Una caldera central de biomassa abasteix Vilaplana d'aigua calenta i calefacció

Font: CCMA

20/01/2020 - 10:00

Totes les cases de Vilaplana, a la Baronia de Rialb, s'abasteixen d'aigua calenta i calefacció amb una caldera central de biomassa. Aquesta caldera proporciona calefacció i aigua calenta a totes les cases de la població.

Cada vegada hi ha més demanda de biomassa, un tipus d'energia que produeix aigua calenta i calefacció sense haver d'utilitzar, per exemple, gasoil.

La producció d'aquesta biomassa -en forma de pèl·lets o estelles de fusta- ha pujat a tot Catalunya un 800 per cent i, a més, pot ser una bona manera de regenerar i gestionar la fusta dels boscos.

La caldera central amb el fons de Vilaplana

La fusta, de Vilaplana, prové de la tala selectiva d'arbres per esponjar el bosc, com explica Antonio Reig, l'alcalde de la Baronia de Rialb: "Ho gestionaran els mateixos veïns, a través d'una empresa especialitzada. Cada any deixarem que talli unes hectàrees de bosc i de la producció forestal que surti d'aquestes hectàrees.  Ens ho retornarà en biomassa, i tindrem l'aigua calenta i la calefacció gratis."

El benefici mediambiental és doble, perquè la caldera pràcticament no emet partícules i produeix un residu mínim. L'Ajuntament ha pagat la canalització de l'aigua calenta fins a les cases i els veïns es faran càrrec del manteniment del sistema.

La caldera general de Biomassa de Vilaplana, a la Baronia de Rialb

Els veïns, com explica Mercè Codina, estan satisfets amb el canvi. Deixar de fer servir les seves calderes individuals de gasoil o pèl·lets els ha proporcionat comoditat: "Teníem una caldera amb pèl·lets  i no estàvem contents. Ara no sentim soroll ni olor de fum. L'aigua també va bé amb una bona temperatura."

L'estella que fa servir la caldera de biomassa és una fusta que prové de la gestió forestal dels boscos propers al poble. La tala selectiva i la neteja de sotabosc, a més, contribueix a mitigar el canvi climàtic

Teresa Cervera, del centre de la Propietat Forestal de la Generalitat, explica que la tala d'arbres no és només per fer funcionar la caldera, sinó també per la prevenció d'incendis. "El que s'incrementa al tallar és la taxa de fixació de carboni dels arbres que queden, perquè creixen més, tenen menys competència i creixen més. I, per tant, per un altra banda, com que fem prevenció d'incendis deixem d'emetre el carboni en el cas que hi hagués un incendi."

Sobretot, el que busca el projecte és convertir aquest combustible que podria cremar en grans incendis en escalfor per al poble.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El curs escolar a l’Escola de Música de Navàs s’iniciarà amb una novetat energètica, atès que s’han instal·lat plaques solars fotovoltaiques

Notícia

L’entrada de nous vehicles el 2022, la més alta dels últims 15 anys, suposarà un pas endavant per millorar la mobilitat i el medi ambient a Barcelona

Notícia

Els estats que pateixen i patiran amb més duresa els efectes del canvi climàtic reclamen un “pacte d’emergència” per prendre mesures que frenin l’augment de les temperatures. El seu objectiu més immediat és pressionar a la cimera climàtica COOP26 que tindrà lloc a Glasgow (Escòcia) el proper mes de novembre perquè s’adoptin polítiques que evitin la “catàstrofe climàtica” imminent.

Butlletí