De Darebin, Austràlia, a Barcelona: les ciutats pioneres a declarar l’emergència climàtica

Font: Betevé

24/01/2020 - 10:30

Des d’aquest 15 de gener Barcelona es troba, formalment, en emergència climàtica. Un acte institucional al Saló de Cent en què s’han presentat 100 mesures d’actuació ha servit per formalitzar la declaració, que ja s’havia anunciat l’estiu passat. Així, Barcelona segueix la línia d’altres ciutats, regions o estats que han declarat l’emergència. En són 1.311, segons l’organització Cedamia, que en porta el compte en un mapa cronològic al seu web en què es pot comprovar l’evolució de les adhesions. La primera ciutat del món a fer una declaració d’aquest tipus va ser, a finals del 2016, la ciutat australiana de Darebin, als suburbis del nord de Melbourne.

Darebin, la pionera

El 5 de desembre del 2016, el govern local de Darebin, ciutat de poc més de 150.000 habitants, va declarar l’emergència climàtica per unanimitat amb un escrit breu al butlletí municipal: “L’Ajuntament reconeix que ens trobem en un estat d’emergència climàtica que requereix accions urgents”. Aquesta ciutat propera a Melbourne es va convertir, així, en la primera del món a reconèixer l’emergència, i mesos més tard en va concretar les mesures en un pla de sostenibilitat. Ara Darebin presumeix de la seva línia de subvencions per col·locar plaques solars, de reparar sots del paviment amb material reciclat o de canviar l’enllumenat per bombetes LED.

L’onada del Quebec

A Darebin la van seguir la veïna ciutat de Yarren i Hoboken, a l’estat de Nova Jersey, als Estats Units, que en va ser la tercera. Posteriorment, centenars de ciutats del Quebec van replicar declaracions d’emergència climàtica a partir del setembre del 2018. El motiu, l’onada de calor de l’estiu d’aquell any al Canadà, que va provocar més d’una vuitantena de morts i va augmentar la pressió dels moviments ecologistes. El gener del 2019 ja hi havia 153 municipis propers a Mont-real en estat d’emergència.

Bristol marca la línia

Paral·lelament, la carrera per l’emergència climàtica es va estendre per Europa. Bristol, al Regne Unit, va ser la primera ciutat del continent a declarar l’emergència. “No és un repte abstracte o llunyà, significa un canvi ampli i irreversible que posa en joc les nostres vides i la nostra subsistència”, va declarar la regidora de Bristol Carla Denyer el novembre del 2018. El model de declaració de Bristol es va replicar en centenars de ciutats del Regne Unit.

Sevilla, ciutat pionera a l’estat espanyol

Catalunya va ser la primera regió de l’estat, el maig del 2019, a fer la declaració. Pel que fa a les ciutats, Sevilla en va ser la pionera l’estiu del 2019 i poc després s’hi van sumar Madrid, Logronyo i Saragossa, entre d’altres. Ara Barcelona completa la llista.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Notícia

Prop de 700 estudiants d’entre 6è de primària i 2n d’ESO de les escoles i instituts de Viladecans han sortit al carrer per mesurar el perímetre i l’alçària de gairebé 1.300 arbres urbans de la ciutat, amb l’objectiu de quantificar el carboni emmagatzemat en aquests.

Article

Deu escoles de Vilanova i la Geltrú disposen d'estacions meteorològiques per mesurar i prendre consciència del canvi climàtic. S'han lliurat en el marc de l'escola de formació sobre adaptació climàtica del projecte SCORE.

Butlletí