir una sèrie d’actuacions que permetin disminuir la contaminació atmosfèrica de la ciutat.

El primer PAMQA es va dur a terme per al període 2008-2015 i va ser realitzat també per l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona. En aquest nou procés s’actualitzarà l’inventari d’emissions dels diferents sectors (mobilitat, indústria, domèstic i serveis municipals) i es definirà un nou pla d’acció amb l’objectiu de consolidar les acciones efectuades fins ara i proposar-ne de noves per millorar la qualitat de l’aire del municipi.

Contaminació i salut

La contaminació atmosfèrica afecta la salut de tota la població, especialment la de les persones més vulnerables, com infants, gent gran, embarassades i persones amb problemes de salut. L’aire contaminat té clara incidència en l’aparició de malalties cardiovasculars, respiratòries, neurològiques i immunològiques; provoca càncer de pulmó; contribueix a l’aparició d’asma i la diabetis; restringeix el creixement fetal; alenteix el desenvolupament del cervell i de la funció pulmonar dels infants, i redueix l’esperança de vida.

Els estudis corroboren també que la contaminació té una afectació directa sobre el desenvolupament cognitiu dels infants i dificulta el seu aprenentatge. Molts estudis científics demostren una relació directa entre l’exposició a la contaminació atmosfèrica i una pitjor salut, tant a curt com a llarg termini.

Davant aquesta situació de risc per a la població, la regidora de l’Àrea de Medi Ambient, Rosa Trenado, considera que “és necessari i urgent protegir la salut de la ciutadania de Badalona, que avui dia es veu afectada pels nivells de contaminació atmosfèrica presents a la ciutat i que principalment són causats pel transit”. Trenado senyala que “aquest pla d’acció és el punt de partida per endegar una sèrie d’accions encaminades a disminuir les emissions d’òxids de nitrogen i de partícules”.

Les institucions per la millora de l’aire de Barcelona

L’any 2017, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació de Barcelona i representants locals van arribar a un acord per millorar la qualitat de l’aire de la conurbació de Barcelona.

Aquest pla va fixar la reducció d’emissions en el conjunt del territori. Es va establir que com a mínim s’havien de reduir un 10% les emissions de contaminants associats al trànsit viari de l’Àmbit-40 abans de l’any 2022, amb l’objectiu d’aconseguir una reducció global del 30% l’any 2032 respecte dels valors de l’any 2017. La voluntat del pla és assolir gradualment els nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

No obstant això, a les àrees on actualment se superen els nivells de qualitat de l’aire s’ha d’accelerar l’adopció de mesures locals més intensives per tal de poder assolir els nivells fixats per la Unió Europea.


 

Categories: 

Relacionats

Article
Inici de les proves pilot de l’Aplicació mòbil per a la detecció de zones tranquil·les urbanes

L'entitat Science For Change coordina el projecte pilot SoundCollect, en el que s’està desenvolupant una eina gratuïta de ciència ciutadana que permet el monitoratge de dades del so a les zones urbanes tranquil·les. 

Notícia
Se celebra del 22 al 28 d'abril

Més de 300 persones expertes en contaminació acústica es reuniran a Manresa el 24 i 25 d’abril per debatre alguns dels temes més rellevants que afecten el sector en el marc del congrés Acusticat

Notícia

Aquesta serà un dels reptes a debat al congrés ACUSTICAT, el gran punt de trobada de l’acústica catalana que se celebrarà els dies 24 i 25 d’abril a Manresa. Ja es pot consultar el programa.

Butlletí