Emergència climàtica: El govern espanyol es compromet amb 30 línies d'acció i el calendari de descarbonització per al 2050

21/01/2020 - 17:59

El govern espanyol ha aprovat la declaració d’emergència climàtica a Espanya. Entre les mesures a les quals es compromet el govern espanyol, hi ha la remissió al Congrés del projecte de llei de canvi climàtic, el compromís de definir el camí cap a la descarbonització total de cara al 2050 o la creació d’una assemblea ciutadana que “permeti la participació ciutadana” perquè aportin “idees” sobre com respondre a l’emergència climàtica.

El govern espanyol ha aprovat a la reunió del Consell de Ministres d’aquest 21 de gener la declaració d’emergència climàtica a l’Estat. La vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha afirmat que l’executiu vol “mostrar amb això el compromís ferm” amb el clima i que és una “prioritat” en la seva agenda. Ribera ha explicat que la declaració inclou 30 línies d’acció “transversals” que volen posar en marxa en els primers 100 dies del nou govern espanyol. La vicepresidenta quarta ha dit que afecta el “conjunt de polítiques sectorials” de l’executiu de Pedro Sánchez. La declaració s’ha aprovat al tercer Consell de Ministres que celebra el nou executiu i el primer que es fa de forma ordinària un dimarts. Ribera ha destacat que cal ser “ràpids” i “ambiciosos”.

Entre les mesures a les quals es compromet el govern espanyol, hi ha la remissió al Congrés del projecte de llei de canvi climàtic, el compromís de definir el camí cap a la descarbonització total de cara al 2050 o la creació d’una assemblea ciutadana que “permeti la participació ciutadana” perquè aportin “idees” sobre com respondre a l’emergència climàtica. Cal destacar que el Govern es compromet en concret a portar a les Corts un projecte de llei que garanteixi assolir les emissions netes zero no més tard de 2050, amb un sistema elèctric 100% renovable, un parc de turismes i de vehicles comercials neutre en emissions i un sistema agrari no contaminant.

La ministra ha destacat els seu ferm compromís amb aquesta declaració per tres raons: per justícia climàtica, pel futur del país que necessita un projecte ambiental transversal per a una transformació inclusiva, i per responsabilitat davant el desafiament del canvi climàtic. 

Aquesta declaració introdueix línies transversals per convertir la descarbonització en una oportunitat per a la generació d'ocupació i la reducció de bretxes territorials, perquè un dels objectius és "comptar amb una economia preparada", segons la ministra.

Es tracta d'un treball "seriós" ("No partim de zero", ha dit), tot i que cal "sumar esforços de tots per arribar a ser més ambiciosos", segons Teresa Ribera, que ha recordat que la ciència i els joves els reclamen actuar amb "urgència davant d'una demanda social que és palpable".

El Congrés dels Diputats va donar suport a una moció presentada per Unides Podem al setembre que declarava l’estat d’emergència climàtica a Espanya. Al novembre el Parlament europeu va declarar l’emergència climàtica amb l’aprovació d’una resolució en la qual reclama als estats objectius més ambiciosos i la necessitat d’actuar amb celeritat. L’Ajuntament de Barcelona la va declarar la setmana passada en línia amb altres municipis.


 

 
 

 

   
Categories: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Notícia

Un cop la Generalitat de Catalunya ha aprovat i publicat el nou Decret per flexibilitzar les mesures a adoptar per la situació de sequera, les diverses associacions municipalistes han valorat les mesures adoptades. En alguns casos es consideren insuficients o impossibles de gestionar per part dels ajuntaments.

Butlletí