La COP25 tanca dos dies tard amb un acord de mínims que mira de pal·liar el seu fracàs

Font: A.S Mon Planeta

16/12/2019 - 13:00

La cimera aprova un document final on, malgrat les expectatives de les darreres setmanes, només es reclama als països "més ambició" per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle

La cimera climàtica COP25 de Madrid ha evitat en el carrer moment cloure amb un fracàs absolut i, després d'allargar-se dos dies més del que estava previst inicialment, ha tancat un acord de mínims per mirar de salvar la situació després de setmanes on les expectatives posades en aquesta gran trobada havien estat altíssimes.

Així, la COP25 ha aprovat un document final on només es reclama als països "més ambició climàtica" per reduir els gasos d'efecte hivernacle a partir del 2020, endarrerint un cop més l'establiment de compromisos ferms i concrets per avançar amb fermesa cap a la descarbonització i el descens de les emissions de CO2, un procés imprescindible si es vol evitar que el clima de la Terra canviï encara més i hi hagi conseqüències gravíssimes per a tots els organismes que l'habiten, inclosos els humans.

Gràcies a la vaguedat del seu redactat, aquest pacte 'light' fa la sensació que salva els compromisos a què s'havia arribat als Acords de París de 2015 però queda molt lluny de les expectatives que s'havien generat durant aquestes dues setmanes de conferències, que es creia que clourien amb un document que concretés més quins són els passos a seguir en un moment en què la descarbonització ja és, segons els experts, una qüestió de vida o mort i en què el temps s'està esgotant molt més ràpidament que no ens pensem.

El quòrum final dels 200 països participants ha quedat molt lluny de les peticions que havien fet tant la ciutadania com la comunitat científica i alguns dels països més afectats pel canvi climàtic. "La COP25 respon amb apatia el clamor mundial per mesures urgents", afirma Oxfam Internacional. "És inadmissible que les empreses contaminants hagin imposat el seus interessos a la COP de Madrid", ha lamentat Greenpeace.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Entrevista

Bobadoye Ayodotun és Director General de Global Emerging Pathogens Treatment Consortium (Ghana). Aquesta entitat té com a objectiu millorar la preparació de sectors, de països, i de sistemes a l’Àfrica per afrontar els seus reptes en relació als temes de salut vinculats al canvi climàtic. Bobadoye ens va explicar durant la COP-25 com de fràgil és aquest continent, i de fet tot el món, als impactes sobre la salut dels canvis globals. Tenim la prova amb l'actual crisi de la COVID-19.

Entrevista

Alexander L. Jones és Director del Clima i Medi Ambient de la l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). En aquesta entrevista, reflexiona sobre el gran impacte de l’agricultura en el canvi climàtic, ja que és responsable d’un 24% de les emissions globals. I desgrana el reptes als quals s’enfronta: el necessari augment de la producció per abastir una població mundial cada dia més nombrosa, i l’augment de la inseguretat alimentària a causa dels canvis de patrons que ens ha portat l’escalfament global. Sens dubte un dels temes cabdals als que s’haurà de fer front i sobre el que podem actuar amb decisions molt personals, com la nostra dieta.

Notícia
Els països de renda alta emeten 44 vegades més
Foto: Beneficiaries a Guatemala. Oxfam Intermon. Pablo Tosco

Foto: Beneficiaries a Guatemala. Oxfam Intermon. Pablo Tosco

Les emissions de CO2 per consum del 10% de les llars més riques d'Espanya superen 2,3 vegades les del 10% més pobre, segons ha anunciat Oxfam Intermón, i adverteix que la desigualtat extrema i l'emergència climàtica mantenen una estreta relació. Mentre els més rics són qui més emissions per consum emeten, els més vulnerables són qui més pateixen els impactes derivats de la crisi climàtica i els que compten amb menys recursos per adaptar-s'hi.

Butlletí