Una caldera central de biomassa abasteix Vilaplana d'aigua calenta i calefacció

Font: CCMA

20/01/2020 - 10:00

Totes les cases de Vilaplana, a la Baronia de Rialb, s'abasteixen d'aigua calenta i calefacció amb una caldera central de biomassa. Aquesta caldera proporciona calefacció i aigua calenta a totes les cases de la població.

Cada vegada hi ha més demanda de biomassa, un tipus d'energia que produeix aigua calenta i calefacció sense haver d'utilitzar, per exemple, gasoil.

La producció d'aquesta biomassa -en forma de pèl·lets o estelles de fusta- ha pujat a tot Catalunya un 800 per cent i, a més, pot ser una bona manera de regenerar i gestionar la fusta dels boscos.

La caldera central amb el fons de Vilaplana

La fusta, de Vilaplana, prové de la tala selectiva d'arbres per esponjar el bosc, com explica Antonio Reig, l'alcalde de la Baronia de Rialb: "Ho gestionaran els mateixos veïns, a través d'una empresa especialitzada. Cada any deixarem que talli unes hectàrees de bosc i de la producció forestal que surti d'aquestes hectàrees.  Ens ho retornarà en biomassa, i tindrem l'aigua calenta i la calefacció gratis."

El benefici mediambiental és doble, perquè la caldera pràcticament no emet partícules i produeix un residu mínim. L'Ajuntament ha pagat la canalització de l'aigua calenta fins a les cases i els veïns es faran càrrec del manteniment del sistema.

La caldera general de Biomassa de Vilaplana, a la Baronia de Rialb

Els veïns, com explica Mercè Codina, estan satisfets amb el canvi. Deixar de fer servir les seves calderes individuals de gasoil o pèl·lets els ha proporcionat comoditat: "Teníem una caldera amb pèl·lets  i no estàvem contents. Ara no sentim soroll ni olor de fum. L'aigua també va bé amb una bona temperatura."

L'estella que fa servir la caldera de biomassa és una fusta que prové de la gestió forestal dels boscos propers al poble. La tala selectiva i la neteja de sotabosc, a més, contribueix a mitigar el canvi climàtic

Teresa Cervera, del centre de la Propietat Forestal de la Generalitat, explica que la tala d'arbres no és només per fer funcionar la caldera, sinó també per la prevenció d'incendis. "El que s'incrementa al tallar és la taxa de fixació de carboni dels arbres que queden, perquè creixen més, tenen menys competència i creixen més. I, per tant, per un altra banda, com que fem prevenció d'incendis deixem d'emetre el carboni en el cas que hi hagués un incendi."

Sobretot, el que busca el projecte és convertir aquest combustible que podria cremar en grans incendis en escalfor per al poble.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

S’ha aprovat un paquet de mesures concretes per avançar cap a la titularitat pública de la xarxa.   

Notícia

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet referma la seva aposta per una mobilitat saludable i sostenible com a estratègia en la lluita contra la crisi climàtica. És el tercer punt de recàrrega de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que s'instal·la a la ciutat aquest 2024, i en aquest cas aprofita l'energia de la xarxa del metro per a alimentar-se.

Notícia

La teulada del gimnàs municipal comptarà amb una instal·lació fotovoltaica promoguda per una comunitat energètica

Butlletí