Una caldera central de biomassa abasteix Vilaplana d'aigua calenta i calefacció

Font: CCMA

20/01/2020 - 10:00

Totes les cases de Vilaplana, a la Baronia de Rialb, s'abasteixen d'aigua calenta i calefacció amb una caldera central de biomassa. Aquesta caldera proporciona calefacció i aigua calenta a totes les cases de la població.

Cada vegada hi ha més demanda de biomassa, un tipus d'energia que produeix aigua calenta i calefacció sense haver d'utilitzar, per exemple, gasoil.

La producció d'aquesta biomassa -en forma de pèl·lets o estelles de fusta- ha pujat a tot Catalunya un 800 per cent i, a més, pot ser una bona manera de regenerar i gestionar la fusta dels boscos.

La caldera central amb el fons de Vilaplana

La fusta, de Vilaplana, prové de la tala selectiva d'arbres per esponjar el bosc, com explica Antonio Reig, l'alcalde de la Baronia de Rialb: "Ho gestionaran els mateixos veïns, a través d'una empresa especialitzada. Cada any deixarem que talli unes hectàrees de bosc i de la producció forestal que surti d'aquestes hectàrees.  Ens ho retornarà en biomassa, i tindrem l'aigua calenta i la calefacció gratis."

El benefici mediambiental és doble, perquè la caldera pràcticament no emet partícules i produeix un residu mínim. L'Ajuntament ha pagat la canalització de l'aigua calenta fins a les cases i els veïns es faran càrrec del manteniment del sistema.

La caldera general de Biomassa de Vilaplana, a la Baronia de Rialb

Els veïns, com explica Mercè Codina, estan satisfets amb el canvi. Deixar de fer servir les seves calderes individuals de gasoil o pèl·lets els ha proporcionat comoditat: "Teníem una caldera amb pèl·lets  i no estàvem contents. Ara no sentim soroll ni olor de fum. L'aigua també va bé amb una bona temperatura."

L'estella que fa servir la caldera de biomassa és una fusta que prové de la gestió forestal dels boscos propers al poble. La tala selectiva i la neteja de sotabosc, a més, contribueix a mitigar el canvi climàtic

Teresa Cervera, del centre de la Propietat Forestal de la Generalitat, explica que la tala d'arbres no és només per fer funcionar la caldera, sinó també per la prevenció d'incendis. "El que s'incrementa al tallar és la taxa de fixació de carboni dels arbres que queden, perquè creixen més, tenen menys competència i creixen més. I, per tant, per un altra banda, com que fem prevenció d'incendis deixem d'emetre el carboni en el cas que hi hagués un incendi."

Sobretot, el que busca el projecte és convertir aquest combustible que podria cremar en grans incendis en escalfor per al poble.


 

Categories: 

Relacionats

Entrevista

“El temps dels grans discursos ha acabat. És el moment de l’acció, i l’acció es demostra amb els pressupost”. Amb aquesta contundència Xesco Gomar, president de la Xarxa i diputat d’Acció Climàtica, mostra el seu compromís per recolzar el lideratge dels municipis en la transició energètica o la gestió de residus. Ens parla en aquesta entrevista, arrel de la 22a Assemblea de la Xarxa, dels 70 milions d’euros del pla Renovables 2030, ja invertits en més de 130 projectes municipals o la necessitat accions supramunicipals per recolzar l’acompliment dels objectius europeus de reciclatge.

Article

Amb les obres del nou ramal per l’eix Lluís Companys el TubVerd acabarà el 2022 donant servei a 25 equipaments educatius i esportius, a més d’activitats industrials, residències, edificis d’habitatges, l’Hospital i edificis amb activitat comercial i d’oficines.

Notícia

Sant Feliu de Guíxols ha posat en marxa una prova pilot de cotxe compartit entre la ciutadania. Per a fer-lo servir, l’usuari s’ha de descarregar una aplicació mòbil i des d’allà podrà reservar l’hora que més l’interessa.

Butlletí